Administration 

Butiksejer i kamp mod Amazon: "Jeg har det lokale i blodet - det spolerer de fuldstændig"

Ifølge Mie Svärd yder de små butikker en uvurderlig social service, mens Steve Stusgaard mener, at de holder liv i byen. (Foto: Foto: Victor Kristensen)

Det er butikkerne, der skaber liv og sammenhængskraft i en by, siger to butiksejere. Men internethandel kan udfordre idyllen.

Hvis Danmark var en by, ville det være Bagsværd, siger guldsmed Mie Svärd, mens hun klapper sin hyrdehund, der døsigt ligger under skrivebordet.

Med store patriciervillaer nede ved Bagsværd sø, hvor nogle af Danmarks rigeste bor, et centrum stoppet med lejligheder til middelklassen og det udsatte og almenyttige boligbyggeri Værebroparken ligger landets socialklasser nemlig som perler på en snor i forstaden få kilometer nord for København.

I byens midte ligger S-tog stationen som det pumpende hjerte, hvorfra et filtret morads af indfaldsveje og hovedgaden som kranspulsåre sender trafik mod København og større nabobyer som Herlev og Kongens Lyngby. 

Men ifølge Steve Stusgaard, der ejer Bagsværd Vin og er formand for byens handelsstandsforening, kan byen hurtigt blive blodfattig, hvis forstadens mange små butikker må dreje nøglen om. Og det vil gøre ondt på vinhandleren, der har haft butikken i 11 år og med to fuldtidsansatte er prototypen på den lille forretningsdrivende.

- Så bliver vi reelt set bare en gennemfartsby som så mange andre. Og det kan jo være, at det ender sådan, sukker han i butikkens vinkælder, hvor kasser med årgansvin- og spiritus ligger hulter til bulter, da Avisen.dk forstyrrer ham midt i en lageroptælling.

Og det er en tanke ansporet af internethandlens fremmarch, som Avisen.dk kan skrive onsdag. I Bagsværd kan man også mærke de nye tider. For fem år siden anså butikkerne den større naboby Kongens Lyngby, der kan lokke med det prangende Lyngby Storcenter, som den største konkurrent. I dag er netbutikker, der kan udspringe lige fra en garage i Glostrup til fjerne provinser i Kina.

- Det er jo ikke bare bygrænsen, der er din legeplads i dag. I dag spiller vi alle sammen på den internationale bane, siger Steve Stusgaard der som mange andre mindre butiksejere nu også sælger over nettet.

Men det er ikke noget, der skal tage overhånd, siger Steve, som har "det lokale i blodet" og ikke kunne drømme om at arbejde med andet:

- Det er kundekontakten, der driver mig. Og det får man simpelthen ikke ved bare at sidde ved computeren og sende pakker afsted. 

Socialkontoret af guld og sølv

Midt på det tomme Bagsværd Torv står en spritter med en Netto-pose i hånden og råber uforståelige fraser ude foran pølsevognen. Midt på dagen har S-togstationen og vejene pumpet det arbejdende folk væk fra Bagsværd, og så pibler byens skæve eksistenser ud.

Og de ville være ilde stedt uden de mange lokale butikker, fortæller Mie Svärd, der har ejet Guldsmed Kierkegaard med sin mand i otte år. 

- Vi gør jo også et enormt stykke socialt arbejde. Vi har ofte ældre kunder, eller kunder der kommer ind og har det svært, og så kan det pludselig tage 20 minutter at sælge et batteri til et ur, fordi de lige skal snakke om det ene eller andet. Og det er måske den eneste menneskelige kontakt, de får i løbet af en dag. Den form for omsorgsfulde betjening får du altså bare ikke i en storby som København og da slet ikke på nettet, fortæller Mie, mens hendes ansatte pendler mellem kassen og et arbejdsbord.

- Tager du ikke lige kunderne lidt, jeg er simpelthen ved at få stress, fordi jeg også skal skifte ur på et batteri og fikse perlekæden, siger hun og peger på en løs bunke perler på bordet.

Og så tøffer ejeren ned til kassen, Sille rejser sig søvnigt og tøffer med og stiller sig på vagt midt i butikken. Og det tager et stykke tid, før Mie kommer tilbage, for her tager tingene den tid, som de tager, og sådan skal det være.

- Vi sælger guld, sølv og en god snak, konstaterer Mie Svärd.

Storcenter uden tag

Tilbage i vinhandlen erklærer Steve sig enig i, at man skal gøre noget ekstra for at gøre sig fortjent til kundernes gunst. Selv har han efter 11 år i byen tætte forhold til visse kunder og er endda Facebook-venner med flere af dem.

- Der skal være aktivitet og liv. Kunderne skal synes, det er hyggeligt at være her. De skal have lyst til byen og være i butikkerne, siger han.

Som Avisen.dk onsdag kan skrive får landets handelsstandsforeninger dog drøje hug for at være for sløve i optrækket, når det gælder konkurrencen med internethandlen. Megen af den kritik har de dog allerede imødekommet i Bagsværd, hvor de blandt andet har en byside, en form for digital gågade, hvor man som borger kan se alle byens butikker og deres udvalg.

Derudover holder byens butikker sammen, siger Steve. Selvom nogle grangiveligt hopper over i Meny på den anden side af krydset for at købe deres vin, ser ejeren af Bagsværd Vinhandel for eksempel ikke supermarkedet som sin konkurrent. For med et tæt samarbejde butikkerne imellem, tror Steve Stusgaard, at man på bedst mulig vis kan holde internetbutikkerne stangen:

- Hvis man nøjes med at bekymre sig, så kommer man jo ikke nogen steder. Man er nødt til at forberede sig bedst muligt i stedet for bare at ligge og tude ovre i hjørnet.

Men formanden for handelsstandsforeningen er også klar over, at han muligvis kan stå ved historiens ende, når det gælder fysiske butikker. I dag har Bagsværd et spraglet udvalg af butikker, der betyder, at man kan få dækket alskens indkøb inden for bymidten: Der er en slagter, en bager, boghandler, legetøjsbutik, ostehandler og så videre.

Men hvis en af butikkerne lukker, skal man nok ikke regne med, at en ny en af slagsen popper op.

- Man skal være blåøjet for at tro, at hvis for eksempel min vinhandler lukker, så ville der åbne en ny. Så er det jo bare slut, siger Steve Stusgaard.

For selvom det går godt, og vinmanden mener, at Bagsværds butiksliv gør alt, hvad de kan for at gøre sig selv relevante og imødegå digitale konkurrenter, kan også den evigt optimistiske butiksejer med en passion for det lokale være nervøs for fremtiden.

Og nogle gange når han låser butikken af om aftenen og har sagt farvel til den sidste kunde, tænker han over, hvad Amazons ejer Jeff Bezos pønser på i sin villa i Silicon Valley. For hvis Amazon kommer til Danmark for fuld kraft, så er det ikke kun Bagsværd Vinhandel eller Kierkegaard Guldsmed, der skal ryste i bukserne.

- Jeg kan være nervøs. Ikke kun på min egen næstetips vegne, men på hele samfundets. For når et firma som Amazon kommer ind, ødelægger de jo alt for de erhvervsdrivende. Det er imponerende, det de gør, men jeg har det lokale i blodet, og det spolerer de fuldstændig.

Og så ender Bagsværd som så mange andre danske byer som en gennemfartsby som så mange andre, hvor de gamle og ensomme ikke kan få deres daglige sludder i en butik over en flaske rødvin eller et nyt batteri til uret.

mand med slips
Kongelige

Kong Harald har fået

pacemaker

lottokupon holdes
Helt vildt

Vandt en million:

- Der skal klattes

lidt væk 

mobiltelefon og computerskærm
Livsstil

5 tips til årsopgørelsen:

Undgå skattesmæk

skuespiller i scene
Kendte

Lars Ranthe om

Badehotellet:

Det har været magisk 

ambulance holder på vej
Krimi

Livløs mand fundet

i grøft

dreng poserer
Krimi

10-årig dreng forsvundet 

politibil holder på vej
Krimi

Knivstik blottede knogle:

- Ville bare gøre ham

bange

Nyheder

Efter angreb:

Fragtskib sunket

i Det Røde Hav

s tog på perron
Nyheder

Fejl i Rejseplanen

dåsemad i skab
Nyheder

Køber dåsemad

og vanddunke:

Danskerne prepper

flasker med portvin
Mad og drikke

Ny rekord:

320.000 kroner for

en kasse portvin 

politibil holder på vej
Krimi

Knivstikkeri ved moské

tennisspiller i aktion på banen
Sport

Holger Rune glipper finale efter drama 

Oh Land med hovedet i bordet.
Film og TV

Oh Lands mareridt

sender sin deltager hjem

En rød trøje tæt på
Nyheder

Fodboldtrøjefredag

indsamler fire millioner

mod børnekræft

Kurt Westergaard med en sort hat.
Nyheder

Muhammedtegning

solgt for millioner

En container på land efter stormen
Nyheder

Stadig ingen spor -

22 containere væk

Sara Maria Franch-Mærkedahl og Nicolaj Kopernikus
Kendte

Uheldigt fald:

Den er brækket

 Viktor Orbán
Nyheder

Forlag makulerer bog

efter omfattende plagiat

10 flasker vin.
Helt vildt

Dyre dråber:

Rekordhøjt hammerslag

Oh Land og alle hendes deltagere
Film og TV

X Factor-stjerne:

Mit liv er blevet

mere spændende

De royale til hesteløb
Kongelige

Royalt dødsfald ryster:

Fundet med pistol

Anders og Lene Beier sammen på den røde løber.
Kendte

Lene Beier og manden

mister millioner

Rasmus Nøhr med en guitar
Kendte

Venter barn med

22-årig kæreste

skilt foran retten i næstved
Krimi

Mor fik fire års fængsel

for at ruske sin baby

børn står og præsenterer
Film og TV

Løvens Hule - 

nu med løveunger 

politibiler holder ved bygninger
Krimi

Elev stukket ned

på skole 

fly i luften
Rejser

Flybøvl kan gøre

sommerferien dyrere

kvinde poserer
Kendte

Dansk supermodel:

Den hårdeste og

mest ensomme tid

to personer på scene
Film og TV

X Factor: Her er 
danskernes favoritter

Sport

Godt nyt om FCM-stjerne

i respirator: 

- Han er stabil

grå bil
Krimi

Sidespejls-tyverier:

Efterlyst Toyota

er spottet 

Krimi

Otte års fængsel til

Sanjay Shahs hjælper 

hospital set udefra
Krimi

Hårdt kvæstet efter

voldeligt opgør 

tankstation

politibil i østrig
Nyheder

Mor får 20 års fængsel:

Mishandlede sin søn

fly på landingsbane
Kongelige

Evakueringsfly landet:

Nu hentes kongen hjem

facade på bygning
Nyheder

Bog anklages for plagiat:

- Karaktermord

solen skinner over hus
Nyheder

Nu kommer varmen 

trump taler
Nyheder

Trump vil have

retssag udskudt til

efter præsidentvalg

mand på rumstation
Nyheder

Lækage på Andreas

Mogensens rumstation

piger poserer
Kendte

Så blev det officielt: 

Stiller op for venstre

Nyheder

43 døde i brand

i indkøbscenter 

mand og kvinde
Kendte

Vild med dans-stjerne:

Ville tage sit eget liv

portræt af mand
Nyheder

Troels Lund:

Tager skarp afstand 

mænd bærer et lig
Nyheder

Hastemøde

om Gaza-dræbte

portræt af kvinde
Kendte

Ærlige Julie Zangenberg: Jeg har høj risiko for kræft

logo på retsbygning
Krimi

38-årig kvinde

fængslet for knivdrab 

mand og kvinde
Kendte

Bagedyst-stjerne

køber drømmeboligen

lastbil med krab
Nyheder

Navalnyjs team kan

ikke skaffe rustvogn 

portræt af kvinde
Kendte

Rosa Kildahl: Indfrier

afdød mands store drøm

mand og kvinde
Kendte

Stopper efter 16 år

tre mænd
Film og TV

The Julekalender: 

Bliver teaterforestilling

Nyheder

Gaza: 100 meldes dræbt 

ved uddeling af nødhjælp 

mand og kvinde
Kendte

Kærlighed ved første kig

skilt ved borup skole
Nyheder

Køge Kommune:

Hjælp af Kammeradvokaten

portræt af mand
Nyheder

Putin advarer om atomkrig 

blå blink
Krimi

Vi stjæler og stjæler

to mænd
Krimi

Erkender snyd 

for milliarder

Svensk blå blink
Nyheder

Tre dræbt i togulykke i Sverige

Kvinde smiler
Kendte

TV-værts vilde vægttab

En brandbil
Krimi

Usædvanligt uheld: Mand sad fast i støvsugeren

kartofler
Mad og drikke

Kom før dine venner: Tyvstart årets kartoffelhøst

En lille gul bil
Biler

Renault 5 genopstår

Øl på en hylde
Mad og drikke

Verdens største bryggeri buldrer derudaf

et par smiler
Kendte

Popstjerne vil i Folketinget

et mugshot af en mand
Krimi

Sidste ord inden henrettelse: Jeg er uskyldig

Guldsmykker en masse
Nyheder

Danskerne finder danefæ for formuer

En politibil
Krimi

Massiv kø på motorvej

en udenlandsk benzinstation
Nyheder

Skudårsfejl sætter benzinstandere ud af spil

Helikopter i luften
Krimi

Helikopterulykke:

Seks personer

bjærget – en død

Butiksfacade
Nyheder

Stor butikskæde går konkurs

Kaffe brygges
Sundhed

Ny forskning:

Derfor er kaffe sundt

Rulletrapper i storcenter
Krimi

Tumult i storcenter

Telia-skilt på facade
Nyheder

Snart er det slut med Telia

Hospital set ude fra
Kongelige

Norges kronprins

om kong Harald:

Formen er lidt bedre

Indgang til skole
Nyheder

TV2 erkender fejl

Skuespiller i Sopranoes
Kendte

Sopranos-stjerne på OnlyFans

Blå blink på politibil
Krimi

Kvinde kørte fra Kolding til København med kokain

Portræt af mand
Nyheder

Lasse lammet af konkurs

De to X Factor deltagere
Film og TV

X Factor-stjerne har

friet til kæresten