Toyota buldrer derudaf med elbiler efter en lidt - hvad skal vi sige - langsom start. Bilmærkets DNA har længe været hybrid og plugin-hybrid, men for nogle år siden kom første elbil fra koncernen, bZ4X, som nu er kommet i en ny og opdateret version.
Nyheder fra Toyota tæller fra v. den nye bZ4X, C-HR+ og Urban Cruiser. Foto: Toyota
Den og flere andre elbiler blev præsenteret på det årlige Kenshiki Forum i Bruxelles. Udover bZ4X, som lignede sig selv udefra, men har masser af ny teknologi og bedre batteri, så blev Urban Cruiser også præsenteret. Den er lidt mindre, men har et ret robust ydre.
Danske forbrugere bliver blandt de første i verden til at kunne sætte sig bag rattet som ejere af Toyotas anden elbil. Udover herhjemme, så bliver den samtidigt introduceret til Norge, England, Schweiz.
- Vi glæder os meget til at introducere vores anden dedikerede elbil, Urban Cruiser, for danskerne. Det er en bil, der er et godt alternativ til de noget større og dyrere SUV’er, og som imødekommer mange kunders behov til en kompakt, fleksibel og fuldt elektrisk SUV i god kvalitet og med høj sikkerhed, siger pressechef Anders Tystrup hos Toyota Danmark.
En af årsagerne til, at Toyota har valgt Danmark til at modtage en af de første sendinger af den helt nye Urban Cruiser, er, at det danske marked er et af de mest modne markeder for elbiler i Europa. Det blev senest fastslået i januar, hvor storebror bZ4X, blev den mest populære bilmodel i Danmark.
C-HR+ -navnet lyder måske noget kedeligt, men den ser bestemt ikke kedelig ud. Foto: Per Kuskner
En anden spændende elbils-nyhed bliver den dynamiske C-HR+.
Selvom den fuldt elektriske C-HR+ godt nok rummer flere kvaliteter fra navnebroren C-HR, er der tale om en helt ny og selvstændig bilmodel – udviklet kun som elbil helt fra grunden. Vi spurgte chefen for marketing i Toyota-gruppen, Harold Paton, hvorfor man ikke finder på nogle mere sexede eller mundrette navne end bZ4X og C-HR+??
- Vi bruger begge ting. Både navne, som for eksempel Urban Cruiser – og bZ4X er allerede et meget veletableret navn, vi har solgt tusinder, så den laver vi heller ikke nyt navn på selvfølgelig. Og C-HR+ falder meget godt i tråd med, at den er i familie med C-HR, som er kendt for sine styling, det meget dynamiske coupé-design og ikke mindst de meget gode dynamiske køreegenskaber, konstaterer Harold Paton.
Den sjoveste og måske mest opsigtsvækkende bil var mikrobilen FT-Me. En topersoners bil med solcelletag, der ikke er meget større end en stor pose morgenbrød. Den er en prototype, og det er ikke 100% sikkert, den kommer til at se lige præcis sådan ud, som den vi så, men konceptet er interessant. Ikke som en bil, man kører langt i, men som en lille handy bybil. Du sætter såmænd bare din smartphone til, som via en app kan blive brugt til infotainment og køreoplysninger.
Deres udsendte ved konceptbilen, som jeg fik strenge ordrer ikke at røre. Tror den var bygget af ler. Foto: Per Kuskner
- Vejene i byerne er i dag primært prioriteret til biler. Det vil ændre sig i fremtiden, og faktisk ser vi allerede nu flere byer begrænse adgangen for biler. I København er to tredjedele af vejene dedikeret til biler, men det er kun en tredjedel af transporten i hovedstaden, der rent faktisk foregår med bil. Så der er en ubalance. Derfor vil der i fremtiden være behov for personlig mobilitet i et miljø, hvor der ikke er plads til almindelige biler, og her kommer et koncept som FT-Me ind i billedet, mener Anders Tystrup.
FT-Me er en lille men rummelig to-personers elbil, der måler under 2,5 meter i længden og har et 360-graders udsyn, som sikrer øjenkontakten med de øvrige trafikanter. FT-Me kan styres udelukkende med hænderne via en særlig håndbetjening på rattet, noget som blandt andet også gør bilen anvendelig for kørestolsbrugere uden at skulle eftermontere særligt udstyr.
Og så er den meget sparsommelig. FT-Me's drivlinje bruger tre gange mindre energi pr. kilometer end en typisk elbil med større batteri. I forvejen svarer batterikapaciteten i én typisk elbil med stort batteri til kapaciteten i otte udgaver af FT-Me. Med en tre gange mere effektiv drivlinje vil hele 24 mikrokøretøjer altså kunne nøjes med at benytte den samme mængde energi, som kun én typisk elbil med stort batteri benytter.
Vi må håbe, den en dag bliver til noget.
Sidste nyhed var fra Lexus, som er livstilsbrandet/luksusmærket fra Toyota. Det var elbilen Lexus RZ, som også må siges bød på noget af en opsigtsvækkende agregat. Man kan få den med et helt almindeligt rat, men men - også med et rat, som mest af alt minder om det, som piloterne sidder med i et fly-cockpit.
Et sommerfugle-rat eller flyrat - det er i hvert fald opsigtsvækkende. Foto: Toyota
Et såkaldt “steer-by-wire”-system. En teknologi, der giver føreren en endnu bedre og mere præcis kontrol over bilen, og som fjerner forstyrrelser i rattet fra fx ujævnheder i vejen eller i forbindelse med nedbremsning, da rattet ikke er mekanisk forbundet med hjulene. Selvom der ikke er en fysisk forbindelse mellem rat og hjulakslerne, får føreren fortsat tydelig og nyttig feedback ved hjælp af elektriske signaler i rattet.
Avisen.dk prøvede det faktisk for et par år siden i Frankrig, men nu er det snart på gaden, men hvis man synes, det er lige lovlig smart, så kommer den nye RZ også med et almindeligt rat.
Lexus er lækker.... Foto: Toyota