Kvinder, der bor alene eller står uden for arbejdsmarkedet, afbryder hyppigere deres antihormonbehandling i forbindelse med brystkræftbehandling sammenlignet med kvinder, der bor med en partner eller har et arbejde.
Det oplyser Aarhus Universitet, som har foretaget en ny undersøgelse.
Kvinder, der afbryder behandlingen, er i højere risiko for at få et tilbagefald af brystkræft. Det siger Julie A. Schmidt, der er postdoc ved Klinisk Epidemiologisk Afdeling ved Aarhus Universitet.
- Et tidligere studie viser, at omkring 11 procent får et tilbagefald, selv om de har færdiggjort behandlingen. Men her er tallet for de kvinder, der har afbrudt behandlingen, 20 procent, siger hun til Ritzau.
4353 kvinder, der var under 55 år, da de blev diagnosticeret med brystkræft mellem 2002 og 2011, har deltaget i undersøgelsen.
Her var der blandt enlige kvinder eller kvinder uden arbejde ifølge Julie A. Schmidt 21 procent, der ikke færdiggjorde deres behandling.
Sammenlignet var der blandt kvinder med en partner kun 15 procent og blandt kvinder med arbejde 16 procent, der ikke havde færdiggjort behandlingen.
I alt havde 17 procent af alle deltagere ikke færdiggjort deres behandling.
Ifølge Julie A. Schmidt er forskerne bag studiet ikke sikre på årsagerne til, at kvinderne stopper deres behandling.
- Vi ved ikke, hvorfor behandlingen afbrydes, men nogle kvinder kan måske have brug for ekstra støtte til at fuldføre deres behandling og derved mindske risikoen for tilbagefald og brystkræft, siger hun.
Ifølge hende er risikoen høj nok til, at man bør undersøge årsagen nærmere.
- Jeg synes, det er vigtigt at sætte fokus på, at der er nogle grupper af kvinder, der er i højere risiko for ikke at gennemføre deres behandling, siger hun.
Antihormonbehandlingen varer mindst fem år og fjerner eller dæmper kroppens hormonproduktion, som kan stimulere kræftcellerne.
Studiet fra Aarhus Universitet er baseret på data fra administrative registre og Danish Breast Cancer Group.
/ritzau/