Det har været skæbnebestemt lige fra starten. At dagens fødselar, kronprins Frederik, en dag skal overtage den danske trone og blive konge, når hans mor, dronning Margrethe, dør. Jobbeskrivelsen har faktisk ligget klar siden kronprinsens fødsel en forårsdag i maj 1968.
En skæbne, han ikke altid har haft lige let ved at affinde sig med. Især ikke i de unge år, hvor han gav udtryk for en utryghed ved den fremtid, der ventede ham. I dag er kronprins Frederik modnet og klar til at tage over efter dronningen, når den dag kommer.
Men stod kronprins Frederik ikke til at blive Danmarks næste konge, ville han faktisk være en attraktiv herre på arbejdsmarkedet, lyder det fra Jesper Madsen, der er direktør og partner i DNA Headhunting.
Med det CV kronprinsen render rundt med, vil mange virksomheder og organisationer nemlig stå i kø for at ansætte ham, lyder det.
Kronprinsen kan flere sprog, heriblandt dansk, fransk og engelsk; har en kandidat-uddannelse i statskundskab fra Aarhus Universitet; har studeret på det velansete Harvard University i USA; og har haft job på en ambassade og er uddannet i forsvaret, hvor han som højdepunkt fuldførte den benhårde uddannelse til frømand.
Kronprins Frederik har tidligere fortalt, hvad hans drømmejob var som dreng. Ved det store sportsgalla-show i Herning i 2016 blev han interviewet af en DR-reporter, der spurgte ham, om han havde haft en drøm om at blive fodboldspiller. Kronprinsen brød ud i latter og svarede, at han som dreng drømte om at blive astronaut.
Astronaut-jobbet er dog ikke med på headhunter Jesper Madsens liste over job, kronprins Frederik ville være superkandidat til, hvis han selv havde kunnet vælge sin karrierevej.
Se headhunterens liste her:
(I vilkårlig rækkefølge)
1. Job i den danske udenrigstjeneste
- Jeg kunne sagtens se for mig, at han kunne blive ansat på en ambassade, et generalkonsulat eller et handelskontor. Som cand.scient.pol.’er har han den teoretiske baggrund, der skal til for at arbejde et sådan sted.
- Derudover har han en international baggrund og gode sprogkundskaber, der selvsagt er nødvendige, hvis man skal arbejde i udenrigstjenesten. Han har rejst meget med skoleophold i Frankrig og USA, og han kender verden.
2. Job i FN, Verdensbanken eller NATO
- Mellemstatslige organisationer som FN, Verdensbanken, UNICEF, NATO eller OECD kunne jeg sagtens se kronprinsen arbejde for. Arbejdsfunktionen kunne være som en slags embedsmand, hvor han arbejder sammen med medlemslandenes diplomati. Han har den teoretiske ballast, der skal til for at bestride et job i sådanne organisationer, og har i øvrigt erfaring fra ansættelse i FN i New York.
3. Job i Dansk Flygtningehjælp, Dansk Røde Kors eller andre NGO’er
- De personer, der typisk får arbejde inden for en NGO (privat organisation, red.), er personer, som er ekstremt engageret og som brænder for en specifik sag. Det kunne være for Dansk Flygtningehjælp, Dansk Røde Kors eller Læger uden Grænser. Kronprinsen har ved flere lejligheder vist at han er et super dedikeret menneske, så det kunne sagtens være en karrierevej, hvor han også ville kunne gøre brug af sin teoretiske baggrund.
4. Forsætte karrieren i militæret
- Hvis kronprinsen ikke skulle være konge, kunne det have været oplagt for ham at fortsætte karrieren i militæret. Han blev jo uddannet frømand i 1995, og dengang kunne han sagtens have fortsat sin militærkarriere. Han kunne være blevet udstationeret i verdens brændpunkter.
5. Job i et konsulenthus
- Et job i en rådgivningsvirksomhed kunne også have været en mulighed for ham. Det kunne være for en international spiller som det amerikanske konsulentfirma McKinsey, hvor han ville kunne varetage et job på embedsmandsniveau. Kronprinsen har fra militæret en meget attraktiv lederuddannelse, som er efterspurgt i det private erhvervsliv. Sammen med hans internationale og teoretiske baggrund kunne det sagtens have skabt en fornem international karriere.