Mobning er intet mindre end modbydeligt. Det skaber ofre. Det skaber utryghed, og det er grobunden for forkvaklede tilværelser. Mange forældre anser mobning for at være den største trussel mod deres børns trivsel. Derfor må vi gøre alt, hvad vi kan, for at forhindre, at mobning finder sted – både i dagtilbud og skoler.
Alle har en ansvar
Grundlæggende mener jeg, at forældrene har et stort ansvar for at forebygge mobning. Forældre er rollemodeller for deres børn, og hvis børnene oplever, at forældrene taler og behandler andre mennesker med respekt, er der stor sandsynlighed for, at børnene vil kopiere deres adfærd. Men de fleste børn tilbringer i dag en stor del af tiden væk fra deres forældre, og derfor har både vuggestuer, dagpleje, børnehaver og skoler også et ansvar for at komme mobningen til livs.
Fokus på mobningen
Der er ikke nogen tvivl om, at en tidlig indsats er afgørende. I den sammenhæng spiller dagtilbuddene en vigtig rolle. En af dagtilbuddets fornemste opgaver er at forberede børn til at kunne begå sig i samfundet. I samværet med de andre børn og voksne lærer børnene de omgangsformer og sociale spilleregler, som alle folk kender, men som der typisk ikke sættes ord på i det daglige.
Siden august 2004 har det været et lovkrav, at alle dagtilbud skal udarbejde pædagogiske læreplaner. Læreplanerne tager udgangspunkt i seks forskellige temaer, hvor ét af dem er »sociale kompetencer«.
Her sættes der blandt andet fokus på, at børnene lærer, hvordan man behandler og omgår andre mennesker på en ordentlig og respektfuld måde.
Men det er også uhyre vigtigt, at det pædagogiske personale får mulighed for mere systematisk at sætte fokus på mobning. Og det kan de nu ved hjælp af de nye børnemiljøvurderinger, der trådte i kraft 1. juli 2006. Her skal dagtilbuddene bl.a. foretage en vurdering af det psykiske børnemiljø i det enkelte dagtilbud.
Hvis personalet vurderer, at det psykiske børnemiljø ikke er godt nok, skal der udarbejdes en handlingsplan, hvor det bl.a. skal indgå, hvilke indsatser der skal iværksættes for at forbedre det psykiske børnemiljø. På den måde er indsatsen i dagtilbuddene langt fra bare pæne ord . Jeg venter mig meget af børnemiljøvurderingerne, og jeg er sikker på, at de vil være med til at sætte fokus på at forebygge mobning blandt de mindste børn.
Respekt
Mobning skal bekæmpes med alle midler. Men det kan være vanskeligt at indføre specifikke love og regler på området. For hvornår er der tale om uskyldige drillerier, og hvornår er der tale om egentlig mobning? Og hvordan sanktionerer man mobning?
Jeg tror, at vi er nået langt, hvis forældre lærer børnene at behandle andre mennesker med respekt i både sprog og handling.