Administration 

Line fik tæsk i debat om kontanthjælp: "Jeg fortryder ikke, at jeg lagde mig i klapsehøjde"

- Nogle bliver virkeligt perfide. "De der tatoveringer - de ser dyre ud"- Ja, dem fik jeg, før jeg kom på kontanthjælp, skal jeg skrælle dem af, siger Line Stenholt Jokumsen. (Foto: Privat)

Line Stenholt Jokumsen ville starte en debat om kontanthjælp. I stedet blev hun flået fra hinanden af debattører på Twitter og Facebook.

’Pay Me’ står der på billedet af en lille pige, der vrængende plager sig til penge af sin far.

Billedet er lagt på Twitter af Kenneth M. Nielsen, som ved sidste kommunalvalg var kandidat for Liberal Alliance i Faxe. Det er hans kommentar til Line Stenholt Jokumsen. En syg og enlig mor, som forsøgte at starte en debat om kontanthjælpsloftets konsekvenser for syge.

I stedet udløste hendes opslag på Twitter med hendes eget personlige budget byger af beskyldninger om at nasse. Det udløste også en talkrig med blandt andet Joachim B. Olsen og en række anklager på Twitter og Facebook, hvor folk flåede hendes budget fra hinanden.

Den store virak ramte Line Stenholt Jokumsen hårdt:

"Er så træt og udmattet og maxet ud på smertestillende, at jeg sidder og småvræler i sofaen. Det der med at stille sit inderste liv til skue på samtlige medier, og tilsyneladende gå viralt flere steder, er altså ikke for sarte sjæle skulle jeg hilse og sige. Man bliver ikke mødt lige blidt alle steder," skrev Line Stenholt Jokumsen på Facebook to dage efter.

- Beskederne gjorde ondt og fik mig i et kort øjeblik til at føle mig ussel og utaknemmelig. Det skiftede dog ret hurtigt til indignation og vrede. Jeg slettede de grimmeste beskeder. Det har mest af alt gået på devisen om, at det var "deres" penge, jeg "tog", fortæller Line Stenholt Jokumsen til Avisen.dk.

Line: Fattige er automatisk dumme  

Stormen var så voldsom, at hun fik en ven til at overtage beregningerne af sit budget og kontakten til pressen.

Når du kan ligge hjemme på sofaen og tweete, så kan du også arbejde
Facebook-besked til Line

39-årige Line Stenholt Jokumsen har været sygemeldt to år og på kontanthjælp siden sidste år i maj.

Fra 1. oktober betyder kontanthjælpsloftet, at hun og hendes datter får 1.500 kroner mindre at leve for, fordi de mister en del af boligsikringen.

Det gør Line Stenholt Jokumsen vred og indigneret. Ikke blot på egne vegne, men også fordi politikerne siger, at kontanthjælpsloftet skal få flere i arbejde. Men reelt er mange af kontanthjælpsmodtagere syge.  

- Det, der er det vigtige for mig, er at få fokus på alle de syge mennesker og især enlige mødre, der bliver parkeret på kontanthjælp, og dermed bliver ramt af loftet. Jeg har lagt mig selv i klapsehøjde som et eksempel. Ikke fordi jeg vil ynkes. Det er virkeligt vigtigt for mig at få frem, siger hun.

Men i stedet for en debat om samfundet behandling om syge, kom slagsmålet til at handle om, hvor mange eller få penge Line Stenholt Jokumsen får, om hun kan spare nok, og om hun ikke burde finde et job.  

"De der tatoveringer - de ser dyre ud" 

Line Stenholt Jokumsen synes, tonen er tegn på et værdiskred i samfundet.

- Den neoliberale tankegang om, at alle skal betale for sig selv vinder indpas, og der er ikke meget fælleskabsfølelse eller solidaritet at spore der. Faktisk synes jeg, fascismen siver mere og mere ind i vores hverdagssamfund. Ytringsfrihed og religionsfrihed er kun gældende for nogen. Borgere med handicap eller problemer skal klare sig selv og i øvrigt udstilles til offentlig spot og spe, når de ikke kan, siger hun.

Der kom så meget kritik af hendes udgifter, at hun to dage efter budgettet kom ud måtte poste en generel forklaring på Facebook om, hvorfor hun ikke kan spare mere på varme og internet.

- Det er som om, folk tror, at fordi man er fattig, så er man også automatisk dum. Mit budget er skåret helt ind til benet. Og ja, der er nogle uundgåeligt høje poster, fordi jeg bor i lejebolig med oliefyr og er nødt til at have fibernet her ude på landet. Men nogle bliver virkeligt perfide. "De der tatoveringer - de ser dyre ud"- Ja, dem fik jeg, før jeg kom på kontanthjælp, skal jeg skrælle dem af!?

 

Line Stenholt Jokumsen har slidgigt, fibromyalgi, generaliseret angst med PTSD-lignende træk, borderline personlighedsforstyrrelse og depression.

Hun fortæller, at hun er barn af to narkomaner og blev massivt omsorgssvigtet under sin opvækst. Svigtene har givet hende kroniske psykiske skader. Hele livet har hun kæmpet for at blive mønsterbryder. Hun har læst på universitet i flere år, mens hun tog sig af de to børn, hun har fået som enlig mor. Men i løbet af de seneste ti år er Line Stenholt Jokumsen blevet mere og mere syg.

Hun synes, det er påfaldende, hvor unge de mange af debattørerne med LA-værdier er.

- Faktum er, at de neoliberale, jeg har taget tæv fra, ofte har været meget unge - og totalt blottet for virkelighedsfornemmelse. Og så bliver de meget hurtigt meget personlige og grove i deres angreb. "Du er også bare ...", "Du tager ...", "Du kræver ..." - de mener, at fordi man har brug for det sociale sikkerhedsnet, så har man 'kræver-mentalitet', siger Line Stenholt Jokumsen.

Du får alle de her ting, og alligevel er du utilfreds?
Facebook-besked til Line

Både hun og Jobcenteret mener, hun er for syg til at arbejde. Alligevel hænger hun på kontanthjælp, fordi kommunen mener, der er brug for flere oplysninger i hendes sag.

Hvis hun ikke 1. oktober er flyttet over i et ressourceforløb, kan hun ikke se, at hun og datteren kan blive boende, hvor de gør. Selvom hun heller ikke kan se, de kan bo billigere.

Talkrig med Joachim B. Olsen 

Det var et brev fra Randers Kommune, der udløste debatten, fordi hun fik tal på, hvor meget hendes boligstøtte ville falde.

Blandt andet udviklede det sig til en længere talkrig med Liberal Alliances Joachim B. Olsen, der skrev i Lines twitter-tråd.

Efter hun med hjælp fra en ven har fået regnet sit budget igennem, har det vist sig, at Joachim B. Olsen havde en pointe. Han havde ret i, at hun får 14.400 udbetalt fra 1. oktober og ikke 11.100, som Line Stenholt Jokumsen selv havde regnet sig frem til.

- For mig er det egentligt ligegyldigt. Han har kun ret i at jeg har 14.400 om måneden. Han har ikke ret i, at jeg ikke mister penge og får halveret mit madbudget.

 

 

Joachim B. Olsen skriver til hende på Twitter, at man godt kan leve af 7.000 kroner, som er det, der er tilbage, efter hendes husleje er betalt.

Men hun påpeger, at der kun 3.868 kroner tilbage fra 1. oktober, fordi der også er andre faste udgifter end husleje.

- Det er nemt at sidde som Joachim B. Olsen og jonglere med tal, men hvis de tal ikke bliver overført og sat i perspektiv til virkeligheden, er de netop ikke andet end tal.

Line Stenholt Jokumsen fortryder ikke, at hun gik ind i debatten, men at den kom til at handle om tal. De verbale klø tager hun med. ”For det er vigtigt”.

- Jeg bliver så ked af det, når Fattig-Carina og Doven-Robert får alle os andre virkelige mennesker til at se dumme, dovne og grådige ud. Det gør mig simpelthen så trist og vred, at folk ikke kan gennemskue, hvorfor det netop er "dem" medierne bruger. Medierne har også en dagsorden, siger hun.

 

dj's og folk, der danser
BREAKING

Dræbte og sårede på natklub på Mallorca

et maleri af et søslag.
Helt vildt

Skibsvrag med milliarder i værdi skal hæves

et byskilt
Krimi

Flere anholdte efter groft overfald på 16-årig ved højlys dag

En smilende mand i sort hvid billede
Kendte

Gustav Winckler: Nu er de begge til salg

en politiafspærring
Krimi

Pågrebet efter skyderi på Nørrebro

Kong Frederik smiler
Debat

Jes Dorph-Petersen: Slap dog af, Frede!

Prins joachim i jakke og slips
Kongelige

Prins Joachim får job på TV

Krimi

Fire mænd sigtet for økonomisk svindel på Facebook

Krimi

Kvinde hjalp 117 personer med at snyde i skat

Kvinde vinker
Kendte

Britney Spears smider ALT tøjet

Kvinde med diadem
Kongelige

Alexandra til numerolog:

Det hedder hun nu

To politifolk på pressemøde
Krimi

Politiet lover åbenhed i Emilie Meng-sag

Smadret bydel
Nyheder

Tornado dræber fem personer

Cyklist på regnvåd vej
Nyheder

I dag kan der falde en hel måneds regn

bil foran bygning
Biler

Her er årets Brugtbil 2024

Nyheder

Partier i fælles front vil sænke skatten

Politilogo på indgangsdør
Krimi

Drama i brugsen:

13-årig stjæler bold

og sparker ansat

Pengesedler og mønter
Nyheder

Snart kan du søge
tilskud på 27.000 kr.

myg sidder på arm
Dyreliv

Sådan holder 
du myggene væk

politi arbejder
Krimi

Knivstikkeri:

15-årig dræbt 
- 14-årig anholdt

dåser i en skraldespand
Nyheder

Nu kommer der
pant på tyske dåser

en edderkop
Dyreliv

Her er sjælden edderkop set for første gang

en mand kigger på fotografen
Kendte

Lars Ranthe:
- Jeg var pattestiv hver weekend

en træner
Sport

Medier: Chelsea og Manchester United er varme på Thomas Frank

Nyheder

Dramatisk udvikling: Auktion over Elvis' berømte ejendom blokeret

en mand
Nyheder

Briterne skal til parlamentsvalg

kø på motorvej
Krimi

Uheld giver kø

og forlænget rejsetid

en kvinde
Kendte

Dansk influencer
kan score millioner

et villakvarter set fra luften
Nyheder

Disse boligejere straffes med højere renter

brandfolk i aktion
Krimi

Novo Nordisk-brand
er under kontrol

Tegning fra retten
Krimi

Mor hørte sin datter

skrige højt i telefonen

under overfald

Morten Olsen og Patrick Mtiliga
Kendte

Fodbold-legende sætter

millionvilla til salg

Røg på stedet
Krimi

Novo Nordisk brænder

En kvinde ligger i en hospitalsseng
Nyheder

20 personer er på

intensivafdeling

efter turbulens

To betjente på stedet
Krimi

Sådan blev

Korsør-manden

anholdt

Janni Ree med armen om sin mand, Karsten Ree.
Kendte

Karsten Ree

hastet på hospitalet

Sløret tegning af manden fra retten
Krimi

LIVE: Dag 4 i

Kirkerup-sagen

Udrejsecenter Kærhovedsgård
Krimi

25-årig tiltalt -

truet til tavshed

Et medlem af Bandidos set fra ryggen med rygmærke
Krimi

Politiet forbyder

Bandidos

Vildt regnvejr ved et hus
Nyheder

En halv måneds

regn på vej

Janni og Karsten Ree med armene om hinanden.
Kendte

Karsten Ree

er helt færdig

Den nedbrændte bygning
Nyheder

De tager regningen

for Børsen-brand

Stødtanden
Nyheder

Stødtand fra mammut

fundet i Danmark

Riley Keough
Kendte

Elvis arving vil forhindre

salg af Graceland

Retten i Holbæk set ude fra
Krimi

Ung mand tiltalt for

drab på massageklinik

portræt kvinde
Sport

Førtidspension: Reform

fik kun få unge i job

Mand og kvinde
Kendte

Friede med Rolex-ur

Nyheder

Israel stopper

amerikansk nyhedsbureau

ulykke lastbiler
Krimi

Ung mand dræbt i

sammenstød med lastbil

portræt mand
Nyheder

Tysk prins afviser

hovedrolle i kupplaner

portræt kvinde
Nyheder

Kosovoske betjente

til danske fængsler

kanon
Nyheder

Øver med atomvåben

portræt mand
Krimi

Kræver 600.000 

til bortført pige

motorvej fra luften
Krimi

Motorvej lukket:

Mand ville hoppe fra bro

retslokale
Krimi

Mænd ville begå terror

et frimærke
Kongelige

Kong Frederik kommer

på nyt frimærke

Nyheder

Passager død efter voldsom turbulens

en bil og en mand på et podie
Biler

Fisker lukker

dansk afdeling

to kvinder
Kendte

Kæresten ramt
af konkurs

en lægehelikopter i luften
Krimi

17-årig hårdt kvæstet

på køreteknisk anlæg

en mand ser olm ud
Sport

Caroline Wozniackis
far i vildt interview

en burger
Nyheder

Tidligere selskab bag dansk burger-kæde går konkurs

1000-kronesedler
Nyheder

Ny grænse for
1000-kroneseddel

en hund
Nyheder

Kvinde dør efter
angreb fra forbudt hund

Restaurant set ude fra
Nyheder

Kæmpe restaurant-kæde går konkurs

Målstreg ved løb
Nyheder

Faldt om med
hjertestop til Royal Run

jordskredssted set fra luften
Nyheder

Nordic Waste-stiftere i søgelyset: Millionudbytter undersøges

piller
Krimi

Lille barn fik opioid
- forældre kræves
idømt fængsel

frugt
Nyheder

Billigere frugt og grønt? Minister vil kigge på muligheden

en abe
Dyreliv

Aber dør som fluer
under ekstrem hedebølge

Kong Frederik løber
Kongelige

Kongen er i mål efter en lang løbsdag

Nyheder

Kronvidne i tys-tys-sag erkender tyveri fra Trump

Dronning Mary
Kongelige

Mary færdiggjorde maleri inden løb

to killinger
Dyreliv

12 killinger efterladt i skov

Portræt Lars Løkke Rasmussen
Nyheder

Løkke erkender at have gennemført skadelig politik

Mand på forbryderbillede
Krimi

Begravede konen levende

personer ved indgang til hospital
Nyheder

Premierminister blev skudt:

Sådan går det nu

Troels Lund Poulsen
Nyheder

Nyt lavpunkt:

Vælgerflugt

Alle fire fra familien
Film og TV

Diamantfamilien

færdige med TV