Administration 

FOA-Dennis: OK18 kan være starten på et nyt velfærdsoprør

- Jeg vil forsøge at blande mig, som jeg kan, men det bliver ikke gennem politik, siger tidligere FOA-formand Dennis Kristensen. (Foto: Foto: Sesilie Christophersen)

Den tidligere formand for FOA, Dennis Kristensen, reflekterer over både sin egen og fagbevægelsens fremtid, efter han tidligere på året gik af som formand efter et dramatisk forløb under overenskomstforhandlingerne 2018.

Det er en sommerdag i København, byen summer af liv. Frederiksberg Have fungerer som et lille åndehul i den bagende sol, og netop her har Avisen.dk aftalt at mødes med den nu afgåede formand for FOA, Dennis Kristensen.

Dennis Kristensen er en af de mest markante personligheder i dansk fagbevægelse i nyere tid. Formand for FOAs 180.000 medlemmer i 16 år. Han forlod posten umiddelbart efter forårets dramatiske forhandlinger om nye overenskomster for 750.000 offentligt ansatte. Et forløb, der undervejs spidsede så meget til, at en lammende konflikt i hele den offentlige sektor var truende nær. 

Overenskomsterne kom på plads, og konflikten blev afværget. Undervejs blev FOA-formanden beskyldt for at svigte fællesskabet, da han og de øvrige LO-grupper indgik forlig med regionerne, før andre områder var på plads.

I dag får Dennis Kristensen et smil på læben, når han taler om, at FOAs medlemmer blev sikret en lønstigning på knap syv procent de næste tre år.

Fra den ene dag til den anden forlod Dennis Kristensen sin toppost i fagbevægelsen i slutningen af april. FOAs aldersgrænse på 65 år havde han allerede passeret i februar, men med fuld opbakning fra forbundet fortsatte han i spidsen for de dramatiske forhandlinger.

Fra at være på i døgndrift oplevede han fuldstændig stilhed, da forhandlingerne var forbi. Noget Dennis Kristensen selv kalder en komplet omvæltning. 

Han havde lovet sig selv en slåbrok-dag dagen efter, at han gik af som topforhandler, og det løfte holdt han. 

- I vores familie har vi en tradition 1. juledag, som vi kalder slåbrok-dag, hvor man ikke må komme i tøjet på noget tidspunkt på dagen. Man må kun gå rundt i slåbrok og kigge på julegaver og hygge sig. Sådan en dag lovede jeg mig selv, efter jeg gik af. Dog uden julegaverne, fortæller Dennis Kristensen med et smil.

Dagen efter tog han til Bornholm, hvor han sammen med sin kone Dorte har købt et sommerhus. Her begyndte han at skrive på den bog med erindringer, som han har forsøgt at gøre færdig de seneste 10 år uden nogen sinde at få ordentlig tid til det.

- Da jeg fik mit første barnebarn for 11 år siden, begyndte jeg at filosofere lidt over, hvor jeg egentlig kommer fra. Det med familierødder har jeg aldrig rigtig haft styr på. Det ville jeg gerne for den næste generations skyld, så derfor er jeg gået i gang med at skrive mine erindringer, fortæller han.

Han håber på, at bogen vil udkomme i løbet af 2018 eller begyndelsen af 2019.

Udover sin erindringsbog har Dennis Kristensen ikke konkrete planer for, hvad der skal ske i hans liv. Men han er dybt optaget af det, han kalder "dansk fattigdom."

- Vi har en voksende gruppe af mennesker i Danmark, som ikke kan få tingene til at hænge sammen, mens andre bare bliver rigere og rigere. Det vil jeg ikke bare kigge på, at det sker, det vil jeg også prøve at blande mig i, fortæller Dennis Kristensen.

Han forventer dog ikke en opringning fra en organisation om en fornem post, for som han siger, "man er ikke længere interessant, når man først er gået af som fagforeningsformand."  Han vil derimod gerne melde sig under fanerne som menigt medlem af en organisation, som arbejder med social ulighed i Danmark.

Til spørgsmålet om han kunne finde på at engagere sig i politik, er svaret et klart nej:

- Jeg vil forsøge at blande mig, som jeg kan, men det bliver ikke gennem politik, siger han.

Et fælles oprør i den offentlige sektor

Dennis Kristensen er godt nok gået af som formand for FOA, men hans interesse for sosu-assistenternes og portørernes arbejdsvilkår forsvinder ikke. Det var en integreret del af hans liv både som formand for FOA, og da han selv var portør på Herlev Hospital.

- Jeg kan godt lide at citere Poul Nyrup Rasmussen i forhold til dette. Han siger, at man kan gå på pension, men man kan ikke pensionere sit liv, siger Dennis Kristensen.

Derfor optager fagbevægelsen ham stadig dybt. Han siger "vi," hver gang han taler om FOA, og et samlet velfærdsoprør ligger ham meget på sinde.

Dennis Kristensen spår nemlig fagbevægelsen en ny mulighed skabt af det enorme engagement og sammenhold, man så blandt de forskellige forbunds medlemmer under OK18.

Men først spoler han tiden lidt tilbage. Den afgåede forbundsformand mener, at toppen af fagbevægelsen har bevæget sig for langt væk fra medlemmerne. Et problem, der har stået på siden midten af 1990'erne. Derfor er det også en udvikling, han selv føler et ansvar for. 

- Vi mistede en del af vores identitet i de år, hvor det gik bedst. Vi kunne løse en hel masse, fordi vi blev mere professionelle, men da vi så vendte os om, var medlemmerne ikke med os længere. Vi havde simpelthen glemt at kommunikere vores sejre ud til dem, siger FOAs tidligere formand.

Han peger på, at noget af den aktivisme og medlemsengagement, fagbevægelsen er bygget på, blev skiftet ud med en mere topstyret facon.

- Den der med, at dem i toppen af fagbevægelsen synes, at de ved bedst, fordi det er dem, der sidder inde i mødelokalerne, den holder ikke til moderne lønmodtagere, som vil have indflydelse, siger Dennis Kristensen og tilføjer:

- Vi skal have langt mere tillid til medlemmerne, siger han.

Derfor er OK18 den gyldne mulighed for at få medlemmerne med igen, mener Dennis Kristensen. En mulighed for at forene medlemmerne med toppen i deres forbund og samle op på det tabte. Følelsen af samhørighed. Det gælder også de forskellige forbund i mellem. 

Danmark har ifølge Dennis Kristensen gennemgået så mange besparelser gennem de seneste fire årtier, at den samlede offentlige sektor og den del af befolkningen, som er afhængig af velfærdsydelser, har fået nok.

"Nok er nok," som det lød foran Forligsinstitutionen, hvor en skare af demonstranter dagligt stod og råbte på forbedringer i den offentlige sektor for de 750.000 offentligt ansatte, mens overenskomstforhandlingerne stod på i foråret.

- De offentligt ansatte kan ikke længere stå inde for den kvalitet, de yder borgerne, og de kan ikke længere acceptere, at det tærer så hårdt på dem, at de ikke kan være der for deres familie, som de gerne vil, siger Dennis Kristensen og uddyber:

- Lønmodtagerne og borgerne, som er modtagere af de ydelser, udgør så stor en del af befolkningen, at man ikke kan benægte dem fra politisk hold. Jeg håber, at det bliver starten på et fælles oprør fra den samlede fagbevægelse, siger Dennis Kristensen.

Tinus på en trappe med hat og farverig kimono.
Kendte

Forvist i Forræder:

Det sygeste

bagholdsangreb

Politifolk på stedet
Nyheder

Sætter ild til sig selv

ved Trump retssag

Pernille Skipper og Jeff Gravenhorst
Nyheder

Økonomisk redningsplan

godkendt

Morten Anderson
Sport

Formanden

trækker sig

Renee Toft Simonsen og Thomas Helmig på den røde løber.
Kendte

Renee Toft Simonsen

er blevet farmor

Jackie Navarro og Janni Ree
Kendte

Forsidefrue:

Jeg er single

Rasmus jarlov
Nyheder

Vender tilbage

efter sygdom

Det omtalte maleri
Helt vildt

Churchill-maleriet

ingen måtte se

sælges på auktion

Retten i Aarhus set udefra
Krimi

Tvist om sommerhus:

Dræbte sin onkels kone

Kong Harald
Kongelige

Kong Harald

er tilbage

En læge med et stetoskop
Krimi

Læge bedøvede og

misbrugte børn

Nyheder

Mand truer med at

sprænge sig selv i luften

tre mennesker
Kendte

Forræder-Anton: Vil købe lejlighed med kæresten

et skib
Nyheder

Molslinjen måtte

undvige russisk krigsskib

portræt kvinde
Film og TV

Her får du mere 

af Badehotellet

Nyheder

Royal Unibrew:

Stiger kraftigt

lottokupon
Nyheder

Det sker i aften:

729 millioner kroner i puljen

stor maskine
Nyheder

Giga-saks faldt

ned i Børsen-ruiner

Nyheder

Den var ulovlig

biler i regn
Nyheder

DMI: Frost og sol

brandtomt
Nyheder

Risiko for flere kollaps

voldsomme flammer
Krimi

Elcykel mistænkes

som årsag til brand

logo netflix
Nyheder

Vildt: 10 millioner

nye abonnenter

fire mennesker
Nyheder

16-årig sigtet for terror

flammer i bygning
Krimi

Etageejendom i flammer: Beboere evakueret

et væltet stillads ved bygning
Nyheder

Børsen: Store maskiner skal klippe stillads væk

cannabisplanter på en mark
Sundhed

Forskere: Vi aner ikke, om medicinsk cannabis virker mod kræft

en bil i fuld fart
Krimi

Næsten 3.000 biler beslaglagt på grund af vanvidskørsel

et brød
Nyheder

Kan ikke finde bageren
- må stoppe produktion

børsen og væltede mure
Nyheder

Ydermure er væltet i den udbrændte del af Børsen

en væg med stor reklame
Krimi

Reklamefirma
accepterer millionbøde

kvinde poserer
Kendte

Jannie Ree: Mødte

min afdøde far 

kvinde holder om lig
Nyheder

Her er verdens bedste

pressefoto

skolepatrulje i aktion
Nyheder

9000 helte skal hyldes

mand med hat poserer
Kendte

Slut med dans:

Silas Holst stopper

folk går på stranden i beskyttelsesdragter
Sundhed

Fugleinfluenza hos

mennesker:

Enorm bekymring 

politifolk går med kasser
Krimi

Stor aktion:

Seks anholdt 

røg fra brændende bygning
Nyheder

Børsen-brand kan

føre til straffesag

røg fra skorstene
Nyheder

Lukker og nedlægger

1200 job

fortidsdyr på strand
Helt vildt

11-årig pige gør

vildt fund på strand 

Nyheder

Knud Enggaard er død

plæneklipper
Livsstil

Vild søgning efter 
plæneklippere

mand kigger til siden
Kongelige

Efter kræftnyhed:

Prins William vender

tilbage til arbejdet

facade på bank
Nyheder

Tjente ti milliarder

brandfolk i aktion
Nyheder

Brandfolk bliver på

Børsen

Romario på banen
Sport

Gør comeback

som 58-årig: Vil

spille med sønnen

Røg over København
Nyheder

Regeringen vil se

på brandreglerne

Märtha Louise og Durek Verrett hånd i hånd
Kongelige

Prinsesse raser:

De lyver om min

forlovede

En politibil på gerningsstedet
Krimi

Politiet undersøger

mistænkeligt dødsfald

Enden af en ambulance
Krimi

Teenager dræbt - ramt

af bil på landevej

Parret på den røde løber
Kendte

Skuespillerpar

fødte hjemme

Nærbillede af Sussi
Kendte

Sussi skal

i retten

Nyheder

Børsen indefra:

Omfattende

ødelæggelser

Politibil med udrykning
Krimi

Kidnappet og truet

til at stryge gæld

for 30 millioner

Fredensborg Slot med gardere foran
Kongelige

Nu overtager

Mary og Frederik

Bagenden af en politibil.
Krimi

15-årig dreng taget med

to pistoler i København

Flasker med salmiakspiritus på en hylde
Krimi

Kvinde brugte

salmiakspiritus:

Ville dræbe far

Portræt af Lasse Rimmer.
Kendte

Lasse Rimmer taler ud

om enorm skattegæld

Christopher Læssø og hans kæreste.
Kendte

TV-vært er blevet

far igen

Nyheder

Brian Mikkelsen får overrakt uskadt top af dragespir

Prins Joachim med familien i gallatøj
Kongelige

Joachim og Marie:

Vi var ikke glade

Kvinder viser medalje frem
Sport

Forventer fem danske OL-guldmedaljer

Nyheder

Ørkenbyen Dubai drukner i regn

Vindmøller
Nyheder

Verdens største vindmølle til Thyborøn

Nyheder

Tidligere TV 2-profil stopper 

Smadret bil efter ulykke
Krimi

Dødsulykke:

Landevej spærret

TikTok app på mobiltelefon
Nyheder

Unge frygter at blive voldtaget den 24. april

Kvinde på talerstol
Sport

Republikaner opfordrer amerikanerne til at bevæbne sig før valg

billede af politibil
Krimi

Million-kup på parkeringsplads

et stykke sushi mellem to spisepinde
Nyheder

Sushi-restaurant konkurs

en mand møder pressen
Nyheder

Nye Borgerlige
fortsætter som parti

en nonne med foldede hænder
Helt vildt

Nonne efterlod død

veninde i kuffert

en bygning set fra vejen
Nyheder

Dansk bilfirma
er gået konkurs

et luftfoto
Nyheder

Udgravning til Femern-tunnel er færdig

en mand der går
Kendte

Jes Dorph:
- Jeg var bange

en politiafspærring
Krimi

Ung mand dræbt af gravemaskine

en alvorlig mand
Nyheder

Dansk Erhverv: Det skal der ske med Børsen

en bygning i brand
Nyheder

Børsen-brand:

- Vi er over 1 mia. kr.

Mand og kvinde
Kendte

Badehotellet: Holdt det

hemmeligt for mor og far