Kravet om, at Marianne Jelved skal være statsminister skal ikke længere være en forhindring for, at De Radikale kan gå i regering og få deres politiske mærkesager ført ud i livet.
Det siger flere medlemmer af partiets folketingsgruppe.
»Det er vigtigt, at vi får afgørende indrømmelser på alle de politiske områder, vi stiller ultimative krav til. Jeg har endnu ikke set en statsministerkandidat, der er villig til at give os de indrømmelser. Men den dag, de er parate til at give afgørende indrømmelser, skal personspørgsmålet ikke stå i vejen,« siger medie- og udlændingeordfører, Simon Emil Ammitzbøll.
I et interview i DR-tv?s Profilen onsdag i forrige uge ville Marianne Jelved direkte adspurgt ikke længere afvise, at statsministerposten i princippet kunne være til forhandling.
Folketingsgruppens næstformand, Margrethe Vestager, bekræfter nu, at partiet ikke længere er så ultimative om, at Jelved skal være statsminister:
»Vi ruller ikke noget tilbage, hvad angår det politiske indhold. Men vi overvejer vores retorik i forhold til statsministerkandidaturet. For os er det nemlig ikke det personlige spørgsmål, der er det ultimativt afgørende ? men det personlige er blevet afgørende for os, fordi vi ikke kan se nogen andre, der kan stille sig i spidsen for den politik, vi gerne vil have bliver ført,« siger Margrethe Vestager til Altinget.
Den udlægning er de radikales arbejdsmarkedsordfører, Elisabeth Geday, fuldstændigt enig i:
»Det afgørende er vores politik, ikke personspørgsmålet. Personspørgsmålet har aldrig været det afgørende, heller ikke for Marianne Jelved,« siger hun og forklarer, at partiet nærmest blev presset til at stille med deres egen statsministerkandidat, da Socialdemokraterne accepterede skattestoppet.
Udover skattestoppet skiller udlændingepoltikken også Socialdemokraterne og De Radikale.
Marianne Jelved ønskede mandag ikke selv at kommentere kursskiftet, da hun mener, at Margrethe Vestagers udtalelser er dækkende.
Kommunikationsrådgiver for Advice og tidligere spindoktor for flere ministre, Lotte Hansen, mener, at det er fornuftigt, at De Radikale nu bløder op på deres hidtil ultimative krav om statsministerposten.
»Hvis der var valg i morgen, kunne de nærmest bestemme, hvem der skulle være statsminister. Det stiller dem i en helt unik situation,« siger hun. Hvis De Radikale derimod var blevet ved med at pege på sig selv, ville partiet ifølge Lotte Hansen indirekte komme til at pege på en borgerlig regering, fordi det så ville blive VK-samarbejdet, der fortsat havde flest stemmer.