Billeder af børnene, opråb i fagforeningsøjemed og generelle holdninger til forskellige emner er ikke noget, betonarbejderen Jannik Juul Nielsen deler med sin chef.
Han er nemlig af princip ikke ven med sin chef på Facebook. Heller ikke selvom chefen tidligere har været en god kollega.
- Det handler simpelthen om de sager, vi har hørt om, hvor chefen har udnyttet det og brugt det mod medarbejderen. Det afgørende er tillid. Hvis jeg ikke kender min chef eller kan være det mindste i tvivl, så skal jeg ikke være ven med ham, siger Jannik Juul Nielsen til Avisen.dk.
Han er dermed en af de mange danskere, der ikke ønsker at være ven med deres chef på Facebook. En ny undersøgelse foretaget af Randstad blandt danske lønmodtagere viser nemlig, at kun 25 procent er forbundet med deres chef på de private sociale medier.
- Hvis jeg har et barn syg, kan jeg jo godt lave noget med hende og lægge det op på Facebook. Hvis hun nu har feber, kan hun få en is, og så tager jeg et billede af det, hvorefter min chef måske kunne finde på at spørge, hvorfor jeg ikke er på arbejde, når vi bare sidder og spiser is derhjemme, siger Jannik Juul Nielsen.
Er ven med én chef
Princippet om ikke at være ven med sin chef på Facebook bunder ifølge Jannik Juul Nielsen også i ønsket om at bevare det professionelle forhold.
- Jeg har haft et par kolleger, der er gået hen og blevet chef, og så har jeg altså slettet dem som ven på Facebook. Når de har spurgt, hvorfor jeg har slettet dem, har jeg fortalt dem, at det er, fordi det nu er blevet et professionelt forhold, siger han.
Derfor har Jannik Juul Nielsen også kun én chef, han er ven med på Facebook.
- Jeg har kendt ham hele livet, længe før han blev chef. Lige så meget som det er tillid, ligeså meget er det også respekt. Han ved godt, at når jeg siger, at jeg er syg, så er jeg syg, siger han.
Aktiv i fagforeningen
En af de fremtrædende ting på Jannik Juul Nielsens Facebook-profil er hans store engagement i fagforeningen. Han er tidligere tillidsrepræsentant og har en enkelt gang kunne mærke konsekvensen af det.
- En af mine arbejdskolleger havde talt med en af cheferne fra en anden byggeplads, der manglede nogle folk. Men han ville ikke have mig, fordi han kunne se, at jeg var fagforeningsaktiv, siger Jannik Juul Nielsen.
Det rører ham dog ikke synderligt, at det begrænser ham, men det gør ham stadig mere bevidst om, hvad der skal deles på Facebook.
- Man har jo foreningsfrihed i Danmark, men det gør også, at jeg bevidst om, at det, jeg har på min Facebook-profil, skal jeg kunne stille mig op på enhver ølkasse og fortælle om. Men jeg kunne heller aldrig finde på at skrive noget, jeg ikke kan stå inde for, siger Jannik Juul Nielsen.
Råder kolleger til det samme
Jannik Juul Nielsens kolleger får også en kærlig opfordring om ikke at være ven med deres chef på Facebook.
- Jeg bruger tid på at fortælle min kolleger, at de ikke skal være venner med deres chef på Facebook. Det har ikke noget at gøre med, at man ikke kan lide sin chef, men cheferne bliver nødt til at respektere deres rolle, siger han og henviser til, at man også kan bruge det den anden vej for at dokumentere, at man for eksempel er syg for på den måde at blive mere troværdig som kollega.
Samtidig understreger Jannik Juul Nielsen, at det er vigtigt at gøre klart over for sin chef, hvorfor man afviser en venneanmodning eller sletter vedkommende på Facebook.
- Jeg afviser ikke folk uden at fortælle dem hvorfor. Jeg skriver også altid lige til dem, hvis jeg sletter dem. Det er for at gøre opmærksom på, at det udelukkende handler om det professionelle forhold, og at der intet personligt er i det, siger han.