Hit med kontanthjælpen! Jeg har arbejdet i Danmark i ti uger!
Det danske velfærdssamfund kan ikke holde til, at folk fra Rumænien, Frankrig og Spanien eller andre EU-lande kan kræve kontanthjælp og andre sociale ydelser, efter blot at have arbejdet i Danmark få uger.
Det siger afgående forbundsformand i 3F, Poul Erik Skov Christensen, der benyttede sin beretning til kongressen i 3F til at blæse til kamp mod den såkaldte social-turisme.
”Ydelserne i vores samfund er ikke bygget efter, at det skal være muligt at hoppe fra land til land for at overleve på kontanthjælpslignende ordninger,” siger Poul Erik Skov Christensen.
"Social turisme ender i løndumping"
Problemet er kort fortalt, at det indre marked på den ene side sikrer, at EU’s lønmodtagere frit kan arbejde i EU. Bagsiden af medaljen er, at den udenlandske arbejdskraft også opnår de samme sociale rettigheder som resten af det danske samfund.
"I en situation, hvor dansk kontanthjælp og med en række andre sociale sikringsordninger kan optjenes efter blot ti ugers arbejde i Danmark, skal fagbevægelsen slås for, at EU-reglerne, der beskytter arbejdets fri bevægelighed, ikke anvendes til social turisme, der resulterer i social dumping på det danske arbejdsmarked," mener Poul Erik Skov Christensen.
Det handler også om løndumping, siger han og definerer 'turismen' sådan:
”Det handler om forholdet hvor udenlandske EU-borgere fra meget fattige dele af EU, med kynisk forretningsfolk som mellemmænd, kan presse lønninger længere og længere med, end vi har set på grund af det social sikkerhedsnet, vi har i Danmark."
Ingen forkvaklet nationalisme, tak!
Han understreger samtidig, at kampen mod social dumping – det vil sige løndumping fra udenlandske arbejdstagere – ikke må kunne sammenlignes med ”forkvaklet nationalisme”.
”Hvis ikke vil andre udnytte dagsordenen på måder, der enten er rendyrket nationalromantik eller med målet om et rent forsikringssamfund,” siger Poul Erik Skov Christensen.
I hovedforbundet LO betegner formand Harald Børsting fænomenet som ”velfærdsturisme”.
På den korte bane viser LO’s undersøgelser, at det ikke er den store udfordring.
Til gengæld skal der findes løsninger inden for de kommende tre til fem år, siger Harald Børstning:
”Vi mener, at der er en reel risiko, for at vi vil se en stor stigning i velfærdsturismen inden for de kommende tre til fem år."
"Det er en opgave, vi skal angribe på EU-niveau. Alternativt er ikke at gå væk fra den danske velfærdmodel og i retning af en forsikringsbaseret model. Men et alternativt kan være, at lade de enkelte EU-lande vælge nogle områder, som så friholdes,” siger Harald Børsting.