Japan henretter medlemmer af dommedagskult bag kemisk angreb

På dette billede fra 1995 ses den tidligere leder af Aum Shinrikyo-kulten, Shoko Asahara, blive ført på politistationen i Tokyo efter et kemisk angreb i storbyen, der kostede 13 mennesker livet. (Foto: Foto: Jiji Press/arkiv/AFP)

Chizuo Matsumoto var den første af 13 medlemmer af en kult, der skal hænges efter angreb mod undergrundsbane.

En tidligere leder og flere medlemmer af den japanske dommedagskult Aum Shinrikyo er fredag blevet henrettet.

Det rapporterer det japanske statsmedie NHK ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Aum Shinrikyo stod i 1995 bag et angreb i undergrundsbanen i Tokyo med nervegassen sarin. 13 mennesker blev dræbt, og flere end 6000 blev syge.

Det japanske justitsministerium har endnu ikke bekræftet fredagens henrettelser, og hvor præcis hvor mange, der er blevet henrettet, er fortsat uvist, skriver Reuters.

I alt er 13 medlemmer af kulten blevet idømt dødsstraf ved hængning. Kultens tidligere leder, Shoko Asahara, var ifølge NHK den første, der blev henrettet.

Han har siddet på dødsgangen i mere end et årti.

Den ekstremistiske kult blandede buddhistisk og hinduistisk meditation med dommedagstænkning.

20. marts 1995 gennemførte kulten et kemisk angreb i myldretiden i Tokyos travle undergrundsbane med nervegassen sarin, der oprindeligt blev udviklet af nazisterne.

Angrebet fik storbyen til at ligne en krigszone, da syge mennesker strømmede op af undergrundsbanen med væskende øjne og åndedrætsbesvær.

Mange væltede omkuld med fråde om munden, mens blodet strømmede ud af deres næser.

Shoko Asahara blev født i 1955 som Chizuo Matsumoto på den sydvestlige ø Kyusho. Han ændrede sit navn i 80'erne, da han var med til at stifte og udvikle Aum Shinrikyo-kulten.

Han var næsten blind, men en karismatisk leder, og den store mystik omkring ham var med til at tiltrække mange rekrutter i 1980'erne.

Aum Shinrikyo, der har ændret navn til Aleph, afbrød alle forbindelser til Shoko Asahara i 2000.

Eksperter vurderer dog, at Asahara fortsatte med at have stor indflydelse i kulten, og mange medlemmer benytter stadig billeder og lydoptagelser af Asahara, når de mediterer, skriver nyhedsbureauet AP.

/ritzau/