Når du og gæsterne skal hoppe ind i det nye år, er et lækkert stykke kransekage formentlig en central del af festlighederne.
Og det er faktisk ikke særligt svært at lave den populære nytårskage selv.
Sådan lyder det fra Majka Koryciak, der er konditor hos bageriet Albatross og Venner i TorvehallerneKBH.
- Det er meget nemmere, end man tror. Og det kan sagtens være et hyggeprojekt, man laver op til nytårsaften, siger hun.
Vil du prøve Majka Koryciaks opskrift til kransekagestykker, skal du blot bruge: 400 gram marcipan, 80 gram sukker, 80 gram flormelis og 30 gram æggehvider.
- Det er vigtigt at vælge en marcipan af god kvalitet. Man kan vælge en bagemarcipan, som er bagestabil og er kraftig i smagen, siger konditoren.
Først skal du røre marcipan, flormelis og sukker sammen med en elpisker, til massen er ensartet. Herefter hælder du æggehviderne i massen.
Massen skal røres, så du undgår at få klumper af marcipan. Samtidig skal elpiskeren ikke køre for længe, da luft i massen kan få kransekagen til at sprække, forklarer Majka Koryciak.
Hvis du har lyst, kan du også tilføje lidt ekstra smag.
- Man kan meget nemt lave kransekage med et lille twist ved for eksempel at tilføje lidt appelsinskal, hakkede pistacienødder eller frysetørrede solbær, siger konditoren.
Inden du udruller massen, er det vigtigt, at den er kølet godt ned. Det bedste resultat får du, hvis den hviler på køl i mindst et døgn. Hviletid påvirker massens konsistens. Sukkeret bliver opløst med tiden, og det vil give et bedre resultat, end hvis man bager kransekagen på selve dagen, hvor den skal spises, siger Majka Koryciak.
Kan holde sig i dagevis
Efter nedkølingen vejer du massen af i klumper og ruller stykkerne let ud til den størrelse, du ønsker.
Er du i tvivl om, hvor store de enkelte stykker skal være, anbefaler konditoren, at hvert stykke vejer cirka 50 gram, hvis I også skal have andre snacks til nytårsskålen.
Er der alene kransekage på bordet, anbefaler hun, at det enkelte stykke vejer mellem 70 og 100 gram.
Efter stykkerne er udrullet let, trykker du dem op, til de får form som klassiske kransekagestykker.
Kagerne skal bages i cirka syv minutter ved 210 grader i en forvarmet ovn.
Når de er færdigbagte, kan bunden på kagerne dyppes i smeltet chokolade, og kagerne kan toppes med glasur.
Kagerne kan holde sig op til fire dage på køl, hvis de er godt pakket ind i en plastikbeholder, og op til fire måneder på frost, siger Majka Koryciak.
/ritzau fokus/
Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus