Kaos og vold prægede tyrkisk parlamentsmøde

Parlamentarikerne i Ankara udvekslede knytnæveslag og spark og kastede vand mod hinanden ved udvalgsmøde. Spændinger tager til i Tyrkiet, hvor præsident Recep Tayyip Erdogan har opfordret til retsforfølgelse af prokurdiske HDP-medlemmer (Foto: Foto: /AP)

Parlamentarikere i Ankara udvekslede knytnæveslag og spark og kastede vand mod hinanden ved udvalgsmøde.

Der blev udvekslet knytnæveslag mellem en række medlemmer af Tyrkiets parlament ved et kaotisk udvalgsmøde sent mandag, hvor politikerne var vildt uenige om en lovpakke, der vil ophæve deres parlamentariske immunitet.

Parlamentarikerne i Ankara slog hinanden med knyttede næver, sparkede og kastede vand på hinanden ved udvalgsmødet.

Kurdiske politikere hævder, at lovforslagene er udarbejdet med henblik på at undertrykke den prokurdiske opposition.

Håndgemænget udspillede sig mellem medlemmer af præsident Recep Tayyip Erdogans regerende AK-parti og det prokurdiske parti Folkets Demokratiske Parti, HDP.

Andre partier, som er med i parlamentsudvalget, godkendte meget sent på aftenen forslagene, så der nu er banet vej for, at de kan blive gældende lov.

Hele parlamentet skal nu debattere og stemme om lovpakken, som vil ophæve den parlamentariske immunitet for personer, som er anklaget eller sigtet for kriminalitet eller lovbrud.

Præsident Recep Tayyip Erdogan, som stiftede AK-partiet, har opfordret til retsforfølgelse af HDP-medlemmer. Han mener, at deres parti er en forlængelse af den forbudte militante gruppe Kurdistans Arbejderparti (PKK).

Flere medlemmer af HDP blev mødt af tåregas, da de søndag forsøgte at demonstrere i Bakirkoy. Flere blev anholdt, oplyser en fotograf fra nyhedsbureauet AFP.

De tyrkiske myndigheder havde ellers givet tilladelse til, at nogle fagforeninger kunne markere arbejdernes internationale kampdag i området Bakirkoy, der ligger tæt ved Istanbuls ene lufthavn.

I Syrien har USA's vigtigste allierede på landjorden været de kurdiske styrker i militsen YPG, som har besejret Islamisk Stat i grænseområdet til Tyrkiet.

Alliancen er politisk vanskelig for USA, da Tyrkiet er stærkt fjendtlig over for YPG, som ifølge Ankara er tæt på PKK.

/ritzau/Reuters