»Der var engang en lille pige.«
»Vuf, vuf!«
Sådan kan fremtidens læsetræning meget vel komme til at lyde, hvis man skal tro den succes, som et canadisk projekt har haft. Siden 1999 har hundredvis af Reading Education Assistance Dogs rejst rundt i Canada og USA sammen med deres ejere og hjulpet børn med at blive bedre til at læse.
Umiddelbart lyder det måske som en røverhistorie i sig selv, men den kendte, danske børnepsykolog John Halse mener faktisk, at de har fat i den lange ende på den anden side af Atlanten.
Øvelsen har primært to stærke sider. Først og fremmest drejer det sig om hundens egenskaber.
»En hund har to modes . På den ene side kan den være aktiv og oppe at køre, på den anden side kan den være rolig og befinde sig på et stadie, hvor den er meget tæt på at sove,« siger cand. pæd. og cand. psych. John Halse.
Stadiet, hvor hunden er meget tæt på at sove, skaber en rolig og tryg atmosfære omkring den, hvilket igen skaber perfekte omgivelser til at øve højtlæsning og forbedre sine læsefærdigheder. Her gør det ikke noget at lave fejl, og der er ikke nogen, som hele tiden retter på en.
»Samtidig tillægger børn en hund nogle menneskelige egenskaber ligesom os voksne. De tror, at hunden lytter til dem, fordi den ser sådan ud,« fortæller John Halse.
Store hunde er bedst
Øvelsen kræver selvfølgelig, at begge parter er indstillet på det, men ellers ser John Halse ikke nogen grund til at lade vær’ med at lave forsøget derhjemme.
»Eneste ulempe skulle selvfølgelig være, at forældrene lader hunden overtage deres pligter, men ellers ser jeg overhovedet ingen grund til at lade være med at prøve det derhjemme,« siger John Halse.
I princippet kan det lade sig gøre med en hvilken som helst hund, men mindre hunde er af natur mere aktive end større hunde, og derfor lader det sig sandsynligvis bedre gøre med større hunde.
»Når forældre køber hund, kunne de sagtens have sådan nogle ting med i overvejelserne. Der er helt klart nogle hunderacer, som passer bedre til det end andre. For eksempel ville jeg ikke anbefale en lille puddelhund eller en toptrænet kamphund,« siger John Halse.
Derimod mener han, at velkendte racer som retriever og labrador, der har ry for at være rolige familiehunde, ville egne sig storartet til at forbedre børns læseevner.
Også godt for voksne
John Halse mener i øvrigt, at man kan sammenligne øvelsen lidt med det danske Projekt Læsemakker , hvor en elev fra 7. klasse læser op for en elev fra 2. klasse og omvendt. Her er drivkraften i metoden også en rolig og tryg atmosfære kombineret med kontakten, det, at nogen foregiver at være en god lytter. Om Reading Education Assistance Dogs (R.E.A.D) slår igennem som undervisningsredskab i de danske skoler i de kommende år, tvivler John Halse dog mere på.
»Der kan måske være nogle steder, hvor man arbejder med at udvikle specialpædagogiske redskaber, som vælger at tage det i brug, men ellers tror jeg det ikke,« siger han.
I øvrigt har amerikanske forskere påvist, at en lyttende hund nedsætter blodtrykket. Måske det ikke kun er børn, der har gavn af lidt højtlæsning ved hundekurven i ny og næ?
»Vuf, vuf!«