Kreditkort og udenlandsrejser
Danskere elsker rejser og specielt udenlandsrejser er populære som aldrig før.
I Danmark er de fleste af os vant til at bruge betalingskort fremfor kontanter. Og der er da også flere fordele ved at benytte ens kreditkort i udlandet, fremfor at benytte et debetkort.
Kreditkort kan oftest bruges flere steder i udlandet, men kan også med fordel bruges når du bestiller din kommende rejse eller gør større indkøb i udlandet.
Betal flybilletter og overnatning med kreditkort
Et kreditkort sikrer dig konkursbeskyttelse, hvis du køber flybilletter eller koncertbilletter med kreditkort. Skulle uheldet være ude, får du pengene tilbage, hvis f.eks. rejseselskabet går konkurs. Det samme er ikke tilfældet, hvis du betaler med debetkort.
En del kreditkort har også flere fordele tilknyttet såsom rejseforsikring, eventuelle rabatter ved billeje eller adgang til lounges i lufthavne. Tjek gerne om der er rejseforsikring tilknyttet dit kreditkort, inden du tegner en rejseforsikring, der er jo ikke nogen grund til at betale dobbelt. Bemærk nogle kort kræver, at rejserne skal være betalt med det, for at forsikringen dækker.
Flere kreditkort er desuden udstyret med geografisk sikkerheds funktion, der beskytter dig mod misbrug af kortet i og fra udlandet.
Betal lejebil i udlandet med kreditkort
Ønsker du at leje bil i udlandet, er det også oftest en fordel at medbringe dit kreditkort. Mange biludlejningsfirmaer i udlandet, kræver at de kan reservere et depositum på dit kreditkort. Depositummet reserveres, men hæves ikke med mindre det blive nødvendigt.
Skulle uheldet være ude og du skal betale for eventuelle skader, har biludlejeren reserveret beløbet som en sikkerhed for at betaling af udgifter.
Der findes desuden kreditkort med selvrisikoforsikring for lejebiler, som kan spare dig for store summer.
Medbring altid minimum 2 betalingskort
Det anbefales altid at du har minimum 2 betalingskort med på rejsen og hold dem gerne adskilt. Skulle uheldet være ude at du mister eller får stjålet det ene kort, har du altid et i reserve.
Rejser du med et debet- og et kreditkort, kan det bedst betale sig at lade debetkortet ligge på hotellet og gøre brug af kreditkortet. Ved brug af kreditkort i udlandet, er du sikret en større sikkerhed oplyser Credi.dk.
Pengene du bruger på kreditkortet, bliver ikke trukket med det samme fra din konto, som med et normalt bankkort.
Kort vs. kontanter ved udenlandsrejser
Hvad kan bedst betale sig at tage kort eller kontanter med på rejsen til udlandet? Eller en kombination?
I Danmark bruger de fleste af os betalingskort. Men det er ikke alle steder i udlandet at det accepteres. Og skal der betales mindre beløb til f.eks. vand eller is, kan det være en fordel at have kontanter på sig.
For kontanter ved rejse til udlandet, er der en grænse for hvor meget man må medbringe. En rejsende må højst medbringe 10.000 Euro (svarende til ca. 75.000 kr.) uden at deklarere beløbet.
Der er en risiko ved at rejse med mange kontanter og derfor er det en fordel at medbringe både kort og lidt kontanter. Gå aldrig med flere kontanter end højst nødvendigt. Der er ikke nogen grund til at friste svage sjæle.
Betal i lokal valuta
Det anbefales altid at betale og hæve penge i bankautomater lokal valuta. Ofte kan vælge om du ønsker at hæve i danske kroner eller den lokale valuta. Hæver du penge i danske kroner, er kursen ofte sat langt over den reelle kurs. Det afhænger dog af, hvor mange penge du hæver, og hvad din bank tager i valutatillæg oplyser Konkurrence- og forbrugerstyrelsen.
Det kan også betale sig at bruge kortet, fremfor at hæve penge, når du skal handle eller spise på en restaurant. Du får en bedre valutakurs og sparer vekselgebyret, ved betaling med kort i butikker og restauranter, i stedet for at betale kontant. Forskellen i valutakursen kan udgøre store beløb, hvis du handler meget i udlandet.
Husk at gemme alle kvitteringer, så kan du sammenligne dem med fakturaen, når du kommer hjem. Tjek desuden, at totalbeløbet er udfyldt, når du betaler. Så slipper du for ubehagelige overraskelser.
Huske at tjekke din konto løbende både under og efter din ferie, så du er sikker på der ikke bliver hævet mere end du har brugt.
Skjul altid pinkoden
Pas altid godt på din pinkode og dine kredittkort info. Skriv aldrig din pinkode ned på en seddel. Giv aldrig dine kreditkortoplysninger, password eller PIN-koder til andre. Skulle kortet blive stjålet og misbrugt og det kan bevises at du har været sløset med din pinkode, risikerer du at skulle betale selvrisiko.
Skulle uheldet være ude, at du mister dit kort på ferien, så skynd dig at spærre det. De fleste kortselskaber har døgnbemandet kortspærringsservice.
Gebyrer på kreditkort
Inden du rejser, så tjek op på hvilke gebyrer der er på dit kreditkort. Gebyrerne varierer fra bank til bank og hvilken aftale du har. Har du flere kreditkort, kan der være et af dem, der bedre kan betale sig at bruge end de andre. Oftest er der højere gebyrer på bankernes kreditkort.
Husk også at tjekke kreditkortets udløbsdato. Det er surt at stå i udlandet, med et kreditkort der er udløbet.
Dit kreditkort kan have begrænsninger nogle steder i udlandet. Der er derfor vigtigt, at du også sætter dig ind i dit korts betingelser, inden du rejser.
Kreditkort er det sikreste betalingsmiddel på ferien. For at få et kreditkort skal du være fyldt 18 år og din kreditværdighed skal godkendes. Er du registreret i RKI og / eller Debitorregistret, kan du som udgangspunkt ikke få et kreditkort.
Låneksempel: Eff.rente 17,1 %, 15.000,- o/12 mnd, kostnad: 1.323, Totalt: 16.323