Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) fremlagde onsdag regeringens plan for at rette op på de fejlagtige ejendomsvurderinger. Konsekvensen er, at arbejdet med ejendomsvurderingerne for 2013 suspenderes, og at boligskatterne reguleres ud fra 2011-vurderingerne.
Her er udvalgte punkter i planen:
PENGE RETUR
* Regeringen skønner, at danske boligejere skal have 1,2 milliarder kroner retur på grund af de fejlagtige ejendomsvurderinger.
* Det er de boligejere, hvor den kommende 2015-vurdering er lavere end vurderingen fra 2011, der kan se frem til at få penge tilbage.
* 2015-vurderingen bliver først offentliggjort omkring 1. marts 2016, og det er først på det tidspunkt, at de ramte boligejere vil kunne se frem til at få skat tilbage.
KLAGEADGANG
* Regeringen foreslår, at boligejerne igen kan klage over vurderingerne efter marts 2016, når de nye vurderinger er offentliggjort.
* Der vil kunne klages over 2015-vurderingerne af ejerboliger og erhvervsejendomme, 2014-vurderingerne af nye og ændrede ejerboliger, 2014-vurderingen (samme som 2012) af erhvervsejendomme samt af nye/ændrede erhvervsejendomme, 2013-vurderingen (samme som 2011) af ejerboliger og af nye/ændrede ejerboliger.
* Klagerne kan resultere i en nedsættelse af vurderingen, en uændret vurdering eller en højere vurdering.
UDVALGET
* Et ekspertudvalg skal komme med anbefalinger til en ny vurderingsmodel.
* Udvalget består af fire uafhængige eksperter. Formanden bliver Peter Engberg Jensen, tidligere koncernchef i Nykredit.
* Udvalget bliver nedsat i oktober 2013 og skal afslutte sit arbejde senest 1. juli 2014.
* Det er en forudsætning for udvalgets arbejde, at det eksisterende provenu fra ejendomsbeskatningen fastholdes. Derfor skal skattestoppet for ejendomsværdiskat og stigningsbegrænsningen for grundskyld fastholdes.
NY TINGLYSNINGSAFGIFT
* Regeringen foreslår en ændring af reglerne om betaling af tinglysningsafgift, så der betales afgift af handelsprisen for ejerboliger. I dag beregnes afgiften ud fra ejendomsvurderingen, hvis den er højere end den konkrete handelspris.
* Desuden foreslås det, at for de tinglysninger, hvor der er betalt tinglysningsafgift baseret på ejendomsvurderingen fra 2011, kan forskellen udbetales, hvis ejendomsvurderingen har været mindst 15 procent højere end handelsprisen.
* Der indføres en bagatelgrænse på 1000 kroner. Hvis forskellen er mindre, kan pengene ikke udbetales.
SÆRLIGT FOR ERHVERVSEJENDOMME
* Der vil ikke automatisk blive udbetalt skat, hvis 2015-vurderingen for erhvervsejendomme skulle være lavere end i 2012, hvor denne type ejendomme sidst blev vurderet. Regeringen begrunder det med, at vurderingen af erhvervsejendomme er langt mere individuel og hurtigere ændres.
Kilde: Skatteministeriet
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.