"Det går i den rigtige retning, men..."
Sådan lyder det nu fra cheføkonomen i Dansk Byggeri. Udmeldingen kommer efter en ny prognose fra fagforeningen Dansk Metal.
Prognosen viser, at beskæftigelsen i industrien vil stige med 4.000 personer i år. Dansk Byggeri glæder sig over, at udviklingen er positiv, men mener, at det er for tidligt at tale om et decideret opsving.
"Prognosen skal ses på baggrund af, at industri-beskæftigelsen faldt med mellem 75.000 og 100.000 under krisen. Så en mindre stigning i forhold til det fald er lidt som at sammenligne Himmelbjerget med Alpe d'Huez," siger cheføkonom Bo Sandberg.
Dansk Byggeri forventer også en stigning i beskæftigelsen i 2014, men den hænger primært sammen med efterårets storme. Der er med andre ord ikke tale om nogen varig beskæftigelse.
"Nogle steder rydder de stadigvæk op efter Bodil. Det vil helt sikkert kunne ses i statistikken, når året er omme. Men den effekt klinger jo af," siger Bo Sandberg.
For få nye "hjem kære hjem" - især i provinsen
Cheføkonomen er bekymret på håndværkernes vegne.
"De offentlige anlægsprojekter som Femern-forbindelsen er ikke nok til at holde hånd under beskæftigelsen. Selvom offentlige opgaver fylder i ordrebøgerne rundt omkring, er det private byggeri historisk lavt. Faktisk er det på samme niveau som i 1920'erne," siger han.
Han frygter også, at afskaffelsen af håndværkerfradraget vil give problemer.
"Ordningen forsvinder som sikkerhedsnet. Håndværkerfradraget har ellers været godt for jobsikkerheden i provinsen. Lige nu boomer byggeriet i hovedstaden, men det ser anderledes ud i udkanten," advarer cheføkonomen fra Dansk Byggeri.
3F: Vi er fortrøstningsfulde
Fagforeningen 3F, der organiserer en stor del af landets håndværkere, er mere fortrøstningsfuld. 3F mener, at beskæftigelsen vil rette sig.
"De store anlægsbyggerier er gode for vores medlemmer. Vi forventer en yderligere stigning i beskæftigelsen på grund af dem. Men byggeriet er en branche, der er meget afhængig af den generelle udvikling i økonomien," siger Palle Bisgaard, der er næstformand i fagforeningens byggegruppe.
Han frygter ikke, at udenlandske arbejdere vil tage job fra danske arbejdere i så høj grad som tidligere.
"Faren er der selvfølgelig, men på byggeriet af for eksempel Femern-forbindelsen er man meget omhyggelige med at lave klausuler og at følge op på dem. Udenlandsk arbejdskraft kommer, når lønnen trykkes - ikke i samme grad, når der er ordentlige løn- og arbejdsvilkår," siger 3F'eren.
Han mener dog, at der stadigvæk er brug for en stor indsats for at få hjulene i gang. Fagforeningen oplever en arbejdsløshed på syv-otte procent blandt medlemmerne.