Næste skridt i forhold til at skaffe våben til Ukraine via landets egen forsvarsindustri er taget søndag.
Den danske forsvarsminister, Troels Lund Poulsen (V), er søndag i Kyiv og har underskrevet en hensigtserklæring. Den betyder, at der frem mod årsskiftet skal leveres ukrainsk producerede våben for 4,2 milliarder kroner, som er finansieret af Danmark og EU.
Det skriver Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.
Den ukrainske forsvarsminister, Rustem Umerov, samt Ukraines minister for strategiske industrier Herman Smetanin har underskrevet hensigtserklæringen fra ukrainsk side.
Danmark bidrager med 1,3 milliarder kroner. Dertil kommer 2,9 milliarder kroner fra indefrosne russiske aktiver, som Danmark udmønter på vegne af EU.
- Det er vigtigt, at vi fortsætter med at støtte Ukraines frihedskamp på alle de måder, vi kan. Derfor er jeg meget glad for, at Danmark nu er blevet enige med Ukraine om de overordnede rammer for, hvordan vi bedst kan bruge de 4,2 milliarder kroner, som EU og Danmark bidrager med, siger Troels Lund Poulsen i pressemeddelelsen.
Til Ritzau uddyber forsvarsministeren:
- Det er vigtigt at sige, at det, som vi bruger de 4,2 milliarder kroner på, er til prioriterede ønsker fra den ukrainske regering.
Det er Lund Poulsens forventning, at Danmark fra 2025 skal administrere "et noget større tal" på vegne af EU.
- Hvor stort det bliver, er svært at sige på nuværende tidspunkt. Men jeg forventer, at det bliver et væsentlig større beløb end de 400 millioner euro (2,9 milliarder kroner, red.), som vi har administreret her i 2024, siger Lund Poulsen.
Tilbage i maj i år var Troels Lund Poulsen og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) i Ukraine for at underskrive den første hensigtserklæring, om at Danmark vil investere i Ukraines forsvarsindustri.
Fra dansk side betød hensigtserklæringen fra maj, at Danmark vil investere i blandt andet droner, missiler og artilleri, som skal produceres i Ukraine af ukrainske virksomheder og ikke i andre lande. Nu er næste skridt så taget.
Danmark har tidligere i år gennemført et pilotprojekt. Det gik ud på at finansiere 18 artilleripjecer produceret i Ukraine. En pjece er en lastbil udstyret med et artillerisystem. Pjecerne er allerede leveret til de ukrainske væbnede styrker, oplyser Forsvarsministeriet.
Lund Poulsen hæfter sig ved, at leveringstiden var på få måneder.
- Hvis vi skulle have købt de 18 systemer i for eksempel Europa, vil jeg tro, at det havde taget mellem et år eller to, inden de var blevet leveret, siger forsvarsministeren, som tilføjer, at selve våbenproduktionen også er billigere, hvis den finder sted i Ukraine.
Søndag er det også kommet frem, at Danmark har oprettet en forsvarsindustriel hub - altså et kontor - på den danske ambassade i Kyiv. Det sker i samarbejde med Dansk Industri.
Formålet er, at kontoret blandt andet skal hjælpe danske forsvarsvirksomheder, der vil ind på det ukrainske marked for våbenproduktion.
- Nu styrker vi danske virksomheders mulighed for også at samarbejde mere direkte med den ukrainske forsvarsindustri, siger Løkke i en pressemeddelelse.
Erhvervsminister Morten Bødskov (S) udtaler i samme pressemeddelelse om det nyoprettede kontor, at "situationen i Ukraine viser tydeligt, at krige ikke kun vindes på slagmarken, men i høj grad også i industrien".
/ritzau/