I kølvandet på Danmarkshistoriens sjette rigsretssag mod forhenværende udlændingeminister Inger Støjberg, sætter højesteretspræsident og formand for Rigsretten Thomas Rørdam for første gang ord på sagens forløb, set fra hans stol.
I et eksklusivt interview med Reporterne på 24syv siger højesteretspræsidenten, at Rigsretten er skrøbelig.
- Jeg synes, det er en sårbar institution, som man måske ved lejlighed bør gentænke på ny.
Ifølge Thomas Rørdam er Rigsretten ikke robust nok over for situationer, hvor dommere erklæres inhabile.
- Vi kan let ende i en situation, hvor for mange dommere i en rigsretssag viser sig at være inhabile, så en sag helt må dø og aldrig kan rejses igen, siger han.
Sammensætningen ved en rigsretssag består af i alt 15 højesteretsdommere og yderligere 15 dommere, der er udpeget af Folketinget.
For hver højesteretsdommer, der erklæres inhabil, ryger en folketingsvalgt dommer også ud for at sikre, at der er lige mange på begge sider.
Minimumsgrænsen er sammenlagt 18 dommere, før en sag kan køre ved Rigsretten. Kommer man under det tal, så dør sagen og kan aldrig rejses igen.
Og netop dén situation var Thomas Rørdam bekymret for i rigsretssagen mod Inger Støjberg.
Her blev to højesteretsdommere erklæret inhabile. Den ene kendte anklageren vældig godt, og den anden kendte et hovedvidne, og det betød, at to folketingsvalgte dommere også røg ud.
- Det bekymrede mig, fordi vi var midt i en pandemi, så hvis nogen blev coronasyge, så kunne det pludselig føre til, at vi måtte skille os af med flere dommere, fortæller Thomas Rørdam.
Termilsagen fra 1995 var endnu tættere på helt at dø. Her stod Rigsretten tilbage med et skrøbeligt dommerpanel på 20 mand, der idømte tidligere justitsminister Erik Ninn-Hansen fire års fængsel for ulovligt at sætte familiesammenføringssager i bero.
- Mener du Rigsretten bør laves om?
- Det har jeg ikke nogen fast opfattelse af, men jeg synes, det er en sårbar institution, og derfor kunne man sagtens argumentere for at strikke et system sammen, der er mere robust over for situationer, hvor nogle dommere må fratræde i sagen, men det kræver en grundlovsændring, lyder fra højesteretspræsidenten.
Ved udgangen af oktober 2022 fratræder Thomas Rørdam sin stilling som højesteretspræsident, fordi han har nået den lovpligtige afgangsalder på 70 år. Jens Peter Christensen overtager posten 1. november 2022.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.