Efterforskere i London har indledt en intens menneskejagt på den mand, der natten til fredag efterlod en sølvfarvet Mercedes med en bombe på bagsædet uden for natklubben Tiger, Tiger i det centrale London.
Timevis af optagelser fra overvågningskameraer bliver set igennem for at få opklaret, hvem der stod bag, og om sagen har forbindelser til terrorceller i udlandet og tidligere sager i Storbritannien.
»Det står klart, at var bomben gået af, kunne den have forårsaget betydelige skader og tab af liv,« siger chefen for Scotland Yards antiterrorenhed, Peter Clarke, til AFP.
Tidligt fredag nat lagde øjenvidner mærke til Mercedes en, der bankede ind i en affaldscontainer og derefter holdt stille.
Kort efter flygtede chaufføren fra stedet. En ambulancefører, der var tilkaldt for at behandle en gæst fra natklubben Tiger over for, undrede sig over, at der sivede røg ud af den efterladte Mercedes, og derfor blev politiet tilkaldt. Betjentene fandt en op mod 60 liter stor benzinbombe med søm i et antal gascylindere, og det lykkedes at få bomben demonteret og området spærret af, inden nogen kom til skade.
Knusende ro
I London tager de fleste indbyggere nyheden om bilbomben med knusende ro.
»Det er ikke noget, vi har diskuteret på arbejdet i dag. Det er slet ikke som i Danmark,« fortæller den 32-årige dansker Signe Nielsen, der arbejder i en organisation for udsatte børn i London.
»Selv da bomberne eksploderede i juli 2005, blev der ikke gjort så meget ud af det. De sprang lige bag mig på Piccadilly, og det skete en halv time efter, jeg havde været der. Men jeg opdagede det først, da min mor ringede fra Danmark og fortalte det,« siger Signe Nielsen.
Hendes kæreste, den 31-årige fotograf Steven Dupont, har samme oplevelse.
»Det bliver virkelig taget meget afdæmpet. Jeg er vokset op her i IRA-perioden, så man vænner sig til det,« siger han og henviser til tidligere tider, hvor faren for terrorbomber fra den nordirske løsrivelsesbevægelse IRA var overhængende.
Truslen er reel
Det mislykkede terrorangreb kommer næsten to år efter bomberne i London 7. juli 2005. Dengang døde 52 mennesker, og efterfølgende er flere terrorplaner blevet optrevlet og stoppet.
»Truslen fra terrorister er helt reel. Den er her hele tiden. Livet må gå videre, men vi bliver nødt til at være på vagt alle sammen,« sagde Scotland Yards Peter Clarke i går, til BBC.
Natklubber er tidligere blevet nævnt som mulige mål for terrorister i London, men efterforskerne ønskede i går ikke at gå i detaljer om, hvem, man mener, står bag bomben. Men ifølge Peter Clarke leder man ikke kun efter bagmændene inden for landets grænser, men også ude i verden.
Peter Clarke siger til Reuters, at man blandt andet er opmærksom på, at bilbomben ligner udførelsen af terrorplaner, som blev fundet i 2004. Dengang lykkedes det at stoppe en al-Qaeda-terrorist, der planlagde angreb med netop bilbomber i London.
Storbritanniens nytiltrådte premierminister, Gordon Brown, opfordrede i går hele landets befolkning til at være på vagt overfor mistænkelige personer.
Sikkerhedsniveauet blev ikke hævet i hverken Danmark eller USA efter fundet af bilbomben i London. Ifølge FBI peger intet på, at der er planer om lignende angreb mod amerikanske mål.
21. juni 2005: Fire mænd forsøger at sprænge
sig selv i luften på tre undergrundsstationer og i en bus – nøjagtig
som to uger før. Bomberne går ikke af.
7. juli 2005: Fire
selvmordsbombere sprænger sig selv i luften i tre undergrundstog og en
bus i morgentimerne. 52 mennesker bliver dræbt og 700 såret. Al-Qaeda
tager ansvaret for angrebene.
August 2004: Antiterrorpoliti
optrevler militante islamisters planer om at sprænge blandt andet
natklubben Ministry of Sound i luften. Angrebene skulle efter planen
udføres med bilbomber i store køretøjer. Syv mænd blev i maj 2007 idømt
26 års fængsel for terrorplanerne.
Kilde: CNN