Vold, mobning og chikane er nærmest hverdagskost for plejepersonalet i Danmark. Det viser en rundspørge, som fagforbundet FOA har lavet blandt sine medlemmer.
Hver fjerde har oplevet vold trusler eller mobning på egen krop, mens tæt på hver anden har en kollega, der har været udsat.
Den 52-årige social og sundhedsassistent Sadieh Masri-Pedersen er én af dem. Hun blev truet på livet af en sindslidende mand, der ville besøge en af beboerne på det psykiatriske bosted, hvor hun arbejder.
"Det var en meget uhyggelig oplevelse, han ville skære hovedet af mig, og jeg kunne slet ikke komme i kontakt med ham," fortæller Sadieh Masri-Pedersen, der i lang tid efter var meget berørt af oplevelsen.
Når hun fortalte om det til kollegerne, fik hun svært ved at trække vejret, men det var først, da en kollega gjorde hende opmærksom på det, at hun fik øjnene op for, hvor meget episoden fyldte indeni.
Værst i psykiatrien
Problemerne er værst inden for behandlingen af sindslidende. 64 procent af FOA-medlemmerne i undersøgelsen, der er ansat i behandlingspsykiatrien har det seneste år været udsat for enten vold trusler eller mobning.
I fagforbundet FOA kommer undersøgelsens resultat ikke som en overraskelse
"Billedet af vold og trusler er alt for voldsomt på FOA’s område," siger forbundssekretær Inger Bolwinkel fra FOA.
"Da vi undersøgte problemet sidst for små to år siden, viste tallene, at det faktisk er farligere for FOA’s medlemmer at gå på arbejde end på værtshus," siger hun.
Et stort problem
Vold, trusler og mobning i plejesektoren er et stort problem. Det siger en førende ekspert på området, Annie Høgh, der er lektor på institut for psykologi på Københavns Universitet.
"Det kan give alvorlige helbredsproblemer i form af stressreaktioner og for eksempel søvnproblemer," forklarer hun.
Det vigtigste for de ramte er, at episoderne bliver taget alvorligt af både kolleger og ledelse
"Vold og trusler må aldrig blive gjort til et personligt problem for de medarbejdere, der oplever det," forklarer Annie Høgh.
Derfor er det vigtigt, at ofrene får mulighed for at tale om episoderne, både med ledere og kolleger, og at der er fuld opbakning til, at der kan være behov for at arbejde lidt mindre i en periode efter episoden.
Kolleger og ledelse skal hjælpe
"Ledelsen skal sørge for en grundig social støtte efter episoderne, hvis ikke det sker, kan medarbejderne reagere på måder, der giver mere vold," siger hun.
Det kan for eksempel være ved at tage afstand til den patient eller klient, der har truet eller været voldelig eller ved at være meget konfronterende overfor vedkommende.
"Man kan hjælpe ved at holde et ekstra øje med den ramte kollega og være villig til at lytte, når han eller hun har behov for at tale om episoden," siger Annie Høgh.
FOA har spurgt medlemmerne om vold, mobning og chikane via forbundets elektroniske medlemspanel. 1.845 medlemmer har deltaget fuldt ud i undersøgelsen.
¼ af medlemmerne i undersøgelsen har inden for det seneste år været udsat for vold, mobning eller chikane, mens de var på arbejde.
¾ af de medlemmer, der blev udsat for vold, mobning eller chikane, svarer, at det er klienter, patienter eller beboere, der har udsat dem for vold.
1 ud af 6 af de medlemmer, der har været udsat for vold, mobning eller chikane det seneste år, har været sygemeldt efter episoden.
1 ud af 10 af de medlemmer, der har været udsat for vold, mobning eller chikane, har forladt eller skiftet job eller arbejdsfunktion som følge af vold på arbejdspladsen. Andre 3 ud af 10 i denne gruppe har overvejet at skifte job.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.