Det kommer bag på Dansk Folkeparti, at flere personer på tålt ophold ikke længere behøver bo på et udrejsecenter.
Partiet er en del af aftalen om melde- og opholdspligt for personer på udrejsecentre, og derfor føler partiet sig snydt for en forklaring fra Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).
- Det undrer mig, at ministeren ikke har forsøgt at finde en løsning sammen med Dansk Folkeparti, siger udlændinge- og integrationsordfører Martin Henriksen (DF).
Inger Støjberg har rettet sig efter en dom fra Højesteret, der fastslog, at udlændingemyndighedernes krav om fortsat opholdspligt i et udrejsecenter var ugyldigt.
Derfor er udlændingemyndighederne nu i gang med at gennemgå sager om folk på tålt ophold igen. Her meddeles folk med sager lig den fra Højesteret, at de ikke kan tvinges til at bo på et udrejsecenter.
- Det er dybt problematisk og meget kritisabelt.
- Vi skal have styr på mennesker, som faktisk slet ikke må opholde sig i Danmark, fordi de egentlig er udvist. Og det havde vi, da de var på et udrejsecenter, siger Martin Henriksen om beslutningen.
Også hos Socialdemokratiet undrer man sig over ikke at være blevet informeret. Retsordfører Trine Bramsen (S) finder det foruroligende.
- Jeg har en klar forventning om, at hvis der er forhold, der har ændret sig i den aftale, vi har indgået om personer på tålt ophold, så skal ministeren med det samme indkalde aftalepartierne.
- Alt andet vil være aftalebrud, siger hun.
Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Liberal Alliance, Konservative og Venstre har sammen indgået aftale om strammere regler for personer på tålt ophold.
Udlændinge på tålt ophold er ofte personer, som er dømt for grov kriminalitet og udvist af Danmark, men som ikke kan sendes hjem, fordi de risikerer forfølgelse i hjemlandet.
Personer på tålt ophold må ikke tage et arbejde.
/ritzau/