Dommer overvejer arrestordre på catalansk leder

En domstol i den spanske hovedstad, Madrid, overvejer at få udsendt en europæisk arrestordre på Cataloniens afsatte regionspræsident, Carles Puigdemont.

En kilde ved domstolen siger torsdag kort før klokken 20, at arrestordren ikke udstedes torsdag. Men det vil ifølge kilden formentlig ske fredag, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Den spanske avis La Vanguardia skrev ifølge Reuters tidligere på dagen, at dommer Carmen Lamela allerede havde udstedt en arrestordre på den afsatte catalanske leder.

Men en talsperson for domstolen kunne ikke umiddelbart bekræfte oplysningen, og siden nedtonede avisen meldingen.

Heller ikke Puigdemonts belgiske advokat, Paul Bekaert, har torsdag aften fået besked om, at der skulle være udsendt en europæisk arrestordre på hans klient, skriver nyhedsbureauet AP.

Torsdag eftermiddag beordrede domstolen i Madrid ni andre tidligere medlemmer af Cataloniens regionsregering varetægtsfængslet.

Der er fastsat en kaution på 50.000 euro for en af dem. Det betyder, at han kan blive løsladt, hvis han betaler beløbet som sikkerhed.

Carles Puigdemont rejste tirsdag til Belgien og mødte ikke op i retten i Madrid torsdag. Med ham i den belgiske hovedstad, Bruxelles, er fire catalanske eksministre. Dem vil anklagemyndigheden også have anholdt og sendt hjem til Spanien.

På spørgsmålet om, hvorvidt Puigdemont vil melde sig selv til politiet, hvis der kommer en arrestordre fra den spanske domstol, svarer hans belgiske advokat:

- Absolut. Ellers vil politiet komme og hente ham.

Advokaten tilføjer over for AP, at Puigdemont har tænkt sig at samarbejde med belgisk politi.

Bekaert siger også til AP, at hans klient ikke har planer om at søge asyl i Belgien.

- Det er taget af bordet, siger advokaten.

I alt var omkring 20 separatistledere torsdag indkaldt til at vidne ved Den Nationale Domstol i Madrid.

De fleste af dem efterforskes for anklager om oprør og undergravende virksomhed i forbindelse med folkeafstemningen om Cataloniens løsrivelse fra Spanien.

/ritzau/