Det er både farligt og rigtig ærgerligt, hvis dit hjem eller dine ejendele bliver spist af flammer eller går op i røg. Derfor er der god grund til at være forsigtig derhjemme og inkorporere gode vaner, der mindsker risikoen for brand.
Og når man er fagperson og beskæftiger sig med forebyggelse af brand hver eneste dag, kan man næsten ikke undgå at tage lidt af arbejdet med hjem.
Sådan lyder det samstemmende fra Kenny Christensen, som er forebyggelsesekspert hos Danske Beredskaber, og Anders Brix Christensen, som er beredskabsinspektør i den forebyggende afdeling i det fælleskommunale Beredskab og Sikkerhed i Randers.
Her er, hvad de selv gør for at forebygge brand i privaten.
For Kenny Christensen, der også er leder af den forebyggende afdeling ved Beredskab Fyn, handler det om at minimere risikoen. Særligt når han ikke selv vil være der til at gribe ind over for en potentiel fare.
- Jeg har en huskeregel om, at de elektriske brugsgenstande ikke skal være i drift, når jeg ikke er hjemme. Så jeg sætter aldrig opvaskemaskinen eller tørretumbleren til og tager på arbejde.
- De ting gør jeg, når jeg selv er hjemme til at opdage, hvis der skulle opstå brand i noget, forklarer Kenny Christensen.
Hvis du har et rum med et åbent ildsted, er det en god idé at have en røgalarm i nærheden. Men placer røgalarmen væk fra ildstedet, så den ikke bipper i tide og utide. (Arkivfoto). Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Det gælder også, når de elektriske apparater skal lades op. Så vil Kenny Christensen gerne kunne reagere.
- Jeg har heller ikke telefonen eller noget andet elektronisk liggende til opladning om natten, siger han.
Beredskabsinspektør Anders Brix Christensen fortæller med et grin, at han også er blevet lidt nørdet på området. Og derfor har han lavet en familieberedskabsplan derhjemme.
- Når der sker noget i vores hjem, er det mærkeligt nok altid, når jeg er på arbejde. Så det er også for at gøre det lettilgængeligt for min kone, siger han.
I planen står der eksempelvis, hvor man finder sikringerne og skifter dem.
Men der er også skemalagte ting, der styres af kalenderen.
- Eksempelvis tjekker jeg fast vores røgalarmer hver tredje måned. Så går jeg lige rundt og bipper på dem, siger Anders Brix Christensen med henvisning til, at han tjekker batteriet på en knap.
Og hjemme hos Anders Brix Christensen nøjes de altså heller ikke med én røgalarm.
- Vi har røgalarmer i alle de primære rum. Og så har jeg sat nogle ekstra op på børnenes værelser, fortæller han.
Derudover sørger han også for generel forebyggelse derhjemme. Det vil sige, at dørene altid skal være fri.
- Det kan blive vores primære vej ud, hvis noget går galt, forklarer han.
/ritzau fokus/
Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.