I disse lande er skileje og liftkort blevet dyrere

Det kan blive dyrere at købe liftkort, leje ski eller handle i butikkerne, hvis skiferien i år går til eksempelvis Frankrig eller Schweiz. (Foto: Jeppe Michael Jensen/Ritzau Scanpix)

Sammenlignet med 2018 er populære lande som Norge, Østrig og Schweiz blevet dyrere skidestinationer, viser nye tal fra Spar Nord.

I de kommende uger valfarter mange danskere til populære skidestinationer som Norge, Sverige, Østrig eller Schweiz.

Men der er nogle destinationer, hvor du skal have flere penge op af lommen, end du havde sidste år. Det viser en ny oversigt over valutakurserne og inflationsniveauet, som Spar Nord har lavet.

Tallene viser blandt andet, at det i populære lande som Norge og Østrig er blevet en smule dyrere at leje ski, købe liftkort og handle lokalt, når man sammenligner med 2018.

Det fortæller Spar Nords cheføkonom Jens Nyholm i en pressemeddelelse.

- På trods af at den norske krones værdi er svækket overfor den danske krones, så gør landets højere inflation Norge til en dyrere fornøjelse end sidste år, siger han.

Hvor Norge og Østrig kan notere sig for prisstigninger på 1,8 og 1,6 procent, tager Schweiz prisen som landet med den største prisstigning.

- Schweiz er med en ændring på hele fem procent i forhold til sidste år den skidestination med den største prisstigning på trods af et inflationsniveau, der ligner det danske, siger Jens Nyholm.

Årsagen til den store prisstigning skal findes i den schweiziske franc, som det seneste år er styrket med hele 4,9 procent over for den danske krone.

Rejser en familie på fire derfor en uge til Schweiz med et dagligt forbrug på 1500 kroner, så kan de forvente at skulle have 490 kroner mere op af lommen til den uge sammenlignet med 2018, viser tallene fra Spar Nord.

Det er dog ikke alle lande, hvor prisen er gået op. Sverige er blevet mere attraktiv at rejse til, da den svenske krone er blevet mindre værd end den danske krone sammenlignet med året før.

Det betyder, at det er blevet 2,8 procent billigere at besøge landet.

Selv om liftkortet i nogen lande er blevet dyrere end sidste år, er det dog fortsat billigere for eksempel at gå ud og spise i lande som Østrig og Italien - set i forhold til priserne herhjemme.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, som har sammenlignet det danske prisniveau med niveauet hos en række populære vinterferiedestinationer.

Prisniveauet for hoteller og restauranter er omkring 30 procent lavere i Italien og Østrig, mens Norge til gengæld er ni procent dyrere end herhjemme.

Også på fødevarer og alkoholiske drikke er skidestinationer som Italien, Frankrig og Østrig billigere end herhjemme.

Sagen er til gengæld en anden i Norge, hvor alkohol er dobbelt så dyrt som i Danmark, mens svenskerne også tager flere penge for øl og vin, end danskerne gør, viser tallene fra Danmarks Statistik.

/ritzau fokus/

Af Mathias Sinius Mølgaard/ritzau fokus/