Af Lars Igum Rasmussenog Per Thiemann
laig@dny.dk
@BRØD:Unge håbefulde læger, der ønsker et liv i kampen mod patienternes kræftsygdomme, løber skrigende bort.
Hver fjerde læge i en introduktionsstilling som kræftlæge dropper faget, inden de overhovedet er kommet rigtigt i gang. Det viser tal fra to af landets store kræftafdelinger, Herlev Amtssygehus og Rigshospitalet.
På Herlev Amtssygehus træder otte yngre læger årligt ind af døren på kræftafdelingen, men inden året er omme, har to af dem forladt afdelingen igen. De går til forskningen, til andre specialer eller medicinalindustrien, hvor lønnen og arbejdsforholdene er markant bedre end på de pressede kræftafdelinger.
»Kræftsyge patienter er i krise. Der skal føres svære samtaler, og det kræver noget. Det er tidsrøvende, og når vi i forvejen ikke er mange nok, så stresser det. Det er en hård belastning for yngre kolleger, og nogle søger væk. Dermed mister vi værdifulde hænder til behandling, og så stiger ventetiden yderligere,« siger ledende overlæge på kræftafdelingen på Herlev Amtssygehus, Torben Skovsgaard.
Formanden for Yngre Læger, Mette Worsøe, påpeger, at kræftlæger i lægekredse nyder stor prestige. Men når man ser på ansøgerbunken fra den kommende generation speciallæger, ligger kræftfaget i den nedre ende med få ansøgninger. Simpelthen på grund af kræftlægernes arbejdspres.
»Lige præcis onkologerne (kræftlægerne, red.) har vi ikke råd til forsvinder,« siger Mette Worsøe.
Hun mener derfor, at kræftafdelingerne skal gøre alt for at sikre, at de yngre kolleger bliver på kræftafdelingerne.
Danmark oplever en generel speciallægemangel, men ifølge Mette Worsøe er frafaldet på kræftområdet større end mange andre specialer.
Et hårdt job
Ifølge klinikschef på Rigshospitalet, Svend Åge Engelholm, er det »meget skidt«, at de unge fravælger faget, når de først har snuset til det. På Rigshospitalet er det én ud af de fire håbefulde, nye kræftlæger, der hvert år opgiver deres introduktionsstilling:
»Alle synes faget er interessant, men flere synes, at det er hårdt rent menneskeligt på grund af patienternes tilstand. Og vælger det fra. Speciallægemanglen er et langt mere alvorligt problem på sigt end ventetiden på strålebehandling, som snart bliver løst. Vi vil i årevis mangle speciallæger,« siger han.
Ifølge Sundhedsstyrelsen er der 154 kræftlægestillinger i Danmark. 21 af disse er ubesatte, fordi der ikke er kræftlæger nok. Det svarer til mere end hver tiende.