Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
Kommer hjælpen frem? Nytter den? Det rejste Mission Østs generalsekretær Kim Hartzner til Irak for at undersøge i sidste uge. Selv om han er vant til lidt af hvert - både som læge og som generalsekretær - er han dybt rystet over forholdene i det hærgede land:
- Desperationen er total. Jeg besøgte den kristne by, Telasquf, som er fuldstændig smadret af Islamisk Stat. De fleste af de kristne indbyggere er vendt tilbage, selv om deres kirkebygninger er beskadiget, og gravstederne er smadret.
- Men de her mennesker vælger så alligevel at vende tilbage. I Irak så jeg hele familier stå på gaden med alt, hvad de ejer. Jeg så en mand med krykker humpe hen ad landevejen med kone og tre børn. Deres hænder knugede deres sidste ejendele, fortæller Kim Hartzner.
Glimt af håb og stor taknemmelighed
Men hvordan bliver hjælpen så modtaget? Det oplevede Kim Hartzner på første hånd under Irak-rejsen. Han så glimt af håb i øjnene på hundredvis af familiefædre i landsbyerne Quri Khariban, Narawan og Telasquf uden for Mosul, da de modtog hygiejneartikler og brændstof, så deres familier kan holde sig raske, lave varm mad og opvarme deres huse, som er uden varme og gas.
I den kristne by Telasquf talte han blandt andet med en familiefar, der netop er vendt tilbage til sit hjem.
- Jeg vil sige mange tak for alle de ting, I deler ud. Vi sætter pris på det, og ønsker, at mange flere mennesker får hjælp, siger Najib, der er far til 11 børn og flygtede med hele sin store familie, da Islamisk Stat indtog Telasquf i august 2014.
Da IS-krigerne forlod byen 14 dage senere, var husene ødelagt og byens kirkegård vandaliseret. Og da indbyggerne først de seneste måneder turde vende tilbage, fandt de deres huse plyndret for alt af værdi. Ud af byens oprindelige befolkning på 2.500 er 1.800 vendt hjem.
Har ansvar for seks zoner omkring Mosul
Mission Øst har uddelt nødhjælp til 126.000 mennesker i Irak, siden Islamisk Stat indtog dele af landet i sommeren 2014. Nu er flere områder befriet, og derfor har Mission Øst de seneste to måneder kunnet uddele nødhjælp til 25.000 personer i og omkring Mosul.
Mission Øst var den første internationale hjælpeorganisation inde i det østlige Mosul, og nu har FN udpeget seks zoner, hvor den danske hjælpeorganisation har ansvar for at koordinere al nødhjælp. Samtidig fortsætter Mission Øst uddelingen af nødhjælp inde i det østlige Mosul. Mission Øst hjælper alle i nød, uanset deres etnicitet, religion og politiske ståsted.
De, der er fordrevet fra deres hjem, får særlige overlevelsespakker med blandt andet førstehjælpsudstyr, tæpper og redskaber til madlavning og hygiejne, som også kan bruges, når man ikke har et fast sted at bo. Og de, der vender hjem til udbombede og plyndrede huse, får etableringspakker med blandt andet varmeovne, brændstof, tæpper og madrasser.
I en flygtningelejr ved Kirkuk var Kim Hartzner med til at uddele tæpper og madrasser til 2.800 sunnimuslimske fordrevne.
Kan forestille sig en fremtid efter krigen
Hjælpen fra Mission Øst giver de fordrevne irakere mod, og når de vender hjem, kan de forestille sig en fremtid med deres børn, når krigen engang er slut.
- Vi vil blive her i landsbyen, siger førnævnte Najib fra Telasquf. - Vore forfædre levede af landbrug, og vi vil fortsætte med at dyrke jorden. Jeg håber, at også mine børn vil fortsætte i landbruget, siger Najib.
Kim Hartzner er dybt imponeret over de hjemvendtes livsmod:
- Det er helt utroligt, hvad de har måttet udholde. Alligevel vender de hjem til deres bombede og plyndrede huse for at genopbygge en tilværelse for sig selv og deres børn. Hjælpen giver dem et rygstød, som de fortsat har brug for.
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.