Delstaten Wisconsins højesteret fastslår mandag, at guvernøren ikke kan udskyde tirsdagens primærvalg.
Med afgørelsen i Wisconsins højesteret ventes valget at blive gennemført tirsdag. Det skriver nyhedsbureauet AP.
Dermed går retten direkte imod en bekendtgørelse fra Wisconsins demokratiske guvernør, Tony Evers, som mandag sagde, at tirsdagens primærvalg udskydes.
På grund af coronavirusset ville valghandlingen udgøre for stor en risiko for både vælgere og valgtilforordnede, mente han.
- Jeg kan ikke med god samvittighed tillade nogen form for forsamling, der kan øge smittespredningen og sætte menneskers liv på spil, sagde Evers ifølge nyhedsbureauet Reuters.
Med stemmerne fire mod to i højesteret blev det dog fastslået, at Evers ikke har den nødvendige bemyndigelse til at flytte primærvalget.
Primærvalget i Wisconsin ses som en bredere test af vælgernes mulighed for at stemme under coronakrisen og kan få konsekvenser for både senere demokratiske og republikanske primærvalg - og muligvis præsidentvalget i november. Det skriver AP.
Beslutningen er den seneste tid også blevet gjort til et politisk spørgsmål.
Republikanere i delstaten har beskyldt Evers for at overskride sine "forfatningsmæssige beføjelser".
Selv har Evers beskrevet sine udmeldinger som et forsøg på i sidste øjeblik at forsvare den offentlige sikkerhed.
Sidste uge forsøgte guvernøren ligeledes at få stoppet for en valghandling med personligt fremmøde. Men det blev afvist af lovgiverne i delstaten. Republikanerne har flertal i begge delstatens kamre.
Evers har selv anerkendt, at han ikke på egen hånd kan flytte valgdatoen.
Men han håbede på, at han kunne støtte sig til delstatslovgivning, der giver mulighed for at udstede bekendtgørelser for at sikre offentlighed sikkerhed og ejendom. Det skriver Reuters.
Visse embedsmænd har advaret om potentielt kaos ved personlig stemmeafgivning. Frygten for smitte har ført til en eksplosion i ansøgninger om at fjernstemme.
Over 10.000 er døde med coronavirus i USA. Over 350.000 har fået bekræftet, at de er smittet.
Der har ifølge nyhedsbureauet dpa været 2300 bekræftede smittetilfælde i Wisconsin og 68 dødsfald. Der bor omtrent lige så mange mennesker i delstaten som i Danmark.
/ritzau/