Administration 

Ekspert: Svækket Arbejdstilsyn sender signal om, at arbejdsmiljø ikke er vigtigt

Af 42.309 arbejdsulykker i 2015 havde 27 dødelig udgang. (Foto: Keld Navntoft, Scanpix)

Hvis vi vil forebygge de mange arbejdsulykker, som ifølge nye tal årligt koster samfundet seks milliarder kroner, skal Arbejdstilsynet oprustes, mener arbejdsmiljøekspert.

Arbejdsulykker koster årligt samfundet seks milliarder kroner ifølge nye tal fra Beskæftigelsesministeriet. I 2015 var der over 42.000 ulykker på danske arbejdspladser, heraf 5.472 alvorlige og 27 dødelige, viser Arbejdstilsynets opgørelser. 

Antallet af dødsulykker er faldet fra 39 i 2010, men ellers er tallene er kun marginalt bedre end i 2010, selv om der i 2011 blev vedtaget en politisk 2020-plan om væsentlige forbedringer af arbejdsmiljøet.

Især byggeriet er et usikkert sted at arbejde. Næsten seks ud af ti bøder givet for farligt arbejdsmiljø falder i byggebranchen, viser en gennemgang af 1.627 bøder, som Ugebrevet A4 har lavet.

De mange arbejdsulykker har affødt en politisk strid om, hvorvidt Arbejdstilsynet skal tilføres flere penge for at forebygge ulykkerne på jobbet. SF’s Karsten Hønge er parat til at tilføre tilsynet 200 millioner kroner årligt for at kompensere for flere års nedskæringer af Arbejdstilsynet, som han finder i direkte strid med de politiske ambitioner.

Udvalget må se på det

Men i kredsen af partier, der står bag 2020-planen er man ikke enig i, at øgede bevillinger til Arbejdstilsynet vil løse problemet. Bent Bøgsted, arbejdsmarkedsordfører for DF, mener, at det handler om i højere grad at få for eksempel byggepladserne til at tage arbejdsmiljølovgivning alvorligt. Og i den sammenhæng mener han, at Arbejdstilsynets størrelse er af mindre betydning.

- Arbejdstilsynet kan jo ikke stå og holde øje med alt, der laves. Og selv om Arbejdstilsynet har været der, og man har regler, så tilsidesættes de, når kontrakten skal overholdes, og de forskellige faggrupper kommer under tidspres. Det er klart, der skal ske en styrkelse af indsatsen mod ulykker, men hvordan det lige skal være, må udvalget se på, siger Bent Bøgsted.

Det gør han med henvisning til det ekspertudvalg, som beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) vil nedsætte for at få arbejdsmiljøindsatsen tænkt igennem på en ny måde.

Signalet er vigtigt

Professor Peter Hasle, arbejdsmiljøforsker på Aalborg Universitet er enig med Bent Bøgsted i, at Arbejdstilsynet hverken kan eller skal overvåge alt, hvad der bliver lavet på en byggeplads. Men uenig i at Arbejdstilsynets volumen ikke betyder noget for arbejdsmiljøet. 

- Undersøgelser viser, at omfanget af kontrol HAR en effekt. Ikke en én til én-effekt, hvor man styrker tilsynet i et givet omfang, og antallet af ulykker så falder tilsvarende. Men lovgivning og tilsyn er samfundets signal til arbejdsgivere og lønmodtager om at tage arbejdsmiljøet alvorligt.  Det svarer til at køre for stærkt eller med spiritus i blodet: Hvis der ikke er nogen kontrol, får man indtrykket af, at det nok ikke er så vigtigt, siger arbejdsmiljøforskeren.

Argumentet om, at tidspres tilsidesætter reglerne i arbejdsmiljøloven på en måde, som Arbejdstilsynet alligevel ikke kan gøre noget ved, er også forkert, mener Peter Hasle.

Loven kræver ordentlig planlægning

Det er faktisk et krav i arbejdsmiljøloven, at byggeri skal projekteres og planlægges på en måde, så man ikke kommer i en situation, hvor arbejdsmiljøregler tilsidesættes på grund af tidspres. Og Arbejdstilsynets opgave at føre tilsyn med, at det sker, hvilket de i vid udstrækning forsømmer på grund af mangel på ressourcer, påpeger han.

- Det er et tilsyn, som Arbejdstilsynet kun udfører i begrænset omfang. Blandt andet fordi det er tidkrævende, siger Peter Hasle.

Arbejdsmiljøforskeren peger på Øresundsbroen som eksempel på et byggeri, hvor der kun skete ganske få ulykker, fordi arbejdet var planlagt og projekteret ordentligt.

- Internationalt er Den Olympiske By i London mønstereksemplet. Det var den første olympiske by i verdenshistorien, der blev bygget helt uden dødsulykker, fordi byggeriet var planlagt og projekteret meget grundigt, siger Peter Hasle.

Tidspres er hovedsynderen  

Karsten Hønge (SF) er selv håndværker og kender bedre end nogen de problemer, der kan opstå, når forskellige faggrupper begynder at træde hinanden over tæerne på grund af manglende koordinering.

- Når det drejer sig om arbejdsmiljøproblemer og arbejdsulykker på byggepladser, er hovedsynderen bygherrernes krav til hastighed i byggeriet og entreprenørernes manglende evne til at arbejde sammen, siger han.

Derfor vil Karsten Hønge ud over de 200 millioner kroner årligt til Arbejdstilsynet også have sat 125 millioner kroner af til uddannelse af arbejdsmiljørepræsentanter og til forsøg med nye måder at arbejde sammen på.

Heller ikke Karsten Hønge forestiller sig dog, at man kan bevilge sig til et ulykkesfrit arbejdsmiljø og en samfundsmæssig besparelse på seks milliarder kroner.

- Jeg er ikke naiv. Om man så fordoblede bevillingerne til Arbejdstilsynet, ville vi stadig have arbejdsulykker. Men sagen er, at forligskredsen (samtlige Folketingets partier minus SF, EL og Alternativet) har sat nogle mål for arbejdsmiljøet i 2020, og intet tyder på, at man er i nærheden af at nå dem. Så noget skal gøres, og vi kan ikke vente på ekspertudvalget. For mens vi to snakker, er der altså folk, der kommer til skade derude på arbejdspladserne, siger han.

Slut med elevatorøkonomi

Bent Bøgsted (DF) er opsat på at få fastlagt en stabil økonomi for Arbejdstilsynet, som i de forgangne år har skullet skiftevis vokse og indskrænke på grund af midlertidige bevillinger og kampagner. Det har givet for meget uro og et usikkert grundlag at arbejde på, mener DF-ordføreren.

- Hvor niveauet skal ligge, og om Arbejdstilsynet skal have 50, 100 eller flere millioner mere om året, ved jeg ikke. Nu skal vi først have nedsat en gruppe, som kan se på, hvorfor indsatsen for færre ulykker ikke virker, som den skal, siger han.

De mange østeuropæiske bygningsarbejdere, som er kommet på det danske arbejdsmarked, kan også være medvirkende til de dårlige tal, mener Bent Bøgsted. De ser i større grad end danske stort på arbejdsmiljølovgivningen til skade for alle på arbejdspladsen, vurderer han.

Ikke så underligt

Arbejdsmiljøforsker Peter Hasle påpeger, at omfanget af ulykker faktisk er en del værre, end tallene fra ministeriet fortæller. Man ved nemlig, at højst halvdelen af arbejdsulykker anmeldes.

At indsatsen for at nå 2020-målene er mislykket, undrer ham ikke.

- Det er relativt beskedne ting, der er blevet lagt om i indsatsen.  Ikke noget, der for alvor kan vende en negativ udvikling, mener han.

Peter Hasle mener, at Bent Bøgsted har en pointe med hensyn til den udenlandske arbejdskraft, og at en indsats i forhold til den gruppe kan være et af de midler, der kan være med til at vende udviklingen.

- Samarbejde og koordinering bliver sværere, når man ikke taler samme sprog. Der kan også være forskelle på uddannelsesniveau mellem danskere og østeuropæere og på, hvor meget man prioriterer arbejdsmiljø i de to grupper. Men det er et af de områder, hvor et ville være relevant med mere forskning, mener Peter Hasle.   

Denzel Washington, Frances McDormand og Joel Coen
Kendte

Ejeren måbede:

Hollywood-stjerner

indtog dansk butik

Nærbillede af Jes Dorph Petersen
Krimi

Jes Dorph-sagen:

Advokat anker

til Højesteret

et stativ med tøj og en person
Nyheder

Globalt tøjmærke er
gået konkurs i Danmark

en mand kigger på fotografen
Kendte

Lakridskonge står til
monster stor gevinst

en fabrik ses fra vejen
Nyheder

Kvinde dræbt på jobbet

- paller væltede
ned over hende

en bus holder inde i butiksfacade
Krimi

Busulykke: Heroisk passager styrede bussen ind i mur

en fodgængerovergang
Krimi

Flugtbilist jages
- ramte otteårig dreng

et indgangsparti
Nyheder

Skare-konkurs koster stort millionbeløb for oprydning

et par
Kendte

Martin Miehe-Renard:

- Jeg tænker på
det hver eneste dag

et insekt på hud
Nyheder

Årets første tilfælde

af frygtelig
sygdom er fundet

et stort bål
Nyheder

DMI: Her kan der falde

op til 50 millimeter regn

en person ser på skærme
Nyheder

Regeringen varsler skærpet straf mod bagmænd i økonomisk kriminalitet

en kvinde smiler
Nyheder

Ansatte får
millioner til deling

medicin på et bord
Nyheder

Advarsel: Ozempic-kopier i omløb

nN mand
Kendte

Donald Sutherland er død

en mand vinker
Kongelige

Kong Frederik
deltager i gadefest

politi og beredskab arbejder
Krimi

Voldsom busulykke:
Syv personer er
kommet til skade

en mand
Kendte

Prins Henriks ven og hotelkonge er død

politi arbejder
Krimi

Medie: Slagteriansat har fået halsen skåret over

puff bars
Nyheder

Narko fundet i puff bars

- børn og unge
bliver bevidstløse

Nyheder

Skibsvrag og krukker dukker op efter 3300 år

en hånd holder en masse døde fisk
Nyheder

Massiv fiskedød:
Badning frarådes

mand og kvinde
Kendte

Skal gennem operation

kvinde
Nyheder

Lisbet Dahl sygemeldt:

Må droppe Tivolirevyen

en person
Krimi

Provokunster får
forlænget fængselsstraf

Nyheder

Det var ikke piskesmæld

Sport

Yeah: Vingegaard

er klar til Touren

elg
Nyheder

Først kom ulven: 

Nu kommer elgen

vejbro
Nyheder

Bro spærret i weekenden

mand og kvinde
Kendte

Populær vært: 
Forlader Danmark

politibil
Krimi

Efter knivstik:

Eftersøger ung gaderøver

kvinde spiser is
Nyheder

Nu kommer sommeren: 

Sol og op til 27 grader

bil i sø
Krimi

Delebil kørt i Søerne 

kvinde
Nyheder

Hussalg tilbage på niveau

Rolf Sørensen på den røde løber.
Kendte

Rolf Sørensen:

Skal giftes igen

En arm på en gammel dame
Krimi

Fældet af sin

egen optagelse

af overgrebet

Fastfood mad
Nyheder

Takeaway-maden

har fået vokseværk

Kasper Schmeichel på et pressemøde
Sport

Schmeichel frygter

England

Parret på den røde løber
Kendte

Sygeplejeskolen-stjerne

er blevet gift

En hånd med et glad vand
Nyheder

Vand-krise: Ingen

har tænkt på

plejehjemmene 

Grev Nikolai, prinsesse Marie, prins Joachim og grev Felix i gallatøj.
Kongelige

Grev Nikolai

får ny titel

Forsvarsadvokat Karina Skou på vej til retten
Krimi

Beskylder anklager for

gætteri i Emilie Meng-sag

Johanne Havshøj og Umut Sakarya på den røde løber.
Kendte

Umut og kæresten i

bilulykke under ferie

Holdet bag revyen.
Kendte

Revy i kovending:

Aflyser igen i aften

ambulance
Krimi

25-årig sigtet: Kørte

ind foran ambulance

med udrykning

hvidt slot
Helt vildt

Nu kan du blive 
slotsejer

Krimi

Forsvarer: Korsør-mand

ville slippe bortført pige fri

tegning af mand i retssag
Krimi

Fund i Emilie Mengs hår

peger på seksualdrab

haj i vandet
Helt vildt

Panik på ferieø: 
Hajer på stranden

skilt med skat
Nyheder

Slip billigere: Gør det

inden 1. juli 

skuespillere poserer
Kendte

Efter akut sygdom:

Tivoli Revyen klar igen

Krimi

Anklager: Bortførelse var planlagt 

hospital set udefra
Krimi

Arbejdsulykke: Mand

faldt seks meter ned

tv-reporter foran retsbygning
Krimi

LIVE: Korsør-sagen

mand stirrer
Kendte

Justin Timberlake taget

for spritkørsel 

person med mobiltelefon
Nyheder

Ny funktion i MobilePay

Demonstranter foran dør
Krimi

25 personer

frihedsberøvet

Nyheder

Putin roser Nordkorea

bygning i brand
Krimi

Stor brand: Luk døre og

vinduer 

folk på mcdonalds
Helt vildt

McDonald's dropper AI:

Kunde fik is med bacon

mand med kasket
Sport

Willie Mays er død 

det indvendige af en pc
Nyheder

Nyt selskab på tronen som verdens mest værdifulde

pilgrimme på vej
Nyheder

Ekstrem varme koster

over 300 pilgrimme livet

en person med en pc
Nyheder

Bilbasen og DBA

nedlægger massevis

af stillinger

en grafik med et billede af en mand
Krimi

Jimmi blev svindlet

for 163.000 kroner

de ikoniske højhuse
Nyheder

Højhuse rives ned
- nye skal bygges

folk i kraftig regn
Sport

EM kan drukne i regn

røg fra bygning
Krimi

Novo Nordisk
igen ramt af brand

et skræmdump
Nyheder

Dansk SoMe-succes genåbnet

et logo
Nyheder

Medie: Illegale håndværkere var skyld i brand på Novo Nordisk

en by
Nyheder

Hver femte ejendomsvurdering rammer skævt

En mand med briller
Krimi

Køge-Calle snød polakker for millioner

Jes Dorph
Kendte

En sejr for Jes Dorph

en kvinde
Kendte

Filmstjerne er død

en retsbygning i solen
Krimi

Frifundet for drab på radiovært: 1,3 millioner i erstatning

politibil
Krimi

Påvirket mand tippede politi om narko

en bil og en mand
Biler

Bilproducent konkurs

et fly og en brændende park
Krimi

Fly styrter ned i beboelsesområde

et maleri og to mennesker foran
Nyheder

Krøyer-maleri i al hemmelighed fragtet til Skagen