"Jeg sidder i Kandahar og venter på en Hercules, der skal flyve mig til Camp Bastion". Den slags oplysninger er ikke en sjældenhed blandt danske soldater, når de udfylder deres statusfelt på Facebook. Og det vil Forsvaret meget gerne være foruden.
Oplysningerne kan nemlig misbruges af Taleban og udsætte soldaten og hans kammerater i Afghanistan for unødig fare.
"Den største fare er, når udsendte soldater udsender operative opdateringer om, hvor de befinder sig, er på vej hen, eller hvilke missioner, de er en del af. Det giver modstanderen alle muligheder for at gribe ind og er et klart brud på operationssikkerheden," siger Thomas Eljær Nissen, der er forsker i militær anvendelse af medier og militær kommunikation ved Forsvarsakademiet.
I Forsvaret er man opmærksomme på problemstillingen og arbejder derfor lige nu på et sæt retningslinier for brugen af Facebook.
"Vi har måttet erkende, at når halvdelen af Danmarks befolkning er på Facebook, og derfor også mange soldater, så er det hensigtsmæssigt at have et sæt retningslinier om god adfærd, der har jo også været et par sager," siger presseofficer i Forsvarskommandoen, Henrik Mortensen.
En soldat har eksempelvis lagt et krænkende billede på sin profil, hvor to irakiske fanger ligger bagbundet, mens andre udsendte soldater er blevet afsløret i, at være med i Facebook-grupper, der er antimuslimske.
Trods de uheldige sager vil Forsvaret ikke lave naglefaste regler, men kun retningslinier i punktform.
"Forsvaret kan og vil ikke censurere private profiler og private billeder. Men man skal bare huske på, at Facebook ikke er et privat sted, men meget offentligt," siger Henrik Mortensen.
Retningslinierne, der ventes klar i løbet af foråret, bliver positivt modtaget hos soldaternes fagforening, Hærens Konstabel og Korporal Forening (HKKF).
"Det er jo fornuftige unge mennesker, vi har sendt ud, men det er da ok, at Forsvaret siger, at soldaterne skal tænke sig om, så længe de ikke dikterer, hvad folk må lægge på Facebook og YouTube," siger formanden for HKKF, Flemming Vinther.
Han mener, at soldaterne i høj grad bør overveje, hvad der er fedt at se på om 10-20 år.
"De bør spørge sig selv: Er det nu smart, at der ligger et billede af mig, hvor jeg er Karl Smart med våben," siger Flemming Vinter.
Militærforskeren hilser også retningslinierne velkomne, men mener, at der trods alt skal mere til.
"Det er min holdning, at soldaterne skal uddannes til brugen af nye medier. Det er trods alt relative nye platforme, og vi ved jo, at internettet er en vigtig kilde til oplysninger for vores fjender. Terrorister kan i mange tilfælde finde 80 procent af deres oplysninger til operationer på nettet," siger Thomas Elkjær Nissen.