Der er en forskel på tusindvis af kroner, når det gælder kirkeskatten, alt efter hvor du har valgt at slå dig ned i Danmark.
Medlemmer af folkekirken i flere af landets udkantskommuner betaler nemlig dobbelt så meget i kirkeskat sammenlignet med kommuner i Nordsjælland, skriver Politiken.
I gennemsnit ligger kirkeskatten på 0,89 procent på landsplan, men der er store forskelle kommunerne i mellem, da kirkeskatteprocenten fastsættes lokalt.
På både Samsø, Læsø og Lolland, samt i Thisted og Lemvig er der eksempelvis en kirkeskat på et pænt stykke over én procent, mens folkekirkens medlemmer i Gentofte Kommune må punge ud med blot 0,44 procent af deres indtægt til kirken.
"Der er mange, der ikke tænker over, hvad det koster at være medlem af folkekirken. Men det er absolut ikke et ubetydeligt beløb. Set over et helt liv snakker vi for mange husstande om flere hundrede tusinde kroner," siger Michael Møller, professor i finansiering fra handelshøjskolen CBS i København, til avisen.
For en familie med en husstandsindkomst på 750.000 kroner årligt er forskellen på den højeste og den laveste kirkeskat på 7.950 kroner om året. Er husstandsindkomsten på 500.000 kroner årligt, drejer det sig konkret om en forskel på 5.300 kroner.
Ifølge Poul Henning Bartholin, der er formand for Aarhus Domprovsti, som kirkerne på Samsø hører under, skyldes forskellen beskatningsgrundlaget og udgifterne til vedligeholdelse af de kirkelige bygninger.
"Vi er nødt til at sikre, at kirkernes fundamenter er i orden, at reparere taget på en kirkelade, der har rykket sig i stormen, og fjerne fugt og skimmelsvamp i en præstebolig. Det koster alt sammen. Samtidig skal der selvfølgelig også være lidt penge til kirkelige aktiviteter," siger han til avisen.
Kilde: Politiken