Gyservalg trak svenske vælgere op af sofaen

84,4 procent af de stemmeberettigede vælgere har sat deres kryds i valglokalerne eller har benyttet muligheden for at brevstemme. (Foto: Jonathan Nackstrand/Ritzau Scanpix)

84,4 procent af de svenske vælgere stemte ved riksdagsvalget, men tallet kan stige efter fintælling onsdag.

Det blev en sand valggyser i Sverige, hvor det dagen derpå stadig er uklart, hvem der kommer til danne regering og på hvilket grundlag. Alt tyder dog på, at flere har afgivet deres stemme ved søndagens valg end ved forrige valg i 2014.

På den svenske valgmyndigheds hjemmeside kan man se, at 84,4 procent af de stemmeberettigede vælgere har sat deres kryds i valglokalerne eller har benyttet muligheden for at brevstemme.

Det er et procentpoint mere end i 2014.

Ved forrige valg gav fintællingen et løft i stemmeprocenten, der endte på 85,8 procent. Ifølge Dagens Nyheter er det tegn på, at årets valg kan slå 2014-resultatet.

I Uppsala Kommune har 95 procent af indbyggerne i villakvarteret Ärna stemt.

Til gengæld har blot 58,6 procent afgivet deres stemme i Sydvästra Valsätra, der også ligger i Uppsala Kommune.

I 2002 stemte 80,4 procent af svenskerne, og den andel er vokset for hvert valg siden, skriver det svenske nyhedsbureau TT.

Den hidtil højeste valgdeltagelse var i 1976. Her udnyttede 91,8 procent af vælgerne muligheden for at påvirke, hvem der skal sidde i Riksdagen.

Onsdag skal stemmerne fintælles. Heri indgår stemmer fra udlandssvenskere og sent indkomne brevstemmer.

Ifølge TT skiller 28.000 stemmer de to blokke i svensk politik.

Mikael Gilljam, professor ved Göteborg Universitets samfundsvidenskabelige institut, vurderer, at 200.000 stemmer mangler at blive talt.

Inden for 14 dage skal der i Riksdagen stemmes om, hvem der skal være statsminister.

/ritzau/