Orkanen "Beryl" har fejet hen over det sydøstlige Caribien de seneste dage og forårsaget omfattende ødelæggelser på sin vej.
Indtil videre har den kostet mindst syv mennesker livet.
Onsdag lokal tid ventes den at passere Jamaica. Det skriver nyhedsbureauet AFP.
Den kraftfulde orkan, som er sjælden så tidligt på sæsonen i Atlanterhavet, blev tirsdag målt til at være en kategori-fem orkan.
Den er dog siden aftaget lidt i styrke.
En kategori fem-orkan er den kraftigste på Saffir-Simpson-skalaen, der går fra et til fem.
Eksperter peger på, at menneskeskabte klimaforandringer formentligt har medvirket til, at orkanen dels har udviklet sig hastigt, dels at den rammer tidligere end normalt.
Gennemsnitsdatoen for sæsonens første orkan er 11. august.
På tværs af Jamaica har myndighederne forberedt deres beredskab på orkanen. Krisecentre er fyldt op med proviant, mange har forsøgt at beskytte deres hjem, og både er trukket op af vandet.
- Jeg opfordrer alle jamaicanere til at få købt mad, batterier, stearinlys og vand, siger landets premierminister, Andrew Holness, på det sociale medie X.
Det er mere end tre årtier siden, at en kraftig orkan senest ramte Jamaica.
I forbindelse med orkaner vil en af myndighedernes vigtigste opgaver netop være at forberede borgerne på en krise. Derfor kommer premierministerens melding ikke som en overraskelse.
Det vurderer Jesper Ranch Nielsen, der er krise- og katastrofekoordinator hos Røde Kors.
- Folk skal have vand, mad og gas nok til at klare sig i flere dage, siger han.
- Samtidig skal regeringen koordinere med dem, som producerer el, gas og vand, for at sikre, at infrastrukturen kan blive repareret, skulle der ske noget.
Nærmest lige så vigtigt er det at få vurderet eventuelle skader på kritisk infrastruktur hurtigt, når en orkan har passeret.
Det arbejde kommer Røde Kors til at være en del af.
- Man skal blandt andet sørge for, at telefonsignalet af oppe at køre igen, så folk har mulighed for at ringe og fortælle familie og venner, hvor de er, og hvordan de har det, siger Jesper Ranch Nielsen.
- Derudover skal myndighederne også kunne kommunikere med hinanden.
Hvis infrastrukturen ikke repareres hurtigt nok efter en orkan, kan det gå ud over økonomien i små ø-samfund.
Når butikker og markeder ikke kan åbnes, kan folk heller ikke tjene penge, siger katastrofekoordinatoren.
- De står over for, at turistsæsonen går i gang, og turisterne kommer ikke, hvis infrastrukturen ikke er på plads. Det betyder meget for disse øer, siger han.
Røde Kors får også til opgave at hjælpe folk med at kunne håndtere den mentale udfordring, det kan være at skulle igennem en orkan, ligesom førstehjælp og hygiejneartikler vil blive prioriteret.
/ritzau/