1. april begyndte uret at tikke. Og om seks måneder mister omkring 30.000 kontanthjælpsmodtagere op til flere tusind kroner om måneden som følge af kontanthjælpsloftet og 225-timers reglen.
Selvom det får store konsekvenser for deres økonomi, er der kun lidt hjælp at hente for kontanthjælpsmodtagere, der gerne vil vide, hvad den nye lovgivning betyder for netop dem.
Kommunerne er ikke klar med information, og der er kun ganske få linjer på borger.dk, der ellers er borgernes samlede digitale indgang til viden om den offentlige sektor
Det ærgrer Majbritt Berlau, formand for Dansk Socialrådgiverforening, som netop havde advaret mod hastværk i forbindelse med den ny lovgivning.
- Det er for kort tid. Det er drastiske økonomiske forringelser, som kan betyde, at de er nødt til at forlade deres bolig. Det tager tid, særligt når man tager i betragtning, at det billige boligmarked er ekstremt presset, siger Majbritt Berlau.
I sidste uge kritiserede Statsrevisorerne Beskæftigelsesministeriet for, at kommunerne først alt for sent fik vejledninger og IT-løsninger til at føre de tidligere reformer af kontanthjælp, førtidspension og fleksjob ud i livet.
Denne gang blev kontanthjælpsloftet og 225-timers-reglen vedtaget i Folketinget 17. marts, det trådte i kraft 1. april - og ydelserne sættes ned 1. oktober.
- Vi synes, det er brandærgerligt, at man har så travlt på Christiansborg med at virke enormt politisk beslutningshandlekraftige. Dem, der betaler prisen, det er altså nogle af de allermest udsatte borgere, siger Majbritt Berlau.
Kontanthjælpsmodtagere ringer og spørger
I Guldborgssund Kommune bor der 1.615 kontanthjælpsmodtagere. Kommunen har allerede fået henvendelser fra kontanthjælpsmodtagere, der vil have information om deres situation.
Men medarbejderne kan ikke hjælpe dem med ret meget på nuværende tidspunkt, siger leder Charlotte Lund Andreasen fra Center for Arbejdsmarked til Avisen.dk.
- Det kræver oplysninger om, hvorvidt de er enlige, gift eller samlevende og en række andre informationer at sige, hvad kontanthjælpsloftet kommer til at betyde for dem. Det kan vi ikke endnu, siger hun.
Kommunen afventer også et vejledningsbrev til borgerne fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.
Kritik: Alt for kort tid
I Udbetaling Danmark oplyser man, at der kommer detaljeret information på borger.dk - men først til september.
I Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering arbejder man sammen med Kommunerne Landsforening (KL) på det forslag til det vejledningsbrev, som kommunerne kan sende ud til kontanthjælpsmodtagerne. Medlingen er, at brevet snart er klar.
- Brevet bliver et tilbud. Borgerne skal have vejledning om de nye regler før 1. juli. Den enkelte kontanthjælpsmodtager skal have besked eventuelle ændringer vedkommendes ydelse midt i september, siger Brian Siggaard, chefkonsulent i KL.
Men Majbritt Berlau mener ikke, at politikerne har lært af kritikken fra Statsrevisorerne.
- En myndighed i et retssikkerhedssamfund som vores bør jo kunne svare borgerne fornuftigt, når der er kommet en ny lovgivning, siger Majbritt Berlau.
Socialrådgiverforening havde selv anbefalet at vente til 1. januar 2017, fordi det handler om at omlægge borgernes egen økonomi.
Beskæftigelsesministeren: Sager kan ikke afgøres før september
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) synes ikke, der er et problem. Kommunerne har fået en vejledning om kontanthjælpsloftet allerede før, loven trådte i kraft.
- Vi følger den implementeringsplan, der lavet. Borgerne vil få helt konkret information om, hvordan loftet påvirker lige netop dem, når kommunen og Udbetaling Danmark omkring september træffer afgørelser om lofterne, siger Jørn Neergaard Larsen
Han siger, at konsekvenserne af den nye lovgivning jo afhænger jo af borgerens situation omkring september.
- Men allerede i maj vil der blive offentliggjort pjecer, som på pædagogisk vis forklarer, hvordan loftet virker for forskellige persontyper, og hvordan man kan arbejde sig ud af loftet, siger beskæftigelsesministeren til Avisen.dk.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.