I en rapport fra Nature Comminications i dag, advarer forskere om, at den ellers forholdsvis stabile isbræmme i Nordgrønland har mistet over en tredjedel af sin volumen de seneste 50 år. Det viser tusindvis af satellitbilleder, som er blevet sammmenlignet og sammenholdt igennem en årrække siden 1978.
En isbræmme er en stor isplade, som flyder oven på havet. Den er stadig forbundet med indlandsisen, og den kælver altid store isbjerge. Den er også kendt som en flydende gletsjer.
Der er fem hoved-isbræmmer i Grønland, og de tre er allerede kollapset helt grundet høje temperaturer både i luft og havvand. Man mener ifølge rapporten, at kollapset af disse har bidraget med 17% af al vandstigning i verdenshavene, og det er skræmmende, fortæller forskerne, som står bag rapporten.
- Da de resterende to isbræmmer ligeledes mister volumen hurtigt betyder det endnu større vandstigninger i den allernærmeste fremtid, hedder det i rapporten.
Tidligere i år forudså WMO (World Meteorological Organization), at vi ville få et af de varmeste år nogensinde målt på jordkloden inden for de næste fem år. Det skete så allerede i september i år, da juli, august og september satte varmerekord globalt.