Forårets brise kan næsten mærkes mod ansigtet, og med foråret kommer sommeren og ferietrangen, hvor mange tyr til at leje deres feriebolig gennem private forbrugere via hjemmesider som Airbnb og Homeaway.
Vibeke Myrtue Jensen, der beskæftiger sig med deleøkonomi og er miljøpolitisk rådgiver ved Forbrugerrådet Tænk, tager altid udgangspunkt i sin egen mavefornemmelse, og det råder hun også andre til at gøre.
Har man en mærkelig fornemmelse, så lad være og find en anden bolig. Det samme siger Claus Skytte, der er forfatter og ekspert i deleøkonomi. Han peger på, at grundideen bag deleøkonomi er tillid.
- Der findes ikke noget Ribers indenfor deleøkonomi, så det handler om tillid. Gode oplevelser med deleøkonomi skaber heldigvis mere tillid til mennesker, siger han.
Firmaerne bag hjemmesiderne er bevidste om, at anmeldelserne af boligerne er det vigtigste. Man bliver bare nødt til at kunne sortere i dem.
Vibeke Myrtue Jensen har den erfaring, at det primært er de gode anmeldelser, der får blikfang på hjemmesiden, hvor de dårlige nærmest gemmes lidt væk.
Det kan også ske, at lejer og udlejer bliver uenige om noget, der ender med at dominere i anmeldelsen.
- Hvis jeg giver dig en dårlig anmeldelse, kan du også give mig en dårlig anmeldelse, selv om jeg måske ikke har været en dårlig lejer. Anmeldelserne er en god rettesnor, men man skal tage dem med et gran salt, siger Vibeke Myrtue Jensen.
- Hvis der er 1000 lejere, der har givet en udlejer en fair anmeldelse, så kan du godt regne med det, ellers er det bare at tage kontakt til udlejeren, forklarer Claus Skytte.
Det er vigtigt ikke at holde sig tilbage, når man går i gang med at finde sig en bolig over nettet. Claus Skytte forklarer, at man sagtens kan skrive til en udlejer og spørge, hvorfor de har fået dårlige anmeldelser eller slet ingen anmeldelser har.
Vibeke Myrtue Jensen peger på, at en grundig forventningsafstemning er vigtig, så der ikke opstår nogen tvivl.
- Man kan lave sin egen kontrakt for at sikre sig, at alt går, som det skal, lyder rådet fra hende.
Her drejer det sig om en kontrakt, der indeholder andre og mere specifikke punkter end den kontrakt, der hører til hjemmesiden.
En sidste ting, som også er vigtig at holde sig for øje, er afbestillingspolitikken.
- Det er en god idé at holde øje med, hvor striks afbestillingspolitikken er, hvis noget skal ændres i forbindelse med ferien, siger hun.
Er det en meget striks politik, kan det nemlig være svært at få sine penge retur, hvis man ender med at aflyse ferien.
Fakta: Det kigger eksperterne selv efter.
- På hjemmesider som Airbnb kan en profil være verificeret. Det betyder, at mange folk har været rigtig glade for at bo hos personen.
- Hvis du er i tvivl, er du ikke i tvivl. Lyt altid til din mavefornemmelse, for der er sikkert en anden bolig tæt på, som du kan leje uden at være bekymret for udfaldet.
- Hvis udlejerens profil ikke giver dig et fyldestgørende indtryk af, hvem personen er, så brug andre sociale medier. Facebook, LinkedIn og lignende.
Kilde: Vibeke Myrtue Jensen og Claus Skytte.
/ritzau/FOKUS