Tidligere blev de smidt ud eller brugt som hundemad. Men nu havner de som delikatesser i kinesiske supper eller mexicanske egnsretter: Ører, tryner, tæer, hjerner, livmodere, maver og andre rester fra danske slagtesvin er blevet en gylden eksportvare, som danske slagterier tjener stort på at sælge til udlandet.
Det er især kineserne, der er vilde med de danske specialiteter og aftager store mængder, fortæller chefkonsulent i Landbrugsraadet Klaus Jørgensen.
»Varerne går til en meget høj pris. For 10 år siden blev den slags destrueret, men nu har slagterierne opfundet et nyt lukrativt marked, som der er rigtig meget vækst i,« siger han.
I 1998 eksporterede Danmark for 1,3 milliarder kroner maver, ører og andre svinerester fra slagterierne. Det tal var sidste år steget med 42 procent til 1,8 milliarder kroner. Altså en stigning på omkring 500 millioner kroner.
Sprøde øre-chips
Millionsuccesen skyldes, at slagterierne har indset, at madtraditioner og smag er forskellig fra land til land. Hvor brusk fra grisetæer ikke er noget, der får danskerne til at sige uhm , elsker kineserne at tygge på de knasende stykker. Og ørene bliver eksempelvis svitset og nydt som sprøde chips. I Mexico er det derimod hjerner og livmødre, der sender smagsløgene i den syvende himmel.
»Det globale kødmarked fungerer sådan, at man sender forskellige kødstykker til forskellige lande. Det er forskelligt fra land til land, hvad man vil betale mest for,« siger fødevare-sociolog ved Københavns Universitet Sara Korzen-Bohr.
I Kina skyldes det store salgsboom blandt andet, at kineserne har været uheldige med udbrud af sygdomme blandt svinene. Det har åbnet kinesernes øjne for Danmark.
Faktisk i en sådan grad, at kineserne nu også er begyndt at vise interesse for andre danske udskæringer af svinekød.