Det er gigantisk – eller rettere, det bliver gigantisk, når det er bygget færdigt. For verdens største fly, WindRunner, er kun på tegnebordet, men folkene bag er ikke nogle glade fantaster. Firmaet hedder Radia og har base i Colorado, USA. Direktøren er en Mark Lundstrom, som er flyingeniør og bag sig har han blandt andre tidligere topdirektører fra Rolls-Royce, Boeing, den tidligere energiminister i USA, Ernest Moniz og tidligere premierminister i Australien Malcolm Turnbull.
Og verdens største fly har et specifikt formål: Det skal transportere møllevinger rundt i verden. For de gigantiske havvindmøller har et stort problem. De er besværligt og nogle gange helt umuligt at transportere disse lange møllevinger rundt i landet på special-byggede lastbiler.
Derfor skal de produceres lokalt. Men havvindmølleindustrien og ditto vindmøller på landjorden er en grøn milliardforretning i eksplosiv vækst, så behovet for disse store "elfabrikker" vil kun vokse i fremtiden. Og derfor vil behovet for transport af de over 100 meter lange møllevinger ligeledes stige.
Der skal bygges en hel flåde af giganterne. Foto: Radia
Lige nu er de største møllevinger omkring 70 meter, men jo længere vinger, jo mere strøm. Planerne er derfor, at de skal være over 100 meter lange i den nærmeste fremtid. Og så kommer Radias WindRunne-fly som en kærkommen gave til disse producenter af vindmøller såsom vores egen Vestas-fabrik.
De første sværdslag med FAA [US Federal Aviation Administration] er overstået, de har godkendt detaljer og finansiering er ligeledes på plads, så i løbet af 2027 vil de første WindRunner-fly være i luften. Og der skal ikke bare bygges et enkelt, men en hel flåde af fly, lyder det fra Radia ifølge CNN.
Flyet er designet specielt til transport af møllevinger. Foto: Radia
Det er handy at kunne lande tæt på der, hvor vindmøllerne står, så man slipper for den besværlige transport. Foto: Radia
Specifikationer:
* Cargo: 272.000 kubikfod (7.700 m3) – mere end tre olympiske swimmingpools. 12 gange mere end en cargo-jumbojet.
* Længde: 108 meter.
* Vingespænd: 80 meter. (Fire bowlingbaners længde).
* Den behøver kun 1.800 meter bane til at lette og lande, og banen kan bare være af grus eller sand.
* Flyver på bio-venligt brændstof (naturligvis).
* Prisen er ukendt – også på fragtraterne.
* Færdigbygget: 2027.
Foto: Radia