I arbejdslejr for at trykke tegninger af Muhammed
Generated by IJG JPEG Library
Hviderussisk domstol mener, at en redaktør latterliggjorde profeten Muhammed, da han bragte tegninger af manden i sin avis.

Den hviderussiske avisredaktør Aleksander Sdvitjkov blev i går sendt tre år i arbejdslejr, fordi hans avis, Sgoda, i 2006 bragte Jyllands-Postens karikaturtegninger af profeten Muhammed. En domstol i fandt Sdvitjkov skyldig i at latterliggøre profeten og opfordre til religiøst begrundet had, skriver det tyske nyhedsbureau DPA.

Det var samme anklager, som myndighederne i 2006 brugte til at beordre den regeringskritiske avis lukket. Tegningerne blev bragt i forbindelse med en artikel om de voldsomme reaktioner i Mellemøsten, ikke som en støtteerklæring til Jyllands-Postens projekt.

Sgoda var kendt for at skrive meget kritisk om den autoritære, hviderussiske præsident Aleksandr Lukasjenko, og avisen blev stoppet to dage før præsidentvalget i marts.

»Pressen undertrykkes«

Men spørgsmålet er, om dommen er en håndsrækning til de krænkede muslimer, eller om den blot er en del af et indenrigspolitisk spil, der gik ud på at tryne den regeringskritiske avis.

Sagen mod Aleksander Sdvitjkov blev anlagt af den meget perifere gruppe Unionen af Muslimer i Hviderusland, der normalt ikke har nogen politisk indflydelse i det ekstremt kristent-ortodokse land, og den dømte redaktør er overbevist om, at Muhammed-tegningerne blot var myndighedernes undskyldning for endelig at få sat en stopper for Sgoda.

Aleksander Sdvitjkov kaldte i går dommen »et bevis på undertrykkelsen af pressen i Hviderusland,« skriver DPA.

Da Sgoda blev lukket i 2006, konkluderede den internationale pressefrihedsorganisation CPJ, at myndighederne »udnyttede en international strid til at lukke den uafhængige avis«.

via Listen To News