Industrien vil have skattesænkning efter svensk forbillede
Den svenske finansminister vil sænke selskabsskatten til 20 procent fra 22 procent. Foto: Colourbox/arkiv/Free
Sverige og mindst syv andre lande i EU's indre marked har nu flere selskabsskattelettelser på programmet.

Mandag præsenterede den svenske regering et forslag om, at Sveriges selskabsskat skal sænkes fra 22 til 20 procent. Danmark bør følge efter med det vons, mener industrien og tænketanken CEPOS.

Danmark har for nuværende en selskabsskab på netop 22 procent. Den er sænket fra 28 procent siden 2006 og fra 34 procent siden 1995.

Ifølge oplægget fra den svenske finansminister Magdalena Anderson vil skattesænkningen gå hånd i hånd med et mindre rentefradrag, så den samlede skattebetaling fastholdes.

Det ændrer dog ikke på industriens holdning.

- Sverige er et oplagt alternativt investeringsland sammenlignet med Danmark.

- Vi har ikke råd til, at Danmark ikke har en konkurrencedygtig selskabsskat sammenlignet med landene omkring os. Det gælder ikke mindst Sverige, skriver vicedirektør i Dansk Industri Kent Damsgaard.

Ifølge Skatteministeriet var indtægten fra selskabsskat i Danmark til statskassen på 52 milliarder kroner i 2016. I samme år var indtægten fra indkomstskat og ejendomsværdiskat til staten 165 milliarder kroner.

De kommunale indkomstskatter var på 236 milliarder kroner.

- Der er en skattekonkurrence, hvor landene prøver at tiltrække selskaber. Den blive vi nødt til at deltage i.

- Så jeg vil opfordre regeringen til at sænke selskabsskatten så hurtigt som muligt, siger cheføkonom hos tænketanken CEPOS, Mads Lundby Hansen.

Dansk Industri skriver, at landene omkring Danmark har endnu flere skattelettelser til selskaberne på bedding.

- Sverige og mindst syv andre lande i EU's indre marked har flere selskabsskattelettelser på programmet i årene forude.

- Storbritannien er på vej mod en selskabsskat på blot 17 procent i 2020, og i Frankrig er Macron valgt på et program, der inkluderer markante lettelser af selskabsskatten, skriver vicedirektør Kent Damsgaard.

/ritzau/