På Roskilde Sygehus er kirurgerne flittige til at finde skalpellen frem og skære barnet fri af livmoderen. Selvom alt tyder på en normal fødsel, ender hver femte førstegangs-fødsel i Roskilde med akut kejsersnit. Hospitalet er dobbelt så flittige til at bruge operationskniven som blandt andet Skejby- og Glostrup Sygehus, hvor hver tiende kvinde får akut kejsersnit. Det viser tal fra Sundhedsstyrelsen og gynækologernes selskab.
Akut kejsersnit
Line Balvig er en af de kvinder, som har fået akut kejsersnit på Roskilde sygehus. Hun undrer sig over de mange snit.
»Lægerne i Roskilde er måske hurtige til at give op, siden der er så mange, der bliver opereret,« gætter moderen.
Dagene efter operationen gik der infektioner i arret. og hun havde en uges hovedpine på grund af bedøvelsen. Alligevel er Line Balvig tilfreds.
»Det er svært at kritisere lægerne, så længe man får børn ud, der er sunde og raske,« siger hun.
Rundt omkring i landet er flere fødselslæger overrasket over antallet af akutte kejsersnit i Roskilde. En af dem er Margrethe Møller, overlæge i Aalborg.
»Det er tankevækkende, at hver femte skal opereres for at få et barn. Hvis det var sådan, at vi skulle opereres for at få børn, ville vi uddø som race«, argumenterer fødselslægen.
Der sker sjældent store ulykker ved kejsersnit, men Jens Langhoff-Roos fra Rigshospitalet understreger risikoen ved operationen, der i værste fald kan betyde, at livmoderen går i stykker.
»Man kan få voldsom hovedpine, blødning og infektion i såret, og så har man smerter bagefter,« forklarer fødselslægen.
Roskilde støtter snittet
På Roskilde Sygehus erkender chefjordmoderen, Charlotte Bjerre, at personalet er mere positivt indstillet overfor kejsersnit end på andre hospitaler.
»Det er også set i lyset af, at akutte kejsersnit ikke er så farligt et indgreb« siger jordmoderen.
Hun mener kejsersnit kan være en fordel, hvis en naturlig fødsel bliver så langvarig og smertefuld, at kvinden ikke tør føde igen.
Ledelsen på Roskilde Sygehus vil dog gerne nedbringe de mange kejsersnit og har blandt andet købt nyt udstyr, der overvåger fostret bedre.
»Det er aldrig godt at have en rekord i akutte kejsersnit. Vi har sat fokus på, hvad man eventuelt kan gøre anderledes,« meddeler Charlotte Bjerre.