Administration 

Line fik tæsk i debat om kontanthjælp: "Jeg fortryder ikke, at jeg lagde mig i klapsehøjde"

- Nogle bliver virkeligt perfide. "De der tatoveringer - de ser dyre ud"- Ja, dem fik jeg, før jeg kom på kontanthjælp, skal jeg skrælle dem af, siger Line Stenholt Jokumsen. (Foto: Privat)

Line Stenholt Jokumsen ville starte en debat om kontanthjælp. I stedet blev hun flået fra hinanden af debattører på Twitter og Facebook.

’Pay Me’ står der på billedet af en lille pige, der vrængende plager sig til penge af sin far.

Billedet er lagt på Twitter af Kenneth M. Nielsen, som ved sidste kommunalvalg var kandidat for Liberal Alliance i Faxe. Det er hans kommentar til Line Stenholt Jokumsen. En syg og enlig mor, som forsøgte at starte en debat om kontanthjælpsloftets konsekvenser for syge.

I stedet udløste hendes opslag på Twitter med hendes eget personlige budget byger af beskyldninger om at nasse. Det udløste også en talkrig med blandt andet Joachim B. Olsen og en række anklager på Twitter og Facebook, hvor folk flåede hendes budget fra hinanden.

Den store virak ramte Line Stenholt Jokumsen hårdt:

"Er så træt og udmattet og maxet ud på smertestillende, at jeg sidder og småvræler i sofaen. Det der med at stille sit inderste liv til skue på samtlige medier, og tilsyneladende gå viralt flere steder, er altså ikke for sarte sjæle skulle jeg hilse og sige. Man bliver ikke mødt lige blidt alle steder," skrev Line Stenholt Jokumsen på Facebook to dage efter.

- Beskederne gjorde ondt og fik mig i et kort øjeblik til at føle mig ussel og utaknemmelig. Det skiftede dog ret hurtigt til indignation og vrede. Jeg slettede de grimmeste beskeder. Det har mest af alt gået på devisen om, at det var "deres" penge, jeg "tog", fortæller Line Stenholt Jokumsen til Avisen.dk.

Line: Fattige er automatisk dumme  

Stormen var så voldsom, at hun fik en ven til at overtage beregningerne af sit budget og kontakten til pressen.

Når du kan ligge hjemme på sofaen og tweete, så kan du også arbejde
Facebook-besked til Line

39-årige Line Stenholt Jokumsen har været sygemeldt to år og på kontanthjælp siden sidste år i maj.

Fra 1. oktober betyder kontanthjælpsloftet, at hun og hendes datter får 1.500 kroner mindre at leve for, fordi de mister en del af boligsikringen.

Det gør Line Stenholt Jokumsen vred og indigneret. Ikke blot på egne vegne, men også fordi politikerne siger, at kontanthjælpsloftet skal få flere i arbejde. Men reelt er mange af kontanthjælpsmodtagere syge.  

- Det, der er det vigtige for mig, er at få fokus på alle de syge mennesker og især enlige mødre, der bliver parkeret på kontanthjælp, og dermed bliver ramt af loftet. Jeg har lagt mig selv i klapsehøjde som et eksempel. Ikke fordi jeg vil ynkes. Det er virkeligt vigtigt for mig at få frem, siger hun.

Men i stedet for en debat om samfundet behandling om syge, kom slagsmålet til at handle om, hvor mange eller få penge Line Stenholt Jokumsen får, om hun kan spare nok, og om hun ikke burde finde et job.  

"De der tatoveringer - de ser dyre ud" 

Line Stenholt Jokumsen synes, tonen er tegn på et værdiskred i samfundet.

- Den neoliberale tankegang om, at alle skal betale for sig selv vinder indpas, og der er ikke meget fælleskabsfølelse eller solidaritet at spore der. Faktisk synes jeg, fascismen siver mere og mere ind i vores hverdagssamfund. Ytringsfrihed og religionsfrihed er kun gældende for nogen. Borgere med handicap eller problemer skal klare sig selv og i øvrigt udstilles til offentlig spot og spe, når de ikke kan, siger hun.

Der kom så meget kritik af hendes udgifter, at hun to dage efter budgettet kom ud måtte poste en generel forklaring på Facebook om, hvorfor hun ikke kan spare mere på varme og internet.

- Det er som om, folk tror, at fordi man er fattig, så er man også automatisk dum. Mit budget er skåret helt ind til benet. Og ja, der er nogle uundgåeligt høje poster, fordi jeg bor i lejebolig med oliefyr og er nødt til at have fibernet her ude på landet. Men nogle bliver virkeligt perfide. "De der tatoveringer - de ser dyre ud"- Ja, dem fik jeg, før jeg kom på kontanthjælp, skal jeg skrælle dem af!?

 

Line Stenholt Jokumsen har slidgigt, fibromyalgi, generaliseret angst med PTSD-lignende træk, borderline personlighedsforstyrrelse og depression.

Hun fortæller, at hun er barn af to narkomaner og blev massivt omsorgssvigtet under sin opvækst. Svigtene har givet hende kroniske psykiske skader. Hele livet har hun kæmpet for at blive mønsterbryder. Hun har læst på universitet i flere år, mens hun tog sig af de to børn, hun har fået som enlig mor. Men i løbet af de seneste ti år er Line Stenholt Jokumsen blevet mere og mere syg.

Hun synes, det er påfaldende, hvor unge de mange af debattørerne med LA-værdier er.

- Faktum er, at de neoliberale, jeg har taget tæv fra, ofte har været meget unge - og totalt blottet for virkelighedsfornemmelse. Og så bliver de meget hurtigt meget personlige og grove i deres angreb. "Du er også bare ...", "Du tager ...", "Du kræver ..." - de mener, at fordi man har brug for det sociale sikkerhedsnet, så har man 'kræver-mentalitet', siger Line Stenholt Jokumsen.

Du får alle de her ting, og alligevel er du utilfreds?
Facebook-besked til Line

Både hun og Jobcenteret mener, hun er for syg til at arbejde. Alligevel hænger hun på kontanthjælp, fordi kommunen mener, der er brug for flere oplysninger i hendes sag.

Hvis hun ikke 1. oktober er flyttet over i et ressourceforløb, kan hun ikke se, at hun og datteren kan blive boende, hvor de gør. Selvom hun heller ikke kan se, de kan bo billigere.

Talkrig med Joachim B. Olsen 

Det var et brev fra Randers Kommune, der udløste debatten, fordi hun fik tal på, hvor meget hendes boligstøtte ville falde.

Blandt andet udviklede det sig til en længere talkrig med Liberal Alliances Joachim B. Olsen, der skrev i Lines twitter-tråd.

Efter hun med hjælp fra en ven har fået regnet sit budget igennem, har det vist sig, at Joachim B. Olsen havde en pointe. Han havde ret i, at hun får 14.400 udbetalt fra 1. oktober og ikke 11.100, som Line Stenholt Jokumsen selv havde regnet sig frem til.

- For mig er det egentligt ligegyldigt. Han har kun ret i at jeg har 14.400 om måneden. Han har ikke ret i, at jeg ikke mister penge og får halveret mit madbudget.

 

 

Joachim B. Olsen skriver til hende på Twitter, at man godt kan leve af 7.000 kroner, som er det, der er tilbage, efter hendes husleje er betalt.

Men hun påpeger, at der kun 3.868 kroner tilbage fra 1. oktober, fordi der også er andre faste udgifter end husleje.

- Det er nemt at sidde som Joachim B. Olsen og jonglere med tal, men hvis de tal ikke bliver overført og sat i perspektiv til virkeligheden, er de netop ikke andet end tal.

Line Stenholt Jokumsen fortryder ikke, at hun gik ind i debatten, men at den kom til at handle om tal. De verbale klø tager hun med. ”For det er vigtigt”.

- Jeg bliver så ked af det, når Fattig-Carina og Doven-Robert får alle os andre virkelige mennesker til at se dumme, dovne og grådige ud. Det gør mig simpelthen så trist og vred, at folk ikke kan gennemskue, hvorfor det netop er "dem" medierne bruger. Medierne har også en dagsorden, siger hun.

 

smør og kniv på tallerken
Sundhed

Sådan sænker du

kolesteroltallet
 

Erik Brandt i en stol i sin lejlighed
Kendte

Erik Brandt i kørestol:

Jeg kan ikke gå

københavns byret set udefra
Krimi

Biler med hemmelige

rum: Smuglede 127 kilo

kokain ind i Danmark

Lise Nørgaard i blomstret kjole og smil på læben
Kendte

103-årige Lise Nørgaard

får livslangt tilskud

Donald Trump løfter hånden foran kalkun foran det hvide hus
Nyheder

Trump benåder kalkun

Portræt af Henning Moritzen og Kirsten Walther
Film og TV

Afsløring i ny bog:

Derfor var de ikke

med i Matador

Joe Biden med mundbind foran en række folk ligeledes med mundbind på
Nyheder

Biden med nye ministre:

Amerika er tilbage

En sø med træer
Nyheder

Døde mink kan

forurene sø

En mand med solbriller klædt i sort tøj
Kendte

Millardærarving fundet død

Brandmænd kæmper med en ild
Krimi

Storbrand i Ishøj:

Beboeren anholdt

Christiane Schaumburg-Müller i sort nedringet kjole
Kendte

Schaumburg-Müllers kæreste sælger

sin villa for 28,5 mio.

Et fly på vej til at lette og et i luften
Rejser

Flytrafikken taber

1000 millarder

En stak kokain og nogle linjer
Krimi

Syv mænd dømt

i sag om indsmugling

af 127 kilo kokain

En mand holder en lille kniv
Krimi

Kvinde dolker

76-årig mand

IKEA-varehus med stort IKEA-logo set udefra
Nyheder

Nu køber IKEA

dine brugte

møbler tilbage

Et hus med sort facade og julelys omkring vinduerne og i buskene uden foran
Nyheder

Sæt julelys på huset

– så sælger det bedre

En dame i beskyttelsesdragt laver en prøve på en bilist
Corona

Stabil epidemi:

10 smittede giver virus videre til 10 andre 

massegrav til døde mink set fra luften
Corona

Døde mink presser

sig op fra graven

Inger Støjberg i jakke står foran mikrofon
Nyheder

Inger Støjberg:

Min sump-udtalelse havde

intet med Trump at gøre

Prins Joachim og Prinsesse Marie giver hinanden et knus udendørs
Kongelige

Kongelig krammer:

8-årig prinsesse springer

ud som fotograf

tre mænd går på gaden i mørke
Krimi

Hvem dræbte Stine

Geisler? Ny tv-serie

har måske svaret 

bil med vinger holder på landingsbane
Helt vildt

Her er den

flyvende bil 

bil ligger på siden på fortov
Krimi

Alvorlig ulykke:

Kvindelig fodgænger

ramt af to biler

skilt med navnet ritzau
Krimi

Dansk nyhedsbureau
angrebet af hackere 

kørekort ligger på bord
Nyheder

Nu bliver kørekortet

digitalt 

kvinde løfter højre hånd under ceremoni
Nyheder

Biden får godkendelse 

kvinde i mørke kigger op
Nyheder

Overvåget af Jysk:

47 kameraer holder øje

raket under opsending
Nyheder

Kina sender raket

til Månen 

Rolf Sørensen på sin cykel støttes af far.
Nyheder

Rolf Sørensen i sorg:

Far er død

Nyheder

Partifæller til Trump:

Indrøm nederlaget!

En af FET's indhentningsstationer nær Hjørring.
Krimi

Spiontjeneste overvåger 

ulovligt danskere

Podning puttes i reagensglas.
Nyheder

Alle borgere i disse

kommuner opfordres

til at lade sig teste

Mand med hue og halstørklæde kæmper sig frem i sneen.
Nyheder

Nu kommer sneen

Isbjerge i fjord.
Underholdning

Her er DR's nye satsninger

Krimi

Unge dømt - narrede ældre til at købe guldbarrer

Hus med masser af julelys
Nyheder

Naboens julelys kan påvirke prisen på dit hus

cecilie hother smiler til kameraet
Kendte

Cecilie Hother taber

i retten og skal betale

million

Mand sidder ved vandkant og kæmper med alligator med hund i gabet
Helt vildt

Ville redde sin hund:

Pensionist i brydekamp

med alligator  

Den lille havfrue
Krimi

Chefredaktør dømt:

Misbrugte Den Lille

Havfrue

en bunke af skinnende mønter
Nyheder

Giv børnene penge

- og undgå minusrenter

kvindelige håndboldspillere klapper og takker publikum
Sport

Grønt lys

til håndbold-EM

folk på gade går over fodgængerfelt
Corona

Nyt kæmpe-studie:

Her er smitterisikoen

størst 

en elg knæler på sneklædt vej
Dyreliv

Advarsel:

Lad ikke elgene

slikke på din bil 

Danseren Michael Olesen og med Hilda Heick i aktion på dansegulvet
Underholdning

Dansepartner: Hilda er

min nye bedstemor

sort skilt med hvide bogstaver fortæller om 30 procent rabat
Nyheder

Sådan undgår du

at blive snydt

på Black Friday

små grise ligger i en bunke
Krimi

Døde smågrise

fundet ved Folketinget 

fire glas med coronavaccine foran logoet fra AstraZeneca
Nyheder

Oxford-vaccine viser

70 procents effekt

afklædt kvinde ligger oven på afklædt mand
Sex og samliv

Tror p-piller beskytter

mod sexsygdomme

Jeff Bezos står på scene og rækker tommelfingeren i vejret
Helt vildt

Verdens rigeste mand

giver 5 mia. kroner væk

mand går tur med hund
Corona

Vil godkende

vaccine før USA

billede af ærøxpressen på havet
Nyheder

Røgudvikling på dansk færge

hund lejer med sin ejer
Nyheder

Tyskere opkøber kendt dansk kæde

screendump af flo som laver røræg
Mad og drikke

Flos røræg er vist

over en million gange:

Kan du gøre dem efter?

Nyheder

Vaccinechef: USA kan

vaccinere om få uger

minkskind på et bord
Nyheder

Folk hamstrer minkskind

Jakob Ellemann og Inger Støjberg i samtale
Nyheder

Jakob Ellemann

tager afstand til

Støjbergs udtalelse

butiksdør med skilt om at man skal huske mundbind
Nyheder

Antal daglige coronatilfælde er laveste siden 9. november

Bubber og ekskonen sammen på den røde løber
Kendte

Bubbers ekskones

hævn

Et tomt torv i Wien
Corona

WHO: Tredje bølge

coronavirus i

Europa på vej

Et stort kagehus med juledekoration
Mad og drikke

Nye kager på

julebordet 

En blond Pernille Blume på den røde løber.
Kendte

Pernille Blume

misbrugt

Bette Midler på den røde løber og et billede af en tagterrasse i New York.
Kendte

Hjemme hos

Bette Midler

En smilende familie - tre hvide og en sort afrikansk ung mand
Kendte

Emma Thomson adopterede 

børnesoldat fra Rwanda

En mand med hvidt skæg og tynde briller
Krimi

Døende mand ringer til 

politiet og afslører

mord

Jakob Ellemann-Jensen bliver interviewet
Nyheder

Venstre vil ud af coronakrise

med milliard-skattelettelser

en vaccinenål foran et logo merd Moderna
Nyheder

Det koster det at blive

vaccineret

Caroline Fischer Rigelsen
Film og TV

Misser bagedyst-finalen:

Tager stort skridt

med kæresten

Store bølger i hård vind
Nyheder

Voldsom vind på vej

Skib gået på grund
Nyheder

Krydstogtskib går på grund

Mand podes for corona
Nyheder

Nyeste tal:

Yderligere 1273 smittede

Donald Trump jr på talerstolen
Corona

Trumps søn smittet

Russisk stue
Nyheder

7 døde:

Løb tør for alkohol

– drak håndsprit i stedet

Prins charles og Diana kigger hver sin vej
Kongelige

Britiske prinser støtter

Diana-undersøgelse

Øresundsbroen
Krimi

Vinden driller på flere broer

Sport

Overvejer at droppe

håndbold-EM

danseren mads vad smiler i selskab med sin dansepartner
Underholdning

Vild med Dans-stjerne

dansede med

diskusprolaps

skilt foran fængsel i USA
Nyheder

USA skruer op

for henrettelser

inden Trumps afgang

Sundhedsminister Magnus Heunicke kigger
Corona

Medier: To kommuner

kan vente yderligere

restriktioner

hånd holder mobiltelefon
Film og TV

Ser du tv og film på mobilen?

Så gå efter denne skærm

juleskinke ligger på skærebræt
Krimi

Lastbil med 20 ton

juleskinker væltede

i rundkørsel