Administration 

Fyns Politi har ikke - som man ellers skal i tvivlstilfælde - henvendt sig til Statsadvokaten med spørgsmålet om, hvorvidt politikredsen er inhabil i efterforskningen af sagen om den mangeårige byrådspolitiker, Tina Bue Frandsen.

Efterforskningen af sagen om den mangeårige byrådspolitiker Tina Bue Frandsen er foregået hos Fyns Politi, hvor hendes mand i en lang årrække arbejdede som betjent, sikkerhedsrepræsentant, tillidsmand og kriminaltekniker - først ved politiet i Assens og siden i Rigspolitiets afdeling i Odense.

- I denne her sag har der aldrig været skyggen af tvivl om vores habilitet, og derfor har vi ikke forelagt noget for Statsadvokaten, siger konstitueret advokaturchef Martin von Bülow, Fyns Politi.

En politikreds er ellers forpligtet til at tage kontakt til Statsadvokaten, der fører tilsyn med landets politikredse, hvis der i efterforskningen af en sag kan være tvivl om, hvorvidt politiet agerer sagligt og upartisk.

Det slår Statsadvokaten i Viborg fast i et mailssvar til TV 2/Fyn:

Hvis der i en sag kan rejses begrundet tvivl om habiliteten hos politikredsen, skal politikredsen forelægge spørgsmålet om sagens videre behandling for Statsadvokaten.

- Jeg ville i en fart få den sendt videre til en anden politikreds

Den mistanke om muligt mandatsvig, som førte til, at Odense Kommune i oktober måned involverede politiet om sagen mod tidligere byrådsmedlem, chefkonsulent og siden kontorchef i Odense Kommune, Tina Bue Frandsen, burde ellers have været placeret ved en politikreds et andet sted i landet.

Det vurderede ekspert i strafferet, Henning Fuglsang Sørensen, allerede den 22. februar 2019.

Det skete i forbindelse med afsløringer af, at også Tina Bue Frandsens mand - Carsten Bue Frandsen, der har en lang karriere bag sig på blandt andet politigården i Odense - havde taget sig betalt for at holde oplæg om ledelsesteorien Teori U for Odense Kommune.

Et oplæg, som hans kone - daværende byrådspolitiker, Tina Bue Frandsen - netop var ansat til at holde som chefkonsulent i Borgmesterforvaltningen i Odense Kommune.

- Hvis jeg sad som ledende medarbejder ved Fyns Politi og havde ansvaret for den her efterforskning, så ville jeg i en fart få den sendt videre til en anden politikreds. Ganske enkelt fordi jeg ville føle mig for tæt på de mennesker, der er involveret her, sagde Henning Fuglsang Sørensen, der er lektor i strafferet ved Syddansk Universitet, dengang til TV 2/Fyn.

- Gab

En vurdering som blev styrket af et opsigtsvækkende opslag på TV 2/Fyns Facebook begået af Tina Bues tidligere byrådskollega, mangeårig kollega til Carsten Bue Frandsen og nuværende vicepolitiinspektør ved Fyns Politi, Per Lydiksen Laursen:

Gab at bruge en hel udsendelse på en sag fra Nordfyns Kommune, som har kørt i over en uge. Bedre TV for licensen.

Et opslag, som Per Lydiksen Laursen lavede i forbindelse med TV 2/Fyns afdækning af, hvordan Tina Bue Frandsens søster i sin daværende egenskab af leder i Nordfyns Kommune havde købt kurser i Tina Bues private firma for 240.000 kommunale kroner.

- Her har vi en ledende medarbejder, der stadigvæk er tjenestegørende ved Fyns Politi, som i realiteten går ud og erklærer sin støtte til Bue Frandsen. Det betyder, at så meget desto mere er der grund til at have en sikker formodning om, at ledende medarbejdere ved Fyns Politi har deres forudindtagede opfattelse af, hvordan den her sag skal efterforskes.

- Allerede der er vi jo langt over stregen i forhold til, hvornår man bør lade sager gå videre til et naboembede, sagde strafferetsekspert Henning Fuglsang Sørensen, da han fik opslaget forelagt den 22. februar 2019.

Fyns Politi undlod at fortælle om vurdering

TV 2/Fyn har gentagne gange henover efterår og vinter bedt Fyns Politi forholde sig til habilitetsspørgsmålet, hvilket politikredsens kommunikationsafdeling flere gange har afvist.

Først da det i februar kom frem, at Tina Bue Frandsens mand har tjent penge som oplægsholder for sin kone i Odense Kommune, fortalte politiet, at man helt tilbage i oktober måned havde vurderet, at der ikke var tale om inhabilitet for Fyns Politis vedkommende.

Den vurdering ville man nu genoverveje, lød det i februar fra Fyns Politi:

- Det er en alvorlig sag, og vi har brug for at kigge ordentligt på nye oplysninger i sagen og lave en ny vurdering. Det tager tid, og det må I respektere. Før vi har lavet en ny vurdering, kan vi ikke udtale os yderligere, sagde Sunniva Pedersen-Reng, der er kommunikationsmedarbejder i Fyns Politi, den 22. februar 2019.

- Vi har ikke været det mindste i tvivl

Den nye vurdering har man nu færdiggjort, og resultatet af den er, at man på politigården i Odense fortsat mener, at man har været fuldt ud i stand til sagligt at varetage sagen om muligt mandatsvig begået af Tina Bue Frandsen.

- Hvis vi på nogen måde er i tvivl om, hvorvidt vi er inhabile, så skal vi forelægge Statsadvokaten spørgsmålet, så Statsadvokaten kan træffe den endelige afgørelse. Men i denne her sag, har der aldrig været skyggen af tvivl om vores habilitet, og derfor har vi ikke forelagt spørgsmålet for Statsadvokaten, siger Martin von Bülow, der er konstitueret advokaturchef i Fyns Politi. 

Men kan undre sig over, at I ikke har været i tvivl, når folk omkring Jer – en strafferetsekspert - har været det?

- Det må stå for hans egen regning, hvis han mener, der er habilitetsproblemer her.

Hvorfor ikke bare lige drøfte det med Statsadvokaten, inden man frikender sig selv så at sige?

- Der er ikke noget med at frikende sig selv. Det er et spørgsmål om, at hvis jeg er det mindste i tvivl, så skal jeg forelægge det for Statsadvokaten. I denne her sag var jeg ikke det mindste i tvivl, siger Martin von Bülow, der er konstitueret advokaturchef hos Fyns Politi.

Statsadvokaten tog kontakt til Fyns Politi

Vurderingen er blevet til på trods af, at Fyns Politi i sidste uge modtog en henvendelse fra Statsadvokaten, som indskærpede, at spørgsmålet om, hvorvidt efterforskningen skal ligge på politigården i Odense, bør vendes med Statsadvokaten, hvis der er tvivl:

I anledning af TV2 Fyns henvendelse har Statsadvokaten i Viborg kontaktet Fyns Politi og gjort politikredsen opmærksom på, at sagen derfor skal forelægges, hvis Fyns Politi vurderer, at der kan rejses begrundet tvivl om habiliteten.

En henvendelse, som dog ikke har fået Fyns Politi til at kontakte Statsadvokaten i Viborg.

Hvorfor overhovedet bringe sig i en situation, hvor de her spørgsmål kan stilles?

- Det er jo jer, der stiller spørgsmålene. Vi mener ikke selv, vi har bragt os i sådan en situation. Vi mener altså ikke, der foreligger habilitetsproblemer. Det er det, der fortsat er vores holdning, og derfor kunne vi også træffe afgørelsen, siger Martin von Bülow.

Du kender ikke Carsten Bue personligt, og du siger, at der er ikke nogen af dem, der har efterforsket sagen, der kender ham heller. Er det rigtigt forstået, at det er det, der er årsag til, at I har truffet den her beslutning?

- Hvis der var nogen af dem, der har efterforsket sagen, der kendte ham, så skal de gøre mig opmærksom på det. Der er ikke nogen, der har gjort mig opmærksom på, at der skulle være nogen problemer. Derfor lægger jeg til grund, at der ikke er nogen problemer, og jeg ved med mig selv, at jeg har ikke nogen problemer, siger Martin von Bülow.

Ovenstående citatvideo er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet.

Læs de fulde vilkår her: videoweb.ritzau.dk/vilkaar

kvinde venter på at få vaccination i lokale med to sundhedspersonaler
Nyheder

Hver anden dansker

har en foretrukken

coronavaccine

prins harry og meghan markle vinker til kameraet
Nyheder

Prins Harry til Oprah:

Jeg frygter en gentagelse

af historien

turkis yacht i havn
Helt vildt

Milliardærs luksusyacht

smadrer ind i havnefront 

smadret politibil på ladet af lastbil
Krimi

Politibil og varevogn

kørt sammen

enhjedslistens pernille skipper står uden for i solskin
Kendte

Pernille Skipper

skal være mor igen

prins philip smiler
Kongelige

Prinsen indlagt

på hjertehospital

frankrigs tidligere præsident Nicolas Sarkozy smiler
Nyheder

Nicolas Sarkozy

idømt fængsel for

korruption

billede af Nikolaj Lie Kaas og Anders Holch Povlsen
Kendte

Nikolaj Lie Kaas

scorer millionbeløb

billede af festende mennesker
Corona

Danskere fløj til Færøerne - gik direkte i byen og drak hjernen ud

kvinde ses bag dugget glas i brusekabine
Helt vildt

Nøgne gæster chokeret:

Spejlvinduer i

sauna var gennemsigtige

børn leger på græsplæne i Vollsmose
Corona

Venstremand vil lukke ghetto ned på grund af smitte

billede af citrusfrugter på et bord
Mad og drikke

Genialt: Få saft ud af citronen uden at skære i den

borger får foretaget en lyntest
Corona

Lyntest: Nu slipper du for de lange vatpinde

billede fra en butik med kunder
Corona

Butikkerne åbner 
- se hvad der åbner hvor

billede af hovedpersoner i Druk
Film og TV

Dansk fuser

- Druk tabte

billede af slud set gennem forruden på em bil
Nyheder

Første forårsuge:

Det bliver møg koldt

billede af Chadwick Boseman vises under uddelingen
Film og TV

Afdød

stjerne

hædret

Donald Trump på talerstolen ved Conservative Political Action Conference
Nyheder

Trump: Måske vender jeg tilbage for at slå dem for tredje gang

Finn Nørbygaard portræt
Kendte

Nyt job til Finn Nørbygaard

Kø til coronatest
Nyheder

Nye tilfælde med smitsomme varianter fundet

To øer med smalt stræde imellem.
Rejser

Der er få kilometer mellem naboøer – og 21 tidszoner

side af politibil
Krimi

Politiet stopper musikvideo:

19 unge sigtet

Gadebillede fra Oslo
Nyheder

Stigende smitte:

Oslo lukker ned 

Indgang til retten i Hjørring
Krimi

Mand voldtog sine fire døtre gennem 20 år

Olof Palme portræt
Nyheder

35 år siden i dag:

Mordet på Palme

Romersk stridsvogn dækket af jord
Nyheder

2000 år gammel stridsvogn fundet

Aleksej Navalnyj i retten
Nyheder

Navalnyj sendt i straffekoloni 

Billede af en tynd ældre mand
Kendte

Peter Mygind er tæt på sølvbrylluppet:

Vi gør mange ting sammen

Polit på gerningssted
Nyheder

11 dræbt under fest

Nogle kogte æg med små ansigter på
Nyheder

Dagens afstemning:

Bliver din påske aflyst

En robåd i en lille havn
Krimi

Forbipasserende finder død person i Roskilde Havn

En stue med sofa, to stole, bord, plante og en smart lampe henover bordet
Livsstil

Indret boligen på ny

uden at bruge en krone

En dame sidder på hug, mens en øgle er på vej mod hende
Helt vildt

Se videoen:

Fodrer skildpadder –

så angriber uhyret

Et glas rosévin holdt op foran nogle vinmarker
Mad og drikke

Vi elsker rosévine

En kedel på komfur
Sundhed

Kæmpe kommune ramt

af colibakterier i drikkevandet

Vaccine ampuller med logo
Corona

Johnson & Johnson-vaccine

behøver kun et stik

Michael Olesen og Joan Divine på den røde løber
Kendte

Efter ni års kamp:

Vild med dans-stjerne

skal være far

Skyline Riyadh
Nyheder

Afværger missilangreb mod hovedstad

Haner i kaqmp
Nyheder

Mand dræbt af hane

Mand i havet klamrer sig til redningskrans
Helt vildt

Mand over bord:

Overlever 16 timer

alene i Stillehavet

Frederik og Mary på den røde løber.
Kongelige

Frederik og Mary tilbage på job

En stor elefant i en compound
Dyreliv

Dyrepasser i zoo

dræbt af elefant

En smilende mand foran Guinness-skilt
Kendte

Ølkonge i

milliarddyr skilsmisse

Liste draperet med Union Jack bæres af soldater
Nyheder

Krigsveteran får heltebegravelse

Nærbillede af en lille sorthåret mand med skægstubbe
Kendte

Umut Sakarya:

Opsiger alle

Nyheder

Mette F. skal til Israel

på vaccine-research

Folk på isen på en svensk sø i solskin
Krimi

Yderligere to mænd går

gennem isen og omkommer

En håndskrevet seddel i et restaurationsvindue
Nyheder

Rejse- og restaurationsbranchen går

glip af feriepenge-forbrug

En politibil og en adspærring
Krimi

Tragedie:

20-årig kørte familien i møde på cykel – blev dræbt

To franske bulldogs.
Kendte

Lady Gagas hunde indleveret

efter dramatisk røveri

Et gammelt maleri
Helt vildt

Van Gogh-maleri

under hammeren

En smilende Lise Rønne
Film og TV

Lise Rønnes store aften:

Glemte vi var på live

Jakob Ellemann-Jensen bliver interviewet
Corona

Ellemann vil åbne til maj 

overvågningsbilleder af røveren
Krimi

Ansat slået i ansigtet -

kender du gerningsmanden?

illustration af coronavirus
Nyheder

Sydafrikansk variant i udbrud - alle bør testes

billede af tabletter
Sundhed

Disse kosttilskud

indebærer en risiko

billede af Bubber
Kendte

Bubber

scorer

millioner

billede indefra nedrivningsklart hus
Livsstil

Værsgo: Håndværkertilbud

til tocifret millionbeløb

billede af prins harry
Kongelige

Prins Harry langer ud: De ødelagde mit mentale helbred

Nyheder

Tårnhøjt smittetal

lukker to skoler

billede fra filmen Hjertelandet
TV/Streaming

Ny filmskat kan

streames

kvit og frit

Inger Støjberg med sammenbidt udtryk
Nyheder

Støjberg rykker sammen

med Dansk Folkeparti

billede af politibil
Krimi

Trafikskænderi
endte
med knivstikkeri

billede af Thomas Blachman
Film og TV

Blachman: Oh Land skal vinde årets X Factor

kvinde får vaccination med et stik i skulderen
Corona

Nyt studie: Vaccinen

er hamrende effektiv

skuespilleren Mads Mikkelsen holder sig for det ene øje
Kendte

Mads Mikkelsen

runder millionen 

x factor deltager nicoline kristensen smiler
Underholdning

X Factor-darling:

Stort at være favorit

bertel haarder iført jakke og slips
Nyheder

Dagens afstemning:

Kommer du til at

savne Bertel Haarder? 

dronning elizabeth i pink outfit
Kongelige

Dronningen langer ud

efter vaccine-nægtere:

Tænk på andre  

mette frederiksen og pressen til pressemøde foran øksnehallen i København
Nyheder

Mette F: Danmark er

meget mere åben i maj

felix smith og kæresten marie smiler til kameraet
Kendte

Felix og kæresten

flytter fra hinanden 

df-politikeren Morten Messerschmidt sidder med fingeren under hagen
Nyheder

Medie: Messerschmidt

skjulte dokumenter

i svindelsag

bertel haarder sidder i folketingssalen
Nyheder

Slut for Bertel Haarder:

- Jeg har aftjent min

værnepligt 

gult skilt viser vej til vaccinecenter
Corona

Generalprøve: 35.000

vaccineres fredag

to amerikanske politikere sidder og taler ved pressemøde
Nyheder

Skal undersøges

for sexkrænkelser

båd ligger på tilfrosset sø
Krimi

Gik gennem isen: 
Fire mænd omkom

En blå og hvid malet skål
Helt vildt

Købt for 200 kroner

loppemarked kan

sælges for millioner

Frank Jensen under pressemødet, hvor han trak sig som overborgmester
Nyheder

Krænkede 12 gange:

Jeg er lettet

En masse redningsfolk både ambulance og brandmænd i mørket lyst op af blåt udrykningslys.
Krimi

Frygtelig ulykke:

Klemt ihjel under traktor

Pascal Soriot med tilbagestøget mørkt hår iført jakkesæt, skjorte og slips.
Corona

Vaccine-boss: Alle

arbejder i døgndrift