Ekspert: Kæmpe skridt for Mars-udforskningen
Et stort skridt for rumforskningen. Foto: AP / POLFOTO
Med den komplicerede landing af en ny robot på Mars er forskerne er stort skridt nærmere Mars hemmeligheder.

- Det største der er sket indenfor udforskningen af Mars nogensinde.

Astrofysikere Michael Linden-Vørnle fra Tycho Brahe Planetariet er ikke i tvivl om betydningen af den succesfulde landing mandag morgen af Nasas robot Curiosity, som efter mere end otte måneders rejse landede på vor naboplanet.

- Curiosity er meget større, mere potent og sejlivet end nogen af de robotter, vi tidligere har sendt til den røde planet. Derfor er det så utroligt spændende, at den nu er sikkert fremme, siger han.

Michael Linden-Vørnle betegner landingen som ren science fiction, hvor spændingen blev yderligere forstærket af, at radiosignalerne fra Mars først når fem med 14 minutters forsinkelse.

Forskerne vidste med andre ord først, om det var gået godt, længe efter at robotten allerede stod på overfladen efter en yderst dramatisk landing.

- Opsendelse og landing er det allermest kritiske ved denne type mission. I det her tilfælde var der tale om den mest indviklede landing, vi hidtil har set, siger Linden-Vørnler.

Robotten trængte ind i Mars' atmosfære beskyttet af et varmeskjold, som så blev smidt af, og en faldskærm foldede sig ud.

På et tidspunkt kom en raketdreven stor kran ud og hejste fartøjet ned på overfladen i den afsluttende del af landingen og fløj derefter væk og landede et andet sted.

- En meget kompliceret landing, hvor så mange ting kunne gå galt, men det gjorde de heldigvis ikke, siger astrofysikeren.

Han ser frem til informationerne de kommende år fra Curiosity.

- Ud over billeder fra de fantastiske landskaber på Mars så er formålet med robotten jo at samle ny viden om planetens udvikling.

- Om den har været og måske stadig er egnet til liv i en eller anden form. Det kan man finde ud af ved at undersøge de lagdelte klipper i det store krater, hvor robotten nu er landet, siger han.