DJØF: Stop skydningen på Marlene Wind

Politikerne har ingen ret til kritisere eksperter, mener DJØF-formand, som advarer mod personangreb.
Marlene Wind forsvarer sig bravt imod angrebene fra Søren Pind og Pia Kjærsgaard.
Marlene Wind forsvarer sig bravt imod angrebene fra Søren Pind og Pia Kjærsgaard. Foto: Finn Frandsen / POLFOTO

Det er dybt problematisk, når politikere tyer til personangreb for at få lukket munden på eksperter, som er kritiske over for deres politik.

Det siger DJØF's formand Finn Borch Andersen, der repræsenterer en række af de fagfolk, som medierne typisk bruger til at kommentere politiske historier. Han henviser til den aktuelle sag, hvor Dansk Folkepartis formand Pia Kjærsgaard og integrationsminister Søren Pind langer hårdt ud efter EU-ekspert Marlene Wind, fordi hun har kritiseret regeringens planlagte grænsekontrol.

"Man går efter kvinden og ikke efter bolden. Det er det problematiske i den her sag. Jeg har ikke hørt nogen omtale af argumenterne, men kun hørt omtalt, at den pågældende forsker kan man ikke bruge til noget som helst. Det holder jo ikke vand," siger Finn Borch Andersen til Newspaq. Han uddyber:

"Det er fint, hvis man kritiserer eksperternes holdninger, hvis man kritiserer det, der bliver sagt, eller man har andre argumenter. Men jeg har ikke hørt politikerne forholde sig til de argumenter, der er blevet fremført af Marlene Vind. Snarere går man til personangreb."

Finn Borch Andersen oplever i stigende grad, at politikere på den måde prøver at underminere de fagfolk, der udtaler sig om samfundspolitiske forhold, ved at beklikke dem på deres faglighed og hæderlighed. Det er ikke kun et problem for den enkelte ekspert, men for hele samfundsdebatten, fordi ekspertens rolle netop er at belyse og kvalificere den politiske debat på baggrund af sin faglige uddannelse og indsigt.

"Men det må man åbenbart ikke gøre, hvis man ikke har den samme holdning som nogle politikere," siger Finn Borch Andersen, der advarer mod konsekvenserne, hvis tendensen fortsætter:

"Hvis man virkelig skal skrue sig op, er det et spørgsmål om at få truffet de rigtig beslutninger på baggrund af de rigtige fakta. Ellers bliver det politiske beslutninger, som ikke baserer sig på viden, men kun på holdninger," siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.