Ved du, hvem der er borgmester i din kommune?
Hvis svaret er nej, er du ikke alene. Faktisk aner to ud af ti ikke, hvad deres borgmester hedder.
Det viser en ny undersøgelse af danskernes viden om kommunalpolitik, som Analyse Danmark har lavet for Avisen.dk.
Undersøgelsen kommer i forbindelse med ti-året for den storstilede strukturreform, der i 2007 lagde de daværende 271 kommuner sammen til 98. Her var et af hovedformålene ellers at sikre bedre betingelser for deltagelse i det lokale demokrati.
Frank hvem?
I København er det 25 procent, der ikke ved, hvem der sidder på overborgmesterposten.
Svaret er Frank Jensen (S), som har været overborgmester siden 2010. Tidligere har han både været minister i mange år og kandidat til formandsposten hos Socialdemokraterne. Han erkender, at han kan gøre mere for at blive kendt blandt københavnerne.
- Jeg synes selv, at jeg gør pænt meget – jeg kommer rundt i byen og møder både mange københavnere og mange af de ansatte. Jeg taler også en del med journalister om, hvad vi gør i København, og hvad jeg står for politisk. Men jeg synes faktisk ikke, at man kan gøre nok som lokalpolitiker, for at borgerne ved, hvem man er, og hvad man står for, skriver Frank Jensen i en mail til Avisen.dk.
Borgmesteren peger på, at København er en by med en meget blandet befolkningssammensætning, mange indvandrere og mange tilflyttere.
- Så en del af forklaringen kan være, at nogle københavnere ikke oplever eller har kendskab til, at det faktisk er relativt nemt at få lokal indflydelse – at de simpelthen oplever, at der er længere mellem lokalpolitiker og borger, end der vil være i en lille by, skriver Frank Jensen.
Viborg-borgmester: En udfordring
Endnu værre ser det ud i Viborg og Silkeborg. Her kender næsten fire ud af ti ikke navnet på deres borgmester.
Viborgs borgmester, Torben Nielsen (K), er da heller ikke stolt af målingen.
- Enhver borgmester vil da gerne have, at 100 procent af befolkningen i deres kommune ved, hvem de er, siger Torben Nielsen.
Viborg-borgmesteren erkender, at han står med en udfordring.
- Hvis man skal se positivt på det, vil jeg sige, at der er plads til forbedring. Og den vil jeg stræbe efter, for jeg mener, at det har demokratisk værdi, at borgerne ved, hvem borgmesteren er. Det er på den måde, man kommer i kontakt med folk og får både det gode og det dårlige at vide, mener Torben Nielsen.
Tiden arbejder for sagen
Til sit eget forsvar og som forklaring på sin foreløbig beskedne gennemslagskraft gør han opmærksom på, at han kun har siddet i embedet i godt to år, efter at hans forgænger, Søren Pape, blev konservativ partiformand og forlod kommunen til fordel for Christiansborg.
- Der er forskel på, om man har været borgmester i to år som for mit vedkommende eller en halv menneskealder i Esbjerg eller Gentofte. Så har man haft lejlighed til at gøre sig bemærket i en hel anden udstrækning, påpeger Torben Nielsen.