Det er helt i orden, at dronning Margrethe og prins Henrik lørdag fejrer deres guldbryllup under private former om bord på Kongeskibet Dannebrog i stedet for at dele dagen med befolkningen.
Sådan lyder budskabet med et overvældende flertal i en måling, som Wilke har udført for Avisen.dk.
83 procent procent svarer i undersøgelsen, at det er helt i orden med en privat fest, mens blot 13 procent har den holdning, at dagen burde deles med offentligheden.
Den massive opbakning kommer bag på historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen.
- Det er jo lidt overraskende, for det har været meget omdiskuteret, at de ikke holdt guldbrylluppet. Men det passer med den holdning, der i løbet af de seneste 10 år har vist sig i flere målinger, at det er i orden, at de kongelige gør, hvad de vil, og at Margrethe kan trække sig tilbage, når hun vil, siger han.
Hensyn til Henrik
Kongehuset valgte allerede sidste år at offentliggøre beslutningen om, at guldbrylluppet bliver en privat begivenhed.
Det skete få måneder efter, at dronning Margrethe havde smidt en nytårsbombe i sin årlige tale til folket ved at fortælle, at prins Henrik gik på pension.
Og det er ifølge en anden kongehusekspert, lektor Sebastian Olden-Jørgensen fra Københavns Universitet, en væsentlig forklaring på, at danskerne siger god for den private fest.
- Når utilfredsheden er så begrænset, skyldes det nok, at enhver kan sige selv, at det skyldes hensynet til prins Henrik.
- Han ønsker ikke at optræde som prinsgemal og har også frasagt sig titlen. Det vil sige, at dronning Margrethe må klare alle officielle sider af familielivet alene. Hun har efter bedste evne forsøgt at holde befolkningen skadesløs ved at klare det alene, men hun kan ikke fejre et guldbryllup alene, siger Sebastian Olden-Jørgensen.
Eklatant brud på traditioner
Det var en stor offentlig begivenhed, da Margrethe som kronprinsesse blev gift i 1967.

Prinsesse Margrethe og Henri de Monpezats blev gift 10. juni 1967 i Holmens Kirke i København. Foto: Hans Petersen/Scanpix
25 år senere var hun blevet dronning og overraskede alle, da hun slog vinduet op på Fredensborg Slot og med morgenhår vinkede ud til dem, der sang morgensang.

Foto: Jørgen Jessen/Scanpix
Parret kørte i åben karet gennem Københavns gader.

Og om aftenen var der fest, hvor kronprins Frederik holdt en tale med de berømte ord:
- Papa, man siger, at den man elsker, tugter man. Vi tvivlede aldrig på din kærlighed.
Ifølge Sebastian Olden-Jørgensen er det også det normale, at royale familiebegivenheder bliver delt med folket.
- Egentligt er der tale om et eklatant brud på traditioner, når man tænker på, hvordan regentparrets sølvbryllup og familiebegivenheder i det hele taget bliver fejret sammen med folket.
Kan befolkningen under normale omstændigheder forvente, at de kongelige deler den her slags begivenheder med os?
- Ja, det synes jeg da. Det er en del af den uudtalte pagt mellem kongehuset og befolkningen. De lever på mange måder et liv i sus og dus, men de skal også fungere som et samlingspunkt og leve deres familieliv i delvis offentlighed, siger han.
Ældre mest kritiske
Undersøgelsen viser, at det er danskere over 70, der forholder sig mest kritisk til, at festen bliver holdt privat. I den aldergruppe er der 21 procent, som mener, det burde have været en offentlig begivenhed.
- Det er meget typisk, fordi de ældre generationer er meget opmærksomme på, hvad der har været traditionen tidligere, og den slags ting plejer vi altså at fejre offentligt. De unge er mindre præget af traditioner og mere af deres generelle holdning til, hvad de kongelige skal have lov til, siger Lars Hovbakke Sørensen.