45-årige Kim Damgaard fra Vejen stod tirsdag aften frem i programmet "Syge danskere i Sengepraktik" på DR2, som stillede skarpt på de udskældte ressourceforløb.
Her fulgte man, hvordan Kim Damgaard, som begyndte at arbejde som 15-årig, måtte kæmpe mod kommunen efter en arbejdsulykke, en faldulykke og voldsomme, kroniske smerter.
Undervejs i ressourceforløbet, der skal undersøge om Kim Damgaards arbejdsevne kan udvikles, før han tilkendes førtidspension, fik han besked på, at han skulle gå ture for på den måde at blive smerterne kvit. Men i stedet har han udviklet stressrelateret tinnitus, og en speciallæge har ligefrem vurderet, at den stressede situation kan give en hjerneskade.
Frygter hjem på tvangsauktion
I slutningen af programmet ser man, hvordan Vejen Kommune stopper Kim Damgaards ressourceforløb. I stedet skal han søge kontanthjælp. Men det vil ødelægge familiens økonomi, fortæller Kim Damgaard til Avisen.dk.
- Det rammer min familie. Vi vil mister 8.500 kroner hver måned. Det gør, at vi har et rådighedsbeløb på 1.500-2.000 kroner. Det skal dække alt - inklusive min medicin og benzin til når min datter med børnegigt skal køres på sygehuset eller til lægen, siger Kim Damgaard.
Det stramme budget på kontanthjælp gør også familiens boligsituation uklar.
- Vi aner jo ikke, om vi pludselig må ringe til en ejendomsmægler og må sælge huset, eller om det måske endda ryger på tvangsauktion, fortæller Kim Damgaard.
Kone og datter ramt
Kim Damgaards barske situation har også ramt familien.
- Det smitter jo også af på min kone. Hun må gå til læge, fordi hun er begyndt at have stresssymptomer, siger Kim Damgaard.
Også parrets datter kan mærke, hvordan de usikre udsigter presser forældrene.
- Vi kan se på vores datter, at hun er mærket af det. I går var vi til skolepsykologen. Hun fortalte ganske enkelt, at når mor og far har det dårligt, så rammer det jo også børnene, siger Kim Damgaard.
Håber på bedring
Flere lokale og landsdækkende medier - herunder Avisen.dk - har gennem længere tid sat fokus på ressourceforløbene. Nu håber Kim Damgaard, at mediernes fokus kan hjælpe ham og andre i samme situation.
- Der har aldrig nogensinde været så meget fokus på det her som nu. Alle os, der sidder fast, sidder og føler næsten, at vi er til eksamen. Jeg har et håb og en tro på, at det her begynder at rykke på kommunerne, fortæller Kim Damgaard.
Kommune: Belastet familie giver ikke ret til pension
I Vejen Kommune forstå man godt, at Kim Damgaard og familien har det svært. Men det giver ikke i selv ret til førtidspension, lyder forklaringen.
- Det er meget forståeligt, at Kim Damgaards sygehistorie, kroniske smerter og sag om ressourceforløb er en belastning for ham og hans familie. Familiemæssige forhold er imidlertid ikke grundlag for at tilkende en borger førtidspension, siger Henrik B. Larsen, direktør i Vejen Kommune, i en mail til Avisen.dk.
Programmet "DR2 Undersøger: Syge danskere i sengepraktik" kan ses i fuld længde her
Opdateret 22. oktober 2015 med kommentar fra Vejen Kommune
- Ressourceforløbene blev indført med reformen af førtidspension og fleksjob i 2013. Den betyder, at borgere under 40 ikke kan få førtidspension, med mindre deres arbejdsevne ikke kan udvikles.
- I stedet skal man i et ressourceforløb, hvor målet er at få hjælp til at komme i uddannelse eller arbejde. Det kan blandt andet bestå af mentorstøtte, behandling, motion og kurser.
- I ressourceforløb får man en ydelse svarende til kontanthjælp.
- Forløbene er blevet kritiseret for i nogle tilfælde at være meningsløse og endda gøre borgerne sygere
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.