Ekspert: Muligt LTF-forbud lugter af symbolpolitik

Det kan have en kriminalpræventiv effekt at forbyde Loyal To Familia (LTF) ved dom, vurderer ekspert. Han er dog ikke entydigt begejstret. (Foto: Foto: Scanpix Danmark Stf/arkiv/Scanpix)

Rigsadvokaten bevæger sig ud på stort set ukendt farvand i sag om muligt LTF-forbud, vurderer ekspert.

Det kan have en kriminalpræventiv effekt at forbyde Loyal To Familia (LTF) ved dom.

Men det lugter samtidig langt væk af symbolpolitik fra justitsministeren, når Rigsadvokaten torsdag meddelte, at man vil gå videre med et eventuelt forbud mod banden.

Det mener adjunkt Frederik Waage, der er fagansvarlig for forvaltningsret ved Syddansk Universitet.

- Man må nok erkende, at det primært har karakter af symbolpolitik, hvis LTF bliver opløst ved dom.

- Jeg tror ikke umiddelbart, at det kommer til at have den store effekt på nuværende kriminalitet. Men man kan ikke udelukke, at det kan hjælpe præventivt, siger han.

Rigsadvokaten gav torsdag grønt lys for, at der kan føres sag ved de danske domstole, så banden kan blive forbudt.

I august bad justitsminister Søren Pape Poulsen (K) Rigsadvokaten vurdere, om der ville være grundlag for at gøre banden ulovlig.

- Det store spørgsmål er jo, hvordan vores forståelse af grundloven er, og hvordan vi definerer en forening, og det er faktisk ret vanskeligt.

- Lad os sige, at LTF havde vedtægter, hvor der i paragraf 1 for eksempel stod "skyd ham" og i paragraf 2 "stjæl fra dem", så ville det være nemmere at bevise, at de var en forening med ulovligt formål, siger Frederik Waage.

Hvis det skulle ende med, at LTF ville blive opløst, kan det være svært at forudse, hvordan det kommer til at spænde af.

Hele området er ukendt farvand, påpeger Frederik Waage.

- Hvis de bliver opløst og så bare skifter navn og kendemærker, men forbliver intakt som gruppe, kan man fortsat godt straffe dem.

- Men hvis de skifter over til andre bandegrupperinger, vurderer jeg, at det bliver svært for myndighederne at dokumentere, hvorvidt der er tale om en forening eller ej, siger Frederik Waage.

Hvis LTF ender med at blive forbudt, vil man også kigge på andre grupperinger som Hells Angels, Bandidos og Brothas, lød det torsdag fra justitsministeren.

Ifølge Frederik Waage blev en forening sidste gang opløst ved dom i 1924. Det var en forening, der havde til formål at samle homoseksuelle mænd på Dyrehavsbakken nord for København.

/ritzau/