Administration 

Ekspert: Svækket Arbejdstilsyn sender signal om, at arbejdsmiljø ikke er vigtigt

Af 42.309 arbejdsulykker i 2015 havde 27 dødelig udgang. (Foto: Keld Navntoft, Scanpix)

Hvis vi vil forebygge de mange arbejdsulykker, som ifølge nye tal årligt koster samfundet seks milliarder kroner, skal Arbejdstilsynet oprustes, mener arbejdsmiljøekspert.

Arbejdsulykker koster årligt samfundet seks milliarder kroner ifølge nye tal fra Beskæftigelsesministeriet. I 2015 var der over 42.000 ulykker på danske arbejdspladser, heraf 5.472 alvorlige og 27 dødelige, viser Arbejdstilsynets opgørelser. 

Antallet af dødsulykker er faldet fra 39 i 2010, men ellers er tallene er kun marginalt bedre end i 2010, selv om der i 2011 blev vedtaget en politisk 2020-plan om væsentlige forbedringer af arbejdsmiljøet.

Især byggeriet er et usikkert sted at arbejde. Næsten seks ud af ti bøder givet for farligt arbejdsmiljø falder i byggebranchen, viser en gennemgang af 1.627 bøder, som Ugebrevet A4 har lavet.

De mange arbejdsulykker har affødt en politisk strid om, hvorvidt Arbejdstilsynet skal tilføres flere penge for at forebygge ulykkerne på jobbet. SF’s Karsten Hønge er parat til at tilføre tilsynet 200 millioner kroner årligt for at kompensere for flere års nedskæringer af Arbejdstilsynet, som han finder i direkte strid med de politiske ambitioner.

Udvalget må se på det

Men i kredsen af partier, der står bag 2020-planen er man ikke enig i, at øgede bevillinger til Arbejdstilsynet vil løse problemet. Bent Bøgsted, arbejdsmarkedsordfører for DF, mener, at det handler om i højere grad at få for eksempel byggepladserne til at tage arbejdsmiljølovgivning alvorligt. Og i den sammenhæng mener han, at Arbejdstilsynets størrelse er af mindre betydning.

- Arbejdstilsynet kan jo ikke stå og holde øje med alt, der laves. Og selv om Arbejdstilsynet har været der, og man har regler, så tilsidesættes de, når kontrakten skal overholdes, og de forskellige faggrupper kommer under tidspres. Det er klart, der skal ske en styrkelse af indsatsen mod ulykker, men hvordan det lige skal være, må udvalget se på, siger Bent Bøgsted.

Det gør han med henvisning til det ekspertudvalg, som beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) vil nedsætte for at få arbejdsmiljøindsatsen tænkt igennem på en ny måde.

Signalet er vigtigt

Professor Peter Hasle, arbejdsmiljøforsker på Aalborg Universitet er enig med Bent Bøgsted i, at Arbejdstilsynet hverken kan eller skal overvåge alt, hvad der bliver lavet på en byggeplads. Men uenig i at Arbejdstilsynets volumen ikke betyder noget for arbejdsmiljøet. 

- Undersøgelser viser, at omfanget af kontrol HAR en effekt. Ikke en én til én-effekt, hvor man styrker tilsynet i et givet omfang, og antallet af ulykker så falder tilsvarende. Men lovgivning og tilsyn er samfundets signal til arbejdsgivere og lønmodtager om at tage arbejdsmiljøet alvorligt.  Det svarer til at køre for stærkt eller med spiritus i blodet: Hvis der ikke er nogen kontrol, får man indtrykket af, at det nok ikke er så vigtigt, siger arbejdsmiljøforskeren.

Argumentet om, at tidspres tilsidesætter reglerne i arbejdsmiljøloven på en måde, som Arbejdstilsynet alligevel ikke kan gøre noget ved, er også forkert, mener Peter Hasle.

Loven kræver ordentlig planlægning

Det er faktisk et krav i arbejdsmiljøloven, at byggeri skal projekteres og planlægges på en måde, så man ikke kommer i en situation, hvor arbejdsmiljøregler tilsidesættes på grund af tidspres. Og Arbejdstilsynets opgave at føre tilsyn med, at det sker, hvilket de i vid udstrækning forsømmer på grund af mangel på ressourcer, påpeger han.

- Det er et tilsyn, som Arbejdstilsynet kun udfører i begrænset omfang. Blandt andet fordi det er tidkrævende, siger Peter Hasle.

Arbejdsmiljøforskeren peger på Øresundsbroen som eksempel på et byggeri, hvor der kun skete ganske få ulykker, fordi arbejdet var planlagt og projekteret ordentligt.

- Internationalt er Den Olympiske By i London mønstereksemplet. Det var den første olympiske by i verdenshistorien, der blev bygget helt uden dødsulykker, fordi byggeriet var planlagt og projekteret meget grundigt, siger Peter Hasle.

Tidspres er hovedsynderen  

Karsten Hønge (SF) er selv håndværker og kender bedre end nogen de problemer, der kan opstå, når forskellige faggrupper begynder at træde hinanden over tæerne på grund af manglende koordinering.

- Når det drejer sig om arbejdsmiljøproblemer og arbejdsulykker på byggepladser, er hovedsynderen bygherrernes krav til hastighed i byggeriet og entreprenørernes manglende evne til at arbejde sammen, siger han.

Derfor vil Karsten Hønge ud over de 200 millioner kroner årligt til Arbejdstilsynet også have sat 125 millioner kroner af til uddannelse af arbejdsmiljørepræsentanter og til forsøg med nye måder at arbejde sammen på.

Heller ikke Karsten Hønge forestiller sig dog, at man kan bevilge sig til et ulykkesfrit arbejdsmiljø og en samfundsmæssig besparelse på seks milliarder kroner.

- Jeg er ikke naiv. Om man så fordoblede bevillingerne til Arbejdstilsynet, ville vi stadig have arbejdsulykker. Men sagen er, at forligskredsen (samtlige Folketingets partier minus SF, EL og Alternativet) har sat nogle mål for arbejdsmiljøet i 2020, og intet tyder på, at man er i nærheden af at nå dem. Så noget skal gøres, og vi kan ikke vente på ekspertudvalget. For mens vi to snakker, er der altså folk, der kommer til skade derude på arbejdspladserne, siger han.

Slut med elevatorøkonomi

Bent Bøgsted (DF) er opsat på at få fastlagt en stabil økonomi for Arbejdstilsynet, som i de forgangne år har skullet skiftevis vokse og indskrænke på grund af midlertidige bevillinger og kampagner. Det har givet for meget uro og et usikkert grundlag at arbejde på, mener DF-ordføreren.

- Hvor niveauet skal ligge, og om Arbejdstilsynet skal have 50, 100 eller flere millioner mere om året, ved jeg ikke. Nu skal vi først have nedsat en gruppe, som kan se på, hvorfor indsatsen for færre ulykker ikke virker, som den skal, siger han.

De mange østeuropæiske bygningsarbejdere, som er kommet på det danske arbejdsmarked, kan også være medvirkende til de dårlige tal, mener Bent Bøgsted. De ser i større grad end danske stort på arbejdsmiljølovgivningen til skade for alle på arbejdspladsen, vurderer han.

Ikke så underligt

Arbejdsmiljøforsker Peter Hasle påpeger, at omfanget af ulykker faktisk er en del værre, end tallene fra ministeriet fortæller. Man ved nemlig, at højst halvdelen af arbejdsulykker anmeldes.

At indsatsen for at nå 2020-målene er mislykket, undrer ham ikke.

- Det er relativt beskedne ting, der er blevet lagt om i indsatsen.  Ikke noget, der for alvor kan vende en negativ udvikling, mener han.

Peter Hasle mener, at Bent Bøgsted har en pointe med hensyn til den udenlandske arbejdskraft, og at en indsats i forhold til den gruppe kan være et af de midler, der kan være med til at vende udviklingen.

- Samarbejde og koordinering bliver sværere, når man ikke taler samme sprog. Der kan også være forskelle på uddannelsesniveau mellem danskere og østeuropæere og på, hvor meget man prioriterer arbejdsmiljø i de to grupper. Men det er et af de områder, hvor et ville være relevant med mere forskning, mener Peter Hasle.   

solen i mørke
Nyheder

Voldsom aktivitet på Solen bekymrer

Et par på den røde løber
Kendte

Laudrup morfar igen

Et logo på en facade
Nyheder

Krav mod Lauritz.com: 172 millioner

en sanger på en scene
Film og TV

Aviser kritiserer DR efter Eurovision-exit

et firmalogo med en tyr og en pille
Nyheder

Novo Nordisk i vild rekord

portræt kvinde
Kendte

Mascha Vang: 

Scorer millioner

portræt mand
Nyheder

Grandprixchef: Jeg kaster ikke håndklædet

Mand og kvinde
Kendte

Vild video: 

Forræder forlovet

portræt mand
Nyheder

Beach Boys-legende: 

Sættes under værgemål

væltet brandvogn
Krimi

Brandmænd på hospitalet

efter tankvognsuheld

portræt kvinde
Nyheder

Jeg er lettet og skuffet

portræt mand
Nyheder

Venstre vil have

bedre kystsikring

portræt mand
Nyheder

Weekendens bedste

vejr ventes søndag 

portræt mand
Nyheder

Tysk minister lover oprustning 

en sanger på en scene
Film og TV

FAKTA: Fem år uden en finaleplads

en sanger på en scene
Film og TV

Danmark ude af Eurovision - her er finalefeltet

en slange på jorden
Dyreliv

Dreng i Randers finder kvælerslange i sit frikvarter

en baby på stranden
Nyheder

Varm weekend i vente

Sport

Oliver Sonne sparker pokalen til Silkeborg

en dame på en scene
Film og TV

Israels Eurovision-deltager: Jeg har det fantastisk

parfumeflasker
Livsstil

Vi køber brugte skønhedsprodukter som aldrig før

tre smilende mænd
Krimi

Derfor blev de myrdet

et forulykket fly
Krimi

Endnu et Boeing-fly forulykker

Fodboldfans
Sport

Vilde billeder: Jyske fans indtager København 

mange parkeringsbøder
Nyheder

Undgå p-bøder:
Her er de værste fejl

en mand på en scene
Kendte

Ærgerlig Lars Lilholt:

- Jeg er træt af, at jeg ikke kan være der

en mand kigger på fotografen
Kendte

Silas Holst: Det må
være som, når man dør

en pakke hakket kød
Nyheder

Mysterie om 

salmonellaudbrud løst

politiafspærring
Krimi

Ung mand
fundet død i havn

et par
Kongelige

Grevinde er død

en sangerinde
Film og TV

Ekspert: Det bliver en sand gyser for Saba

et billede af en politibil
Krimi

Vejvrede: Kvinde kører dreng ned med vilje

hakket kød
Nyheder

Spis det ikke: 
Hakket kød kaldes tilbage

Mand og kvinde
Kendte

Tina Lund: Køber

fars gård til tilbudspris

en sanger synger
Film og TV

Gak afgør forskellen på dansk Eurovision-ekstase og finalefiasko

portræt mand
Nyheder

Havde orm i hjernen 

portræt mand
Nyheder

Danmarks største tipper:

Nu afslører han historien

portræt kvinde
Nyheder

Thunberg får 120 bøder 

portræt kvinde
Nyheder

Danske demonstranter

strømmer til Malmø

portræt kvinde
Kongelige

Video: Afsløret i dag

Nyheder

Beskylder Rusland

for spionage 

portræt mand
Krimi

Dansk OL-legende: 

Mine medaljer er stjålet

portræt mand
Nyheder

Nu er han færdig

Nyheder

Mette F. og Zelenskyj:
Diskuterede kampfly

Nyheder

Kæde lukker alle

fysiske butikker

Nyheder

Boeing-fly nødlander

uden forhjul

Anne-Grethe Bjarup Riis og Bo Mortensen.
Kendte

Anne-Grethe Bjarup Riis:

Er blevet skilt

Anders W. Berthelsen
Kendte

Anders W. Berthelsen

fejrer sølvbryllup

Michael Maze med bat
Sport

Michael Maze stopper:

Var kult i Kina

Et tog på en perron
Krimi

Politi stoppede tog

med biltyv om bord

Nicklas Bendter med den store hat.
Kendte

Nicklas Bendtner vender

tilbage til skærmen 

Siden af en politibil
Krimi

32-årig anholdt for

voldtægt af pige

En lottokupon
Nyheder

Lotto-vinder jublede

chefen op i ansigtet

Klaus Pagh
Kendte

Klaus Paghs millioner:

Børn må nøjes med

tvangsarven

Fra Game of thrones
Nyheder

Game of Thrones-stjerne

er død - blev 74 år

Sætter kryds på en tipskupon
Sport

Tipskuponen fylder 75 år

Læge Nicklas Vinter
Nyheder

Hver tredje dansker

får alvorlig hjertesygdom

Nyheder

Flere elever i smerte

efter fest - nu er der nyt

Saba i profil
Kendte

Danmarks Eurovision-håb:

Lukker ned for sociale medier

en gråhåret man med en urkasse
Kendte

Køb Sylvester Stallones ure

blå blink
Krimi

83-årig kvinde klemt ihjel i garageport

en kongelig familie kigger væk
Kongelige

Prins Harrys triste tid: Far og bror vil ikke se ham

en redningsbåd i en havn
Krimi

Savnet dykker fundet

en fyr og to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Sex, Snapchat og skulderskader

Zelinski står med knyttet næve
Nyheder

Ukraine afværger russisk attentat på Zelenskyj

Frederik med en skovl
Kongelige

Frederik og Mary i gartnerlære

Sport

Stormy Daniels vidner i sag trods Trump-protest

en MR-scanner
Sundhed

Forskere: Biologisk forskel i hjernen hos migrænepatienter

En mørk mand i jakkesæt
Nyheder

Mand er blevet skudt uden for Drakes bolig

Et par og nogle menneskelignende aber
Film og TV

Abernes Planet-filmene bliver ved 

mand poserer
Kendte

Stig Rossen mister

kørekortet

lars løkke tager sig til hagen
Nyheder

Løkke udgiver lydbog

mand står ved lang baguette
Helt vildt

143 meter: Verdens

vildeste baguette

politibil med påskriften politi
Krimi

14-årig pige fundet

i god behold 

cykelrytter kører på vejen
Sport

Jonas Vingegaard er

tilbage på asfalt 

kvinde poserer
Kendte

Mette Sommer afslører:

Jeg skal være vært

fortidsmenneske
Helt vildt

Tollundmanden scannet:

- Helt exceptionelt 

mand med skæg
Kendte

Hollywood-stjerne

var med da Putin blev

taget i ed

musiker på scenen
Nyheder

Lukningstruet festival

reddet på målstregen