Danske skolebørn er fortsat nordens dårligste læseheste.
Det viser resultaterne af sidste års PISA-test, som blev offentliggjort i dag.
Testens hovedområde var læsning, ligesom det var ved den første test i 2000, og ikke meget har ændret sig siden dengang.
Vi ligger med 494 point fortsat lige omkring OECD-gennemsnittet, når det kommer til de 15-åriges læsefærdigheder.
Det skuffer Jan Mejding, der er seniorforsker ved Danmarks Pædagogiske Universitet.
"Vi havde håbet på, at elevernes læsefærdigheder ville være blevet forbedret, da Pirls undersøgelse fra 2006 viste en forbedring, men det er åbenbart ikke slået igennem," forklarer han til Newspaq.
Pirls undersøgelse fra 2006 er den test, som viste, at elever i fjerde klasse læste lige så godt som elever et klassetrin højere gjorde ti år tidligere.
Men når vi ud fra PISA-testen sammenligner os med de andre nordiske lande, så er vi ligesom i 2000 det dårligst rangerede land.
"Vi bliver nødt til at være klar over, at vi skal fokusere på læsning i hele skoleforløbet, så det ikke kun er i begynderfasen, vi sætter ind," siger Jan Mejding.
En af forklaringerne på, hvorfor Danmark fortsat rammer bunden i forhold til de andre nordiske lande, skal især findes i forskellen på elevernes sociale baggrund.
I Danmark forklarer den sociale baggrund 15 procent af forskellen på elevernes testresultater. Det er cirka det samme som i Sverige, mens Norge, Finland og Island ligger helt nede på under ni procent.
"I Danmark og Sverige er vi lidt dårligere til at bryde den sociale arv, end de er i de andre nordiske lande," siger Jan Mejding.
Hvis man kigger på naturfag, hvor vi i den første test i 2000 lå langt under OECD-gennemsnittet, så er vi nu på vej op over gennemsnittet. Mens matematik-testen, som altid har været de danske elevers stærke side, er blevet væsentligt dårligere udført af eleverne i 2009.
Vi ligger dog stadig over OECD-gennemsnittet, hvad angår matematik.