Dårlig ledelse koster 74.000 dage i sengen
Arbejdsmiljø ? Hvis alle kommuner omkring København havde lavt sygefravær, ville de ansatte arbejde 74.000 dage mere, end de gør i dag. Dansk Industri giver borgmestrene skylden for dårligdommen

Forestil dig en verden, hvor telefonen altid bliver taget, når du ringer for at få hjælp til skattekortet. Hvor sagsbehandlerne står i kø for at hjælpe dig, og hvor der ikke vil være ventetid, når du i fremtiden skal have nyt pas.Forestillingen behøver måske ikke at være så langt fra virkeligheden. Et skridt på vejen kunne være at holde kommunalt ansatte raske. Alene i kommunerne rundt omkring København ville det frigive arbejdskraft, som svarer til over 500.000 timer – eller mere end 74.000 arbejdsdage – hvis alle kommuner i Københavns Amt blev lige så gode som de tre bedste kommuner til at holde sygefraværet nede.Det viser beregninger, som Dansk Industri har foretaget ud fra tal fra Det Fælleskommunale Løndatakontor.I Søllerød, Lyngby-Taarbæk og Ishøj har en kommunalt ansat gennemsnitligt 12 sygedage om året. I Rødovre, Brøndby og Høje-Taastrup ligger gennemsnits-tallet på over 15.I Dansk Industri er man ikke i tvivl om, hvad der gøder jorden for høje sygetal.»Det er et ledelsesmæssigt svigt, som starter hos kommunaldirektøren, og som man ikke kan smøre af på mellemledere. Problemet er, at de undervurderer medarbejdertrivsel som en ekstrem vigtig faktor i effektivitet. Og den må du aldrig undervurdere,« lyder det fra Kjeld H. Petersen, formand for DI Hovedstaden.

Som fluer i en flaske

Formanden mener, at borgmestre og andre topledere i kommunerne glemmer at fokusere på, at deres ansatte skal have medindflydelse, fortælles om planerne for fremtiden og have en klar definition af deres egen rolle. Desuden skal de selv kunne bestemme over deres arbejde og have mulighed for at blive efteruddannet.»Men ledelsen tænker på dagen og vejen og gør ikke den langsigtede planlægning tilgængelig for medarbejderne. Det stresser dem, og så farer de rundt som fluer i en flaske,« mener Kjeld H. Petersen.Til daglig er han selv direktør i virksomheden Gassonic, og han er ikke i tvivl om, hvad man i det private erhvervsliv ville gøre med chefer, der har ansatte med så højt et sygefravær som i visse kommuner.»Har vi finder sådan nogen, så skiller vi os af med dem. Kan ledelsen ikke få medarbejderne til at føle sig godt tilpas og have et lavt sygefravær, så er de en belastning for samfundet, og så bør de udskiftes,« lyder meldingen.Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Rødovre-borgmester Erik Nielsen (S), som også er formand for Foreningen af Kommuner i Københavns Amt.